Francia oldalon biztosan úgy látják, hogy tegnap fordult egyet a történelem kereke: a 2014-es világbajnokság negyeddöntőjében a német válogatott Mats Hummels egyetlen góljával ejtette ki a francia válogatottat. Most a német védő öngólja döntötte el a két nemzet csoporkörének első mérkőzését.

Pedig a tegnapi Franciaország-Németország mérkőzés így is felvonultatott néhány korábban látott emléket. A francia válogatott Benzemával kiegészülve, teljes pompájában felvonulva hasonló energiákat mozgósított, mint a 2018-ban világbajnok csapat és eközben olyan játékfelfogással sorakoztak fel a németek ellen, amely nagyban hasonlított a 2016-os Európa-bajnokság elődöntőjében mutatottra.
Az elvárások egyik oldalon sem voltak teljesen világosak. Francia oldalon Benzema visszahívása óriási kockázattal járt a játékra és a csapat belső egyensúlyára. Egy ilyen kaliberű játékos beemelése felér egy állóvízbe dobott kővel: politikai téren a francia szélsőjobb tagjai már farkast kiáltottak a visszahívás láttán és ezzel egy ideig tematizálták a közbeszédet, miközben a csapat belső életére is furcsa közvetett hatások mutatkoztak meg. Kylian Mbappé először zokon vette, hogy a Benzema által kezdő-titulusától megfosztott Olivier Giroud szóvá tette, hogy egy felkészülési meccsen nem kapott elég labdát a beindulásainál. Mbappé később hosszan indokolta, hogy Benzemát és Giroud két eltérő profilú játékosként látja, akikkel másképp tud játszani, ennek hatásait pedig nem véletlenül látjuk a pályán. A felek végül tisztázták, hogy nem volt félreértés kettejük között és egy nyilvános edzésen bemutatott ölelésben pecsételték meg a békét.
Labdarúgás
Benzema megfertőződött koronavírussal
TEGNAP 10:37
A németek a 2017-ben megnyert Konföderációs Kupa óta szinte szellemként járják Európát. A csúfos 2018-as világbajnokság után Joachim Löw szövetségi kapitány tudatosan vágta el a köldökzsinórt Mats Hummelsszel, Thomas Müllerrel és Jérome Boatenggel, majd fiatalításba fogott. Az eredmény csak rosszabb lett, mint korábban, a próbálkozások pedig az Észak-Macedónia és Spanyolország ellen elszenvedett vereségekben értek el újabb mélységeket. Löw szerkezetileg is új taktikával próbálkozott, a legutóbbi vb után sokáig egy 3-4-3-as felállással kísérletezett, majd tavaly novemberben visszaállt négyvédős játékrendszerre, hogy később visszaevickéljen a háromvédős megoldáshoz és visszahívja a korábban kipaterolt kerettagokat. Ettől még a német válogatott tegnap is érezhetően kereste önmagát.
A különbség szemmel látható volt a két csapat között. Ha a többség inkább a támadósora miatt irigyli a francia válogatottat, a perdöntő csapatrészt egy fokkal lejjebb kellett keresni. A középpályás párharcok kiváló lakmuszpapírjai voltak a szembenállásnak: N’Golo Kanté és Paul Pogba sokszor magasan kilépve támadták Toni Kroost és Ilkay Gündogant, amellyel a legtöbb német próbálkozást csírájában elfojtották, a németek pedig nehezen tudtak megbirkózni a fizikai fölénnyel.

Mats Hummels öngólja

Fotó: AFP

A franciákat dicséret illeti azért, hogy a puzzle-jük működött. Szinte a teljes csapat olyan játékosokból áll, akik kiegészítik egymást és mindenki maradéktalanul vállalja a maga szerepét. Kanté szinte mindenhol felbukkant, Adrien Rabiot is az átlagosnál jobban bírta a nyomást és fedezte a labdákat, időnként pedig meg is lódult a támadásokkal, ami ha nem is testidegen tőle, az utóbbi időben elszokhattunk ettől a fegyverétől. Paul Pogba varázslatos gólpassza és mezőnymunkája kiemelték a sorból, holott a sziporkákon és a biztos védekezésen túl a francia csapat nem a legkidolgozottabb játékkal rukkolt elő.
Ez Didier Deschamps legnagyobb önellentmondása: mindenki azt várná el tőle, hogy a rendelkezésre álló játékosokkal látványosabb játékot játsszon, de a stabil védekezésen, a harcias szemléleten és a bizalmi légkörön túl más kereteket nem szab meg. A játékosok belakják a korlátokat, azon belül boldogan úsznak, és ha kell, akár egészen mélyre visszahúzódnak védekezni. Deschamps maga is bevallotta, hogy a 2018-as Belgium elleni vb-elődöntőben a csapat önhatalmúlag döntött úgy, hogy egészen mélyre rendeli vissza a védelmi vonalát, mert így érezték jól magukat”. A francia szövetségi kapitány legnagyobb erénye, hogy tudja, mikor kell utasítania és mikor kell hallgatnia.
2016-ban és 2018-ban a franciák nehézkesen kezdtek a nagy tornákon, most viszont tokostul rontottak be az ajtón. Meccs utáni nyilatkozatában Adrien Rabiot azt mondta: "Boldogok vagyunk. Az utolsó csapat voltunk, akik játszottak a tornán és meg kellett üzennünk, hogy megjöttünk és nem hiába vagyunk mi a világbajnokok.” Úgy néz ki, az üzenet átment.
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A
Olivier Giroud, a grenoble-i főnix új feltámadásra jelentkezik
19/07/2021 16:34
Labdarúgás
A 11 legfontosabb pénteki átigazolási hír, amiről lemaradtál
16/07/2021 18:01