Hihetetlen utat tett meg a dán csapat az Európa-bajnokságon.

Az Euro 2020 győztese Olaszország vagy Anglia lesz, a két nemzet a vasárnapi döntőt a Wembley stadionban vívja - a legtöbb semleges szemlélő számára azonban a torna igazi bajnoka Dánia.

Az egész futballvilág Eriksenért aggódott

Világbajnoki-selejtező UEFA
Ronaldo mesterhármast szórt Luxemburg ellen, a dánok kiharcolták a vb-indulást
12/10/2021 21:29
A dánoknak borzalmas körülményekkel kellett megküzdeniük, miután legjobbjuk, Christian Eriksen a Finnország elleni nyitómeccsükön a pályán esett össze, megállt a szíve, újra kellett éleszteni, ami sokkolta az egész futballvilágot.
Az elképesztő munkát végző Kasper Hjulmand csapata figyelemre méltó csapatszellemről tett tanúbizonyságot, ahogy összefogott, és mind mentálisan, mind labdarúgásban talpra állt, hiszen egészen az elődöntőig jutott. Hihetetlen utat produkáltak.
A B-csoport első mérkőzésén, a Dánia-Finnországon a félidőhöz közeledve gólnélküli volt a meccs, amikor egy olyan esemény történt, amely örökre beégett azok emlékezetébe, akik szemtanúi voltak. Az Inter játékmestere, Christian Eriksen hirtelen a földre zuhant, miközben egyetlen játékos sem volt a közelében. Anthony Taylor játékvezető azonnal az orvosi stábért kiáltott, miközben mindkét nemzet játékosai és szurkolói kétségbeesetten nézték, és imádkoztak a pozitív kimenetelért.

Simon Kjaer a sorfal élén

Fotó: Getty Images

Itt jegyeznénk meg a közvetítés lélektelen rendezőjének szerepét, aki szuperközeliket mutatott az életéért küzdő Eriksenről, miközben szabály, hogy az nem kerülhet képernyőre, ha valaki berohan a pályára.
Miközben az orvosok a dán középpályást látták el, dán csapattársai figyelemre méltó lelkierőről tettek tanúbizonyságot, amikor a 29 éves játékost sorfallal védték, miközben életmentő kezelést kapott. A csodálatosan viselkedő Simon Kjaer vezetésével eltakarták Eriksent.
Később megerősítették, hogy Eriksen szívrohamot szenvedett, a futballvilág pedig összefogott, hogy imádkozzon a Tottenham korábbi középpályásáért. Szerencsére - és nem kis részben a pályán kapott gyors orvosi ellátásnak köszönhetően - Dánia 10-es számú játékosa túlélte az esetet, és azóta már haza is engedték a kórházból, ahol folytatja felépülését.

Az Eb hőse, Simon Kjaer

Az egyik ember, akinek tettei különösen dicséretesek voltak azon a napon, a dán csapatkapitány, Simon Kjaer volt, aki kezdetben segítséget nyújtott Eriksennek, és ezzel megmentette az életét. Kjaer ezután Kasper Schmeichel kapussal együtt a Parken Stadion pálya szélén vigasztalta Eriksen kétségbeesett barátnőjét, Sabrina Kvist Jensent.
Miután megerősítették, hogy Eriksen állapota stabil a kórházban, folytatódott a B-csoport nyitómérkőzése, és Finnország 1-0-ra győzött.
Azért írtunk erről ismét ilyen részletesen, mert nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen mélyre került a dán csapat és a stáb az első Eb-meccsükön, hogy aztán Andersen meséit írják tovább pazar támadójátékot produkálva.

Kjaer újradefiniálta a csapatkapitányság fogalmát

Fotó: AFP

A csoportkör lesz a végállomás?

Dánia második, Belgium elleni csoportmeccse előtt érzelmes jelenetek játszódtak le Koppenhágában, különösen a 10. perc után, amikor mindkét csapat és a szurkolók szüneteltették a játékot, hogy Eriksen támogatását kifejezve megtapsolják.
A hangulat és az Eriksen iránti érzelmek által inspirált Dánia az Eb leggyorsabb gólját szerezte - Yussuf Poulsen mindössze 99 másodperc után talált be, és hatalmas ünneplést váltott ki.
A belgák azonban Kevin De Bruyne virtuóz teljesítményének köszönhetően felálltak és 2-1-re megnyerték a mérkőzést. Ekkor úgy tűnt, hogy az amúgy jól játszó Dánia számára már három mérkőzés után véget ér az Európa-bajnokság.

Csoda Koppenhágában

Mivel Oroszország legyőzte Finnországot, a dánok még mindig versenyben voltak a 16 közé jutásért az oroszok elleni utolsó csoportmérkőzésen - de győzelemre volt szükségük.
És ezt stílusosan el is érték, 4-1-re legyőzték Stanislav Cercesov csapatát, néhány igazán csodálatos gólt szerezve - Mikkel Damsgaard találatával és Andreas Christensen bombagóljával.
A Finnországot 2-0-ra legyőző Belgiumnak köszönhetően Dánia el tudta csípni a második helyet és bejutott a kieséses szakaszba, ami elképesztő teljesítmény a fentebb részletezett előzmények után.

Dolberg lendületben

Bár Dánia kiemelkedő Eb-szereplése nagyrészt az erős kollektív egységnek volt köszönhető, voltak egyéni sztárjaik is, akik remekeltek a tornán - Kasper Dolberg az egyik legjobb példa erre.
Pedig nem volt túl jó klubszezonja a Nizzával, de az Európa-bajnokságon Dánia legjobb góllövőjeként háromszor volt eredményes, ebből kettőt a Wales elleni 4-0-s győzelem alkalmával a 16 közé jutásért vívott meccsen.
A dánok fenomenális teljesítményt nyújtottak Amszterdamban, és bizonyítékot is adtak, nem csak ígéretek tettek mint olyan csapat, amely képes lehet a végsőkig eljutni.

Kasper Dolberg öröme határtalan

Fotó: Getty Images

Maehle nagykorúvá vált

Joakim Maehle a torna előtt inkább csak a dán szurkolók és a Serie A-rajongók számára volt ismert játékos - de az Európa-bajnokságon nyújtott csodálatos teljesítménye miatt minden futballrajongónak érdemes volt figyelnie rá.
Az Atalanta szélsőhátvédje, aki a legjobb 16 között is betalált, a negyeddöntőben Csehország ellen is zseniális pillanatot produkált, amikor a balszélről jobb külsővel adott egy lenyűgöző keresztlabdát, és Dolberget indította, aki a kapuba vágta a labdát.
Dániának a második félidőben már egy magához tért cseh csapat ellen kellett küzdenie, de 2-1-re nyert, és ezzel biztosította elődöntős szereplését Anglia ellen a Wembleyben.

Joakim Maehle sokak nagy kedvence lett

Fotó: Getty Images

Damsgaard ’wow’-pillanata

Az Európa-bajnokság egyik legfurcsább iróniája, hogy ha Eriksen nem esik ki a tornáról, a Sampdoria szélsője, Mikkel Damsgaard valószínűleg nem kapott volna ennyi játékidőt.
A dán válogatott legfiatalabb tagja - négy nappal az elődöntő előtt töltötte be a 21. életévét - az első félidőben megdöbbentette a Wembley közönségét, amikor egy kivételes szabadrúgást lőtt el Jordan Pickford mellett az angolok kapujába.
Ez volt az első gól, amit Anglia kapott az Eb-n, és ennél jobbat aligha lehetett volna. Hihetetlen pillanat egy olyan játékostól, aki előtt fényes jövő áll.

Damsgaard gólöröme

Fotó: Getty Images

Schmeichel hőstettei a Wembley-ben

Anglia válaszolt, és végül a hosszabbítás után megnyerte a mérkőzést - de dicséret illeti Kasper Schmeichel kapust, aki sokáig úgy tűnt, hogy egyedül is meg tudja akadályozni a Háromoroszlánosok sikerét.
Az 1992-es Eb-győztes Peter fia, Kasper az első félidőben egy az egy elleni szituációban remekül védte Raheem Sterling próbálkozását, a második félidőben akrobatikusan hárította Harry Maguire fejesét, majd a hosszabbításban Harry Kane büntetőjét tolta ki - a kipattanót az angol kapitány aztán értékesítette.
A Leicester City kapusa már a tavalyi szezonban, az FA-kupa döntőjében is sztár volt a Wembleyben, és szerda este is hasonlóan jól teljesített.

Kasper Schmeichel remekelt az angolok ellen

Fotó: Getty Images

A dán csapat fáradt lábakkal fejezte be az Eb-t a Wembley pályáján, de emelt fővel távozhatnak. Miután majdnem tragédiával kezdték a versenyt, közel kerültek az elképzelhetetlen dicsőséghez, és végig izgalomban tartották a szurkolókat és a semlegeseket egyaránt. Bár a koppenhágai ünneplés végül félbeszakadt, a dán szurkolóknak bőven lesz mire emlékezniük a hihetetlen tornáról.

Hjulmand zseniális munkát végzett

Nehéz elhinni, hogy még egy év sem telt el azóta, hogy Kasper Hjulmand átvette az irányítást, és az első dán válogatottjában az egyik nagy meglepetés Joakim Mæhle kiválasztása volt. Az akkor 23 éves jobbhátvédnek kevés ifjúsági szintű tapasztalata volt Dániában, és Belgiumban, a Genkben játszott. Mæhle 2021 júliusában már Dánia egyik legfényesebb csillaga az Eb-n, ami jól mutatja, hogy a csapat mennyit fejlődött, mióta Hjulmand átvette az irányítást.
A szövetségi kapitány nem csak a játékosokat inspirálta. A Hareide utódjának bejelentése és a csapattal való első találkozása között eltelt egy év alatt Hjulmand nem csak azzal töltötte az időt, hogy azon töprengjen, hogyan építse be Andreas Christensent, Simon Kjært és Jannik Vestergaardot a dán védelembe.

Kasper Hjulmand fantasztikus munkát végzett

Fotó: AFP

A válogatott edzői feladatát többnek tekintette, mint egy futballcsapat irányítását, és talán Dánia jelenlegi sikerei ezeknek a komoly gondolatoknak és elmélkedéseknek is köszönhetőek. Hjulmand keményen dolgozik, ért a futballhoz, és jó játékosok állnak a rendelkezésére, de eredményei a nemzet megnyeréséből is erednek.
Az izgalmas és tehetséges játékosokkal, valamint a szenzációs munkát végző Kasper Hjulmanddal az élen valószínűleg a jövőben is lesz mire várni.
via goal.com, uefa.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
Nem telik el nap, hogy ne gondolna Eriksen esetére a dánok csapatkapitánya
22/09/2021 12:19
Premier League
Már a Premier League-be is betört a dán kiscsapat forradalma
27/08/2021 18:03