Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb botrány Olaszországban – minden, amit a fogadási ügyekről tudni kell

Németh Dániel

Frissítve 16/10/2023 - 19:01 GMT+2

Finoman szólva is volt már nyugodtabb időszaka az olasz labdarúgásnak, hiszen a klubfinanszírozási ügyek után ezúttal válogatott játékosok kerültek bajba illegális fogadások miatt. Nicolò Fagioli, Sandro Tonali, Nicolò Zaniolo és Nicola Zalewski futballmeccsekre fogadhatott, az ügyet kiszivárogtató Fabrizio Corona ráadásul azt ígérte: még több nevet fog előhúzni a kalapból.

Nicolo Zaniolo és Sandro Tonali küzdelme a labdáért - Fotó: Miguel Medina

Fotó: AFP

Olasz válogatott és élvonalbeli játékosok kerültek középpontba tiltott fogadás miatt.

Nicolò Fagioli, Sandro Tonali, Nicolò Zaniolo és Nicola Zalewski – négy fiatal futballista, akinek mostanság sokszor olvashattuk a nevét a sajtóban. Ők azok, akikről az olasz paparazzo, Fabrizio Corona a napokban azt állította: illegális fogadásokat kötöttek, akár saját mérkőzésekre is.
Szinte biztos, hogy nem csak ők kerülnek majd bajba a szerencsejáték-függőségük miatt, az olasz botrányhős ugyanis azt ígérte: a következő napokban még több nevet hoz a nyilvánosságra.
Cikkünkben összegyűjtöttük, ki áll a szivárogtatás mögött, egészen pontosan milyen vádakkal néznek szembe a játékosok, milyen súlyos büntetésre számíthatnak, és kik keveredhetnek még bele a kibontakozóban lévő botrányba.

Ki az a Fabrizio Corona?

Olasz botrányhős, médiaszemélyiség, paparazzo, playboy. Sokféleképpen lehet jellemezni, egy dolog azonban biztos: számos botrány fűződik a nevéhez. A „Paparazzik Királyaként” is ismert Corona többször került zsarolás miatt különböző bírósági ügyek középpontjába, ilyen volt a 2006-os Vallettopoli, ami után 77 napot börtönben töltött, mielőtt egészségügyi okokra hivatkozva házi őrizetbe került.
2015-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen elítélte, 13 év és 2 hónap letöltendőt kapott, 2023 szeptemberében azonban a milánói bíróság idő előtt szabadlábra helyezte. Jelenleg a Dillingernews nevű hírportálnak dolgozik, amelynek az „olasz médiarendszer megdöntése” a célja olyan hírek publikálásával, amiket mások nem hajlandóak nyilvánosságra hozni. Corona egyébként egy mitologikus lényként jellemezte magát önéletrajzi könyvében, amely „félig Isten, félig szar.”

Kik érintettek a botrányban?

Hivatalosan három játékos kapcsán vizsgálódnak a hatóságok. Elsőként Nicolò Fagioli keveredett az ügybe, aki augusztus végén önfeljelentést tett, és tájékoztatta az Olasz Labdarúgó-szövetséget a szerencsejáték-függőségéről. Fagioli azt is elismerte, hogy focimeccsekre fogadott, mindezt ráadásul illegális oldalakon tette.
picture

Nicolò Fagioli (Juventus)

Fotó: Getty Images

Az ügyet kiszivárogtató Corona később két olasz válogatott futballistát is megnevezett: Sandro Tonalit és Nicolò Zaniolót, akik tagjai voltak az Azzurri Málta és Anglia ellen készülő keretének. Őket a rendőrök pénteken kihallgatták, majd engedélyt kaptak arra, hogy visszatérjenek a klubjaikhoz, így végül nem léptek pályára az Európa-bajnoki selejtezőben.
Azóta egy negyedik név is felmerült Nicola Zalewski személyében, aki egyelőre tagadja a vádakat, és jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba az ügyvédjein keresztül. Ő egyébként játszott a lengyel U21-es válogatottban.
Corona azt állítja, az ügyben több mint 10 Serie A-játékos érintett, akiknek rövidesen nyilvánosságra hozza a nevét, de rajtuk kívül klubvezetők és edzők is belekeveredhetnek a botrányba.

Mivel vádolják őket?

Sportfogadással. Azzal kapcsolatban eltérő információk vannak az interneten, hogy a sportfogadás minden formája tiltott-e a futballistákra nézve, vagy csak a saját sportágukon belül számít illegálisnak, ám a mostani ügy szempontjából ez talán mellékes, ugyanis valamennyi érintettet labdarúgással kapcsolatos fogadással vádolnak.
Mint azt már említettük, Fagioli elismerte a hatóságoknak, hogy futballmeccsekre kötött fogadásokat, ugyanakkor azt vallotta: a saját mérkőzései kimaradtak a szórásból. Ez azért fontos, mert ha a manipuláció vádja is felmerülne, sokkal súlyosabb büntetésre számíthatna.
Tonali és Zaniolo a La Repubblica szerint azt mondta a rendőröknek, hogy csak szerencsejátékra, pókerre és blackjackre használták a szóban forgó oldalakat. Hétfőn ugyanakkor már arról írt a Gazzetta, hogy a Newcastle játékosa hasonló stratégia mellett döntött, mint Fagioli: vagyis elismerte a focis fogadásokat, és kész vádalkut kötni a torinói ügyészséggel.
picture

Nicolò Zaniolo és Sandro Tonali a Milan-Roma mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Zaniolo ügye valamivel komplikáltabb, őt ugyanis azzal vádolják, hogy az AS Roma egyik mérkőzésére is fogadást kötött, miközben a klub játékosa volt. (Corona azt állította, hogy a keretben volt az ominózus mérkőzésen, ám a szóban forgó találkozón sérült volt a játékos.) Az Aston Villa támadója kapcsán az is felmerült, hogy egy fogadási kört üzemeltetett, vagyis aktívan hozzájárult az illegális fogadásokhoz.
Zalewskit is azzal vádolták, hogy saját meccsre kötött fogadást, ráadásul az egyik ilyen mérkőzésen szándékosan szedett össze egy sárga lapot. Az ő ügyében azonban nem indult el hivatalos vizsgálat Olaszországban.

Csak a fogadás a probléma?

Már önmagában a fogadás is elég súlyos probléma a futballistákra nézve, a helyzetükön pedig az sem segít, hogy mindezt illegális oldalakon követték el. Egy illegálisan üzemelő bookmakernél kötött fogadás akár három hónap börtönnel is büntethető az olasz törvények szerint. A La Repubblica azt írta: a wordgame365.me és az Evoz9.fx-gaming.net nevű oldalakat használták a játékosok, Fagioli pedig azt vallotta, Tonali mutatta meg neki az applikációt.

Milyen büntetésre számíthatnak?

Hosszú eltiltásra és pénzbüntetésre. A sportfogadást tiltó szabályzat kimondja, három év eltiltásra számíthat az, aki a rendelkezés ellenére fogadást köt labdarúgó-mérkőzésekre.
A valóságban azonban ez jóval kevesebb is lehet, amennyiben az érintett játékosok együttműködnek a hatóságokkal, ahogyan azt Fagioli és Tonali tette. Mindketten arra számítanak, hogy vádalkut köthetnek az ügyészséggel, így a gyakorlatban egy-másfél évre zsugorodik a büntetés mértéke. Vittorio Micolucci, az Ascoli egykori játékosa 2011-ben 14 hónap eltiltást kapott egy hasonló ügy miatt.
Ha a játékos bűnösnek vallja magát, lefelezheti a hároméves eltiltást. Amennyiben együttműködik a hatóságokkal, még enyhébb ítéletet kaphat.
- foglalta össze az olasz sportjogi rendszer működését egy jogász.
picture

Riccardo Orsolini és Nicola Zalewski a Bologna-Roma mérkőzésen

Fotó: Imago

Topligás szinten a közelmúltból Ivan Toney ügye emelhető ki, aki 232 ponton sértette meg az Angol Labdarúgó-szövetség szabályzatát. Az angol válogatott játékos esetében az is bizonyítást nyert, hogy 29 ízben saját mérkőzésre fogadott, 13-szor ráadásul az aktuális csapata vereségére tett. Ő végül nyolc hónap eltiltást kapott, ami januárban jár le.

Klubok is érintettek lehetnek?

Corona egyik legerősebb állítása az volt: Fagioli szenvedélybetegsége és milliós adóssága nyílt titok volt a focisták belterjes világában, és a Juventusnak is tudomása volt a fiatal játékos problémáiról. Ez minden érintett számára kellemetlenségeket okozna, ugyanis a játékosoknak és a kluboknak kötelességük jelenteni a szövetségnek, ha tudomást szereznek egy ehhez hasonló ügyről.
„A különböző sajtóorgánumokban megjelent állítással kapcsolatban a Juventus FC hangsúlyozza, hogy amint tudomást szerzett Nicolò Fagioli nevű játékosa fogadásokkal kapcsolatos érintettségéről, azonnal és haladéktalanul értesítette a FIGC szövetségi ügyészségét” reagált a felvetésre közleményben a klub.
Egyelőre nincs arról konkrét információ, hogy akár a Milannak (Tonali előző klubja), akár a Romának tudomása lett volna a játékosok tevékenységéről. Esetükben ez azért is lényeges kérdés, mert Tonali és Zaniolo is klubot váltott a közelmúltban, vagyis a sportjogi következmények mellett a vevők (Newcastle és Galatasaray) kártérítést követelhetnének.

Egy újabb bundabotrány van kibontakozóban?

1980-ban az egész világot megrázta a Totonero-botrány, amelyben szintén az illegális fogadások kerültek középpontba, ám az a mostaninál lényegesen szerteágazóbb ügy volt, amelyben az érintett klubok a maffiával szövetkezve adtak el egyes meccseket. Két élvonalbeli klubot, a Milant és a Laziót a Serie B-be száműzték, a legnagyobb olasz sztárt, Paolo Rossit pedig három évre eltiltottak. (Ebből végül kettőt töltött le, így az 1982-es vb-n ott volt a keretben, majd győzelemre vezette az olaszokat.)
A most kirajzolódó botrány – még ha rá is mutat rendszerszintű problémákra – elsősorban egyéneket érint, a szóban forgó játékosokat pedig csak tiltott fogadással vádolják, bundázással nem.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés