Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Topcsapatok jelentkeztek be az Eb egyik legnagyobb felfedezettjéért

Nagy Benjámin

Frissítve 21/06/2021 - 17:04 GMT+2

Könnyen lehet, hogy heteken belül aláír a Premier League-be vagy a Serie A-ba Roman Yaremchuk.

Roman Yaremchuk

Fotó: AFP

A 25 éves támadó az ukrán válogatott egyik kulcsfigurája az Európa-bajnokságon: a hollandok ellen 3-2-re elveszített meccsen előbb ő adta a passzt a bombagólt szerző Andriy Yarmolenkónak, majd a 79. percben ő egyenlített egy fejessel (ezzel lett 2-2), és az északmacedónok ellen is csapata második gólját szerezte, fordított módon Yarmolenko kiugratását fejezte be tökéletesen.

Yaremchuk meggyőző produkciójának azért bőven voltak előjelei – sőt, ha úgy akarnánk fogalmazni, annál szebben építkező életutat, mint ami az övé, nehezen lehet elképzelni egy viszonylag kisebb futballnemzet játékosától. Lvivben született, és egészen 12 éves koráig a szebb napokat is megélt Karpatinál nevelkedett.
2007-ben figyelt fel rá a Dinamo Kijev, ahol gólérzékenységével kitűnt az utánpótlásból, nem véletlen, hogy a ranglétrát végigjárva a második csapatnál, valamint az első csapat edzésein is megadták neki az esélyt. A 2015-16-os szezonban, 19 évesen, egy kupameccsen mutatkozott be a felnőtteknél, és a kijevi vezetők jó érzékkel úgy döntöttek 2016 nyarán, a fejlődése és a kellő tapasztalatgyűjtés szempontjából kölcsönadják őt a szintén élvonalbeli Olekszandrijának.
picture

Roman Yaremchuk

Fotó: AFP

Itt egyből bedobták őt a mélyvízbe, hisz kezdőként lépett pályára a Hajduk Split elleni, végül összesítésben 6-1-re elveszített Európa-liga-selejtezőben. A bajnokikat és a kupameccseket tekintve megragadta az esélyt, 15 fellépésén hatszor volt eredményes, 2016 októberében az élvonalban a hónap játékosa lett – egyből vissza is rendelte őt a Dinamo. A csapattal együtt neki sem ment igazán, a Sahtar mögött ezüstérmesek lettek, ám a Gent vezetői éppen eleget láttak belőle korábban ahhoz, hogy leigazolják őt. Tegyük hozzá: az utánpótlás-válogatottakban is fontos láncszem volt, betalált például a 2015-ös U20-as világbajnokság csoportkörében Mianmar ellen.
2 millió euróért cserébe váltott klubot 2017 nyarán, és túlzás nélkül állítható, hogy a belgák kifogták az aranyhalat. Az első szezonjában 34 meccsen ugyan „mindössze” 9 gólig jutott, de az első találata győzelmet ért a Standard Liége elleni rangadón, majd azóta a mutatói folyamatosan javultak: a 2018-19-es idényben 45 meccs/12 gól, a 2019-20-asban (ahol sérüléssel is bajlódott) 30 meccs/17 gól, a 2020/21-esben 43 meccs/23 gól volt a mérlege. Közben 2018 szeptemberében, a csehek elleni Nemzetek Ligája-találkozón bemutatkozott a felnőttválogatottban, és él is Andriy Shevchenko szövetségi kapitány bizalmával: 26 mérkőzésen 10 találatnál tart.
picture

BUCHAREST, ROMANIA - JUNE 17: (BILD ZEITUNG OUT) head coach Andriy Shevchenko of Ukraine and Roman Yaremchuk of Ukraine celebrate during the UEFA Euro 2020 Championship Group C match between Ukraine and North Macedonia at National Arena on June 17, 2021 i

Fotó: Getty Images

A szerződése 2025 nyaráig szól Gentben, ám a jelenleg becsült értékénél (ami 15 millió euró) jóval magasabb összegért, minimum 25 millió euróért vihetik őt ezen a nyáron. Ha már Shevchenko: az aranylabdás ukrán legenda útját járva a Milan tűnik a legfőbb kérőnek, vasárnap arról cikkeztek az olasz lapok, hogy a milánóiak vezetősége már fel is vette a kapcsolatot a belgákkal. A versenyfutásba a jelek szerint az Arsenal és a Wolverhampton is beszállhat, és ki tudja, a következő napok szereplése mennyit dob még Yaremchuk piaci helyzetén.
Egy biztos: 191 centiméteres magassága miatt a fejjátéka erős, de lábbal is sokat fejlődött, a passzmutatója kiemelkedő eddig az Eb-n, ráadásul nagyon jól helyezkedik. Hogy egészen pontosan mennyire jól, azt a következő szezontól minden bizonnyal valamelyik topbajnokságban is láthatjuk majd.
Forrás: részben Gazzetta
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés