Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ez az utolsó esélye a győzelemre a belga aranygenerációnak?

Németh Dániel

Publikálva 12/06/2021 - 16:25 GMT+2

Jordan Lukaku szerint az óra egyértelműen ketyeg, nem várhatnak a végtelenségig.

Meunier, Witsel, Hazard, Lukaku és De Bruyne

Fotó: Getty Images

Belgium évek óta esélyesként indul a világversenyeken, a 2018-as világbajnokságon sikerült is bronzérmet szerezni. De vajon meg tud-e nyerni egy világversenyt a belga aranygeneráció?


A belga válogatott tagjai mind a mai napig bánják a 2018-as világbajnokság elődöntőjében történteket, amikor is a csapat kikapott a francia nemzeti tizenegytől. Jordan Lukaku szerint ráadásul könnyen előfordulhat, hogy a mostani Európa-bajnokság lesz az utolsó lehetősége a Romelu Lukaku, Eden Hazard és Kevin De Bruyne fémjelezte aranygeneráció tagjainak, hogy együtt érjenek fel a csúcsra egy világversenyen.
Az oroszországi tornán a belga válogatott Brazília legyőzésén keresztül jutott elődöntőbe, amelyben Samuel Umtiti találata végzetesnek bizonyult a csapat számára. Habár Belgium a bronzmérkőzést megnyerte az angol válogatott ellen, beállítva ezzel az ország történetének legjobb vb-szereplését, fájdalmasan közel álltak ahhoz, hogy történelmet írjanak, és ezt ők is nagyon jól tudják. Az a mérkőzés mind a mai napig beszédtéma a játékosok körében.
„Dühít minket a franciák elleni világbajnoki vereségünk. Nem lepett meg, hogy kiejtettük Brazíliát, a franciák ellen pedig az volt az érzésem, elsősorban megállítani akartak minket, nem mentek bele a ki-ki párharcokba. Nyilván világklasszis játékosaik vannak. Tudtuk, hogy jók vagyunk, nagy dolgokat érhetünk el, és hogy ehhez bizonyítanunk kell a franciák legyőzésével. Amennyiben sikerült volna, megnyertük volna a tornát, van tehát mit megbánni.”
Tudod, hogy az emberek számítanak rád, amely egyfajta nyomással jár, az aranygenerációzás elsősorban a szurkolóktól és a médiától származik. Most még több lehet rajtunk, mert talán kifutóban van ez a társaság.
A nyolccszoros válogatott Lukaku tagja volt a 2016-os Eb-n negyeddöntős belga csapatnak, így közelről láthatta Hazard és De Bruyne játékát. „Edennek elképesztő a tudása. Szavak nélkül vezeti a csapatot, ő inkább a technikájával emelkedik ki, amolyan csendes vezér. Képes a hátára venni a csapatait, ahogyan azt tette a Chelsea-vel és a belga válogatottal is. Hihetetlen” – mondta a Real sztárjáról.
picture

Jordan Lukaku

Fotó: Getty Images

Kevin De Bruyne is hasonló ebben a tekintetben. Régóta ismerem, mert a tesóm sokszor került vele szembe különböző utánpótlásbajnokságokban. Én is fociztam ellene, elképesztő volt.
Romelu Lukaku időközben a belga válogatott legeredményesebb gólszerzőjévé lépett elő, és ha jól megy a belgáknak, abban valószínűleg neki is nagy szerepe lesz. „Gyerekként sokat versenyeztünk egymással. Különleges dolog ez nekem is, hogy a tesómnak sikerült áttörnie, és nekem is megadatott, hogy az első csapatban játsszak. Megkönnyebbülés ez annyi év után. Szerettük volna segíteni a szüleinket, amikor nem álltunk jól anyagilag. Kemény volt, szóval ez motivált minket. Nem megszokott, hogy egy családból ketten is eljussanak ide.”
Kettejük közül Romelu futotta be a nagyobb karriert, 93 válogatottság alatt már 60 találatot szerzett, a mögöttünk hagyott klubszezonban pedig 30-szor volt eredményes a bajnoki címet 11 év után megszerző Interben. „Nagyon boldog voltam a sikerei miatt, mert régóta üldözte már azt a trófeát. Nagyon szeretett volna ismételten bajnok lenni. Látom, hogyan dolgozik a céljai elérése érdekében; meg akarta szakítani a Juventus sorozatát, ami sikerült is nekik.”
Ami Jordant illeti, az ő pályafutása vízválasztóhoz ért, mivel a szerződésének utolsó évéhez ért a nyáron edzőt váltó Laziónál. Az Interhez távozó Simone Inzaghi helyét rövidesen Maurizio Sarri fogja átvenni, vagyis Lukaku új edzőnek bizonyíthatja képességeit. Inzaghi alatt ugyanis nem számított alapembernek, kölcsön is adták az Antwerpennek, a válogatottsághoz azonban a rendszeres játéklehetőség ellenére sem került közelebb.
2019-ben közel állt ahhoz, hogy a Premier League-ben folytassa, amikor Rafa Benítez és a Newcastle hívta, ám az végül meghiúsult. „Egy év van hátra a szerződésemből, tehát vagy hosszabbítok és maradok a Lazióval, vagy a klub elfogad egy ajánlatot, és megpróbál túladni rajtam. Akkor sem nagyon aggódok, ha máshol kell folytatnom, a labdarúgás ugyanis pont ilyen. Készen állok bármilyen kihívásra.”
Forrás: Goal

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés