Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A sebezhető szörnyeteg, a dánok karszalag nélküli kapitánya

Gecsei Dina

Frissítve 28/12/2021 - 18:32 GMT+1

Kjaer és Schmeichel mellett van még egy kőkemény kapitánya Dániának, aki nem fél kimutatni az érzelmeit sem.

Pierre Hojbjerg

Fotó: AFP

A zokogó Pierre-Emile Højbjerg, és az őt ölelgető csapattársak látványa az egyik legérzelmesebb pillanata lett ennek a szétszórt Európa-bajnokságnak, a mindenkit letaglózó rajttól a dán válogatott elődöntőbe jutásáig minden feszültség és megkönnyebbülés ott volt azokban a könnyekben, miután a dánok 2-1-re legyőzték Csehországot.
Szerda este, az elődöntőben az angolok ellen lépnek pályára, de nagyjából bármilyen elemzésben és cikkben azt olvashatjuk, hogy itt már nem tétről vagy elvárásokról beszélhetünk, ezek mind lényegtelenné váltak.

Rory Smith a New York Times-nak írt egy cikket Denmark’s Secret: There Is No Secret (Dánia titka: nincs titok) címmel, amiben a Belgium elleni dán meccs kapcsán fejtegette, hogy mi lehet az a plusz – a nyilvánvaló érzelmi tölteten túl –, ami miatt érdemes figyelni a csapatra.
Nincs titok, mert annyi tényező tökéletes együttállása kellett ehhez a dán sikerhez, hogy ha akarná sem tudná egy csapat vagy válogatott sem lemásolni ez az utat, még akkor sem, ha pontosan kimért hozzávalókkal és fix recepttel készülne.
picture

Pierre-Emile Hojbjerg

Fotó: AFP

Elég könnyű volt a dánok csoportja az Eb-n, egy győzelem elég volt a továbbjutáshoz, ami még akkor is egészen barátságosnak tűnt volna, ha utána bitang erős csapatokon kellett volna átgázolni az elődöntőig. Wales és Csehország viszont még az egyenes kieséses szakaszban sem tűnt legyőzhetetlen ellenfélnek, hozták is a kötelezőt, Kasper Hjulmand szövetségi kapitány legnagyobb örömére. (Aki amúgy, ha a rendes időben, 2020-ban lett volna megrendezve az Eb, valószínűleg ott sem lehetett volna, hiszen kötötte a szerződése a csapatához, újabb tényező!).
És akkor ha már háttér: a dán utánpótlás és a bajnokság is remek terep arra, hogy európai topklubok élesben és magas színvonalon figyelhessék meg a leendő játékosaikat, és persze ne horror áron jussanak hozzájuk. Itt van például Mikkel Damsgaard, aki nevetségesen alacsony összegért került a Sampdoriához a Nordsjaellandtól, de a nyakunkat rá, hogy nem annyiért fog távozni majd onnan kitudjahova.
A Nordsjaelland és a Midtjylland az elmúlt évtizedben meghatározó tényező lett Dániában, megszakítva ezzel a tradicionális nagycsapatok hegemóniáját. Már ennek a két csapatnak a háttere és a sikerének a titka is különbözik, míg előbbi a fiatalokra épít azzal a felfogással, amit Hjulmand magáévá tett Pep Guardiola és Johan Cruyff nyomán, addig a Midtjylland a dán utat követi: intenzitásban, az ellenfélre helyezett nyomásban, a rendkívül hatékony rögzített felállásokkal, megspékelve masszív adatelemzéssekkel.
picture

Dánia ünnepel

Fotó: Getty Images

Hjulmand tehát hozta a bevált receptet az egyik helyről, a válogatottnál midtjyllandi segítséget is kapott az analitikához, a bajnokság termeli a tehetséges játékosokat, akik topligákban edződnek, majd ezekre a kedvező előjelekre jött a szerencsés csoport, és az, hogy Christian Eriksen most már fotókról mosolyog vissza ránk. Az az érzelmi plusz, amit a visszatérése az életbe – mert ezt a tényt egyszerűen nem lehet kisebbíteni – adott hozzá a csapathoz, többet ér mindennél. Nem egy ötleten, nem egy edzőn, egy sztárjátékoson, nem pénzen múlt ez a siker, hanem egy sokkal komplexebb valamin. Ha elővennénk a pátosz-generátort, kidobná, hogy a dán válogatott a nagybetűs csapat.
Ahol Pierre-Emile Højbjerg zokog, majd eltűnik a csapattársak ölelésében.
Az a Højbjerg, aki Eriksen mellett ült az utolsó közös vacsorájuknál, a finnek elleni bárcsak-elfelejthetnénk-de-sohasem-tudjuk meccs előtt. Aki mellett azóta üres a szék, amikor együtt esznek a csapattal. Az a Højbjerg, aki édesapja kemoterápiárájára költötte a pénzt, amit a Bayern Münchennél keresett.
2019-ben egy interjúban mesélt a gyászról, hogy édesapja halála mennyire hatással van rá azóta is. Az első, válogatottban lőtt góljánál ütötte meg leginkább a hiánya, az akkori nyilatkozata az, ami segít megérteni, milyen lélek lakik a könyörtelen „szörnyben”.
Ha csak egy emberrel oszthattam volna meg azt a pillanatot, az édesapám lett volna. Csak egy pillanat. Egy pacsi. Egy ölelés. Nem érdekel. Csomót éreztem a gyomromban, nem tudtam boldog lenni a következő hetekben, hónapokban. Nem tudtam megnyugodni és csak boldognak lenni.
Højbjerg az egyik legnépszerűbb játékos a dánoknál, és nem kizárólag azért, mert az érzelmi intelligenciája bőven meghaladja azt, amit egy átlagember gondolna egy élsportolóról, hanem mert egyre inkább kiemelkedik a játéka is. Három asszisztot adott, sokkal jobban fekszik neki az új szerepköre, hogy egyre inkább ki tudja venni a részét a támadásokból is.
„Nehéz lenne vele kapcsolatban negatívumot említeni, talán annyi, hogy néha a temperamentuma és a felfokozott érzelmei miatt egy-egy általa vélt igazságtalanságot túlreagál és begurul, de most már ezeket az érzelmi löketeket is a saját hasznára fordítja. Sokat változott” – mondta Morten Bisgaard, aki egészen a közelmúltig a dán U17-es válogatott segédedzője volt.
Rengeteget kellett futnia a középpályán labda nélkül is, de minden egyes pillanatban játszott, miközben Thomas Delaneyt minden meccsen lecserélték mellőle. Ő egy igazi szörnyeteg.
A pályán remekül tudta pótolni az Eriksen után keletkezett űrt, a dánok által összehozott lehetőségek 16%-a Højbjergtől indult, a három asszisztja kiemelkedő a csoportkörben, nála többet (4) csak Steven Zuber tudott beadni a svájciaknál.
Csapatánál, a Tottenhamnél, az Eb-n mutatott teljesítménye alapján is új szerepkört kaphat, bár Mourinho azért igyekezett figyelni a játékosa igényeire. Ő nevezte „karszalag nélküli kapitnynak”, sőt, azt is mondta róla, hogy egyszer biztosan edző lesz belőle, mert mindig kérdezősködik az edzéseken, hogy mit, miért csinálnak úgy, ahogy.
Hogy mire lesznek képesek az angolok ellen, szerda este 21:00 órától kiderül, de ha egy poszt van, ahol dán fölény mutatkozhat, az a Delaney-Højbjerg-tengely, ami még meglepetést is okozhat arra vonatkozóan, hogy melyik csapat térhet vissza végül a Wembley-be.
Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a dán szurkolók szívét melengeti, amikor azt látják a játékosaikon, hogy kiteszik a lelküket a pályán, de közben ugyanolyan emberek, mint mindenki más.
„Nagyszerű, hogy a játékosok meg mernek nyílni a világ előtt, és sebezhetőnek merik mutatni magukat. Ők nem szuperemberek. Amit már biztosan megnyertek, az az emberek szíve” – mondta Bisgaard.
Végül pedig azt gondolom, nem csupán a hazai szurkolók érzik nagyon közel magukhoz azt, amit a dán válogatott képvisel ezen a tornán, biztos vagyok benne, hogy nálunk is rengeteg szurkolót megnyertek maguknak.

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés