Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Courtois, Gavi, Alaba – sztárok, akik lemaradnak az Európa-bajnokságról

Németh Dániel

Frissítve 26/03/2024 - 16:13 GMT+1

Minden egyes világversenynek megvannak a hiányzói, nem lesz ez másként a németországi Európa-bajnokságon sem. Thibaut Courtois, Gavi, David Alaba – három név azok közül, akik biztosan kihagyják a versenyt súlyos sérülés (vagy akár egyéb problémák) miatt. Őket gyűjtöttük most össze a goal.com listája alapján.

A Barcelona nehezményezte, hogy egy már tét nélküli mérkőzésen sérült meg Gavi - fotó: Cesar Manso

Fotó: AFP

Ezt az Európa-bajnokságot sem ússzuk meg nagy nevű hiányzók nélkül.

Kevesebb mint három hónap múlva kezdetét veszi a 2024-es Európa-bajnokság, amely sok helyen már most komoly fejtörés elé állítja a szövetségi kapitányokat. Szerencsésebb esetben azt kell mérlegelniük az edzőknek, két jó opció közül melyiket válasszák – Marco Rossi például így járt a kapuskérdésben – de vannak kevésbé szerencsés feladatok is.
A sérülések nem kímélték a sztárokat sem, így az már biztos, hogy néhány klasszissal szegényebb lesz az Európa-bajnokság mezőnye. Sok játékosnál pedig a következő hetekben dőlhet el, időben visszatérnek-e ahhoz, hogy ott lehessenek a nemzeti csapattal a kontinensbajnokságon.
A goal.com listája alapján mi is sorba vettük ezeket a játékosokat.

David Alaba (Ausztria)

A 2023/24-es szezonban három Real Madrid-játékosnak is elszakadt a térdszalagja, köztük a sokoldalú osztrák válogatott játékosnak. Mivel Alaba decemberben dőlt ki a sorból, egészen biztosan nem lesz ott az Európa-bajnokságon, és még az sem biztos, hogy a következő idény elején bevethető lesz.

Domenico Berardi (Olaszország)

Az olasz válogatott támadóra rájár a rúd mostanság. Miután kirobbanó formában kezdte az évet – 16 mérkőzésen 12 gólban működött közre – térdsérülést szenvedett. Távollétében a Sassuolo egy kivételével minden meccsét elveszítette, így érthető módon nagyon várták, de már az első mérkőzésén újra megsérült. Berardit azóta megműtötték, és várhatóan 10 hónapig lesz harcképtelen az Achilles-ín műtétet követően.
picture

Domenico Berardi

Fotó: Imago

A hír a válogatottnak sem jött jókor, Luciano Spalletti számára ugyanis épp a támadósor összetétele okozza a legnagyobb fejtörést, és tovább fogyatkozott az amúgy sem acélos felhozatal.

Sven Botman (Hollandia)

A holland válogatott a belső védő poszton a minőséggel és a mélységgel is nagyszerűen áll, így Botmannak a keretbe kerülésért is meg kellett volna dolgoznia. A Newcastle játékosa azonban térdszalagszakadást szenvedett márciusban, így nagy valószínűséggel őt már csak 2025-ben látjuk a pályán.

Thibaut Courtois (Belgium)

Berardihoz hasonlóan Courtois sem volt túl szerencsés a sérülésekkel. A belga válogatott klasszis már a szezon előtt kidőlt a sorból térdszalagszakadás miatt, de arra azért jó esélyei voltak, hogy visszatérjen a mostani szezonban.
Courtois már egészen közel volt ahhoz, hogy újra pályára léphessen, amikor az egyik edzésen elszakadt a meniszkusza, és ismét meg kellett műteni. Ezzel az ő esetében is biztossá vált, hogy csak a 2024/25-ös idényben játszhat újra.
A kapus Eb-szereplése a sérüléstől függetlenül kérdéses lett volna, ugyanis nagyon rossz a kapcsolata Domenico Tedescóval. A szövetségi kapitány ugyanis azt állítja: Courtois azért hagyta ki az észtek elleni Eb-selejtezőt, mert megsértődött, hogy más kapta a kapitányi karszalagot.
picture

Thibaut Courtois

Fotó: Getty Images

„Mindent megtettem, hogy magammal vigyem az Európa-bajnokságra, de az utolsó dolog, amit hallottam tőle az volt, hogy nem érzi úgy, hogy készen áll rá. Ezt világosan és őszintén elmondta.”
Courtois néhány pinokkiós emojival reagált a közösségi oldalán a nyilatkozatra.

Gavi (Spanyolország)

A tehetséges középpályás a novemberi válogatott szünet alatt sérült meg, és már az első képek alapján egyértelmű volt, hogy hosszú ideig nem léphet pályára. A diagnózis az ő esetében is térdszalagszakadás volt, ami alsó hangon fél év kihagyás, de akár kilenc hónapot is igénybe vehet a felépülés.
A történet a Barcelona és a spanyol szövetség (RFEF) között is okozott némi feszültséget, a katalánok ugyanis sérelmezték, hogy Luis de la Fuente a kezdőcsapatba nevezte a középpályást a már tét nélküli, Grúzia elleni mérkőzésen. A szövetségi kapitány szerint Gavi friss volt és készen állt a játékra, az RFEF mindenesetre beleegyezett, hogy legkorábban 2025-ben küld újra behívót a játékosnak.

Paul Pogba (Franciaország)

Tekintve, hogy az előző másfél szezonban 213 percet töltött a pályán, Pogbának akkor sem lett volna esélye bekerülni a válogatottba, ha kedvező ítéletet kap a doppingügyében. A francia középpályás ártatlannak vallotta magát, de nem úszta meg eltiltás nélkül, és ha a CAS nem gondolja másképp, 2027-ig nem is sportolhat versenyszerűen.
Ez minden bizonnyal Pogba pályafutásának a végét jelentené, és már az eltiltás előtti időszak sem a szép eredményeiről szólt, sokkal inkább a sérülésekről.

Sandro Tonali (Olaszország)

A 23 éves középpályás épp kezdett alapemberré válni az olasz válogatottban, amikor sportfogadási botrányba keveredett. A fiatal játékos elismerte, hogy illegális oldalakon fogadott, köztük egykori csapata, a Milan mérkőzéseire, és ezért 10 hónapra eltiltották.
picture

Sandro Tonali

Fotó: Getty Images

Tonali legközelebb augusztus végén léphet pályára, így értelemszerűen az Európa-bajnokságot is ki kell hagynia.

Ben White (Anglia)

Az Arsenal védője azóta nem szerepelt a válogatottban, hogy a 2022-es világbajnokságról „személyes okokra” hivatkozva távozott. Noha Gareth Southgate megpróbálta behívni a Brazília és Belgium ellen készülő keretbe, White egyértelművé tette, nem áll szándékában visszatérni a csapatba. Így, ha nem tudják jobb belátásra bírni a társak, akkor nem lesz ott a tornán.

AKIK MÉG REMÉNYKEDNEK

Ivan Perišić (Horvátország)

A 129-szeres horvát válogatott szélső az egyik szeptemberi edzésen szenvedett térdszalagszakadást, ami miatt véget ért a szezonja. Ange Postecoglu januárban már arról beszélt, nem valószínű, hogy valaha pályára lép még a Tottenhamben, hiszen a szerződése a szezon végéig szól, és a klub nem számol hosszabb távon a 35 éves játékossal.
Perišićet a télen kölcsönadták a Hajduk Splitnek, és most már arról szólnak a hírek, hogy mégis lehet esély a játékára, arról azonban nincsenek pontos adatok, mikor térhet vissza. A szélső egyénileg már edz, és ott volt a válogatott edzőtáborában is, a teljes értékű munkát azonban még nem kezdte meg a klubjában.

Jurriën Timber (Hollandia)

A holland válogatott védő pályafutása legfontosabb lépését tette meg azzal, hogy a Premier League-be szerződött, ráadásul rögtön egy bajnokesélyes csapatba került. Nem tartott azonban sokáig az arsenalos debütálása, már az első bajnokin elszakadt a keresztszalagja, így az egésze szezonja veszélybe került.
picture

Jurrien Timber

Fotó: Getty Images

Timber kapcsán biztatóak a hírek, úgy néz ki, hogy a válogatott szünet után visszatérhet, és ha a következő hetekben, hónapokban formába lendül, még arra is lehet esélye, hogy bekerüljön a holland Eb-keretbe.

Reece James (Anglia)

Az elképesztő adottságokkal rendelkező, de roppant sérülékeny jobbhátvéd jelenleg is egy sérülésből lábadozik, és nem csak az a kérdés, felépül-e időben.
Jamesnek ismételten a combhajlítója sérült meg, amivel már sokszor bajlódott a múltban, és akkor sem garantált a helye a válogatottban, ha időben meggyógyul és formába lendül.
„Vajon le tudna játszani hét meccset? A története azt sugallja, hogy nem. Hogy topjátékos-e, aki hasznos lehetne a csapatnak? Semmi kétség” – nyilatkozta sokatmondóan Southgate.

Christopher Nkunku (Franciaország)

A Bundesliga tavalyi társgólkirálya eleve sérülten érkezett a Chelsea-hez, majd az előszezonban újra meg kellett műteni. Nkunku azóta felépült, de előbb a csípőjével bajlódott, majd a combhajlítója adta meg magát. A visszatérése áprilisra várható, ám a francia válogatott merítési lehetőségeit ismerve nem biztos, hogy ennyi idő elég lesz, hogy meggyőzze Didier Deschamps-ot.

Luke Shaw (Anglia)

A Manchester United hátvédje februárban dőlt ki a sorból izomsérülés miatt, aminek a felépülési idejét 12 hétre saccolták. A hírek szerint akár már korábban pályára léphet a védő, ami a klubjának és a válogatottnak is jól jönne, ugyanis egyik csapat sem áll jól a balhátvéd poszton. Az azonban egyértelmű, hogy Shaw-nak is versenyt kell futnia az idővel.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés