Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valami csúnyán megtorpedózta Cruyff álmát, atomjaira hullott az egyik legígéretesebb európai fociprojekt

Németh Dániel

Frissítve 09/11/2023 - 18:01 GMT+1

Két évvel ezelőtt még mindenki a csodájára járt, mennyire remek munka folyik az Ajaxnál. A sikerkorszak kulcsembereinek távozása óta viszont megállíthatatlanul robog a szakadék felé a klub, amelynek most ismételten az identitásáért kell küzdenie. De vajon le tudnak-e vezényelni egy újabb forradalmat a szellemi vezetőjük, a 2016-ban elhunyt Johan Cruyff nélkül?

Két év alatt minden elromlott az Ajaxnál. De van-e innen visszaút? - Grafika: Gecsei Andrea

Fotó: Eurosport

Voltak baljós jelek az Ajaxnál, ennyire rossz kezdésre azonban senki sem számított.

Október végén az Ajax a listavezető PSV Eindhoven otthonába látogatott. Az amszterdamiak kétszer is vezetést szereztek, ám a PSV-t sem ez, sem a félidei hátrány nem törte meg. A fordulást követően a meccset mesterhármassal záró Hirving Lozano vezérletével négy gólt vágtak, így egészen megalázó különbséggel, 5-2-vel ért véget a rangadó. Az Ajax hátránya 25 pontra hízott a PSV mögött, ráadásul a tabella utolsó helyére csúszott vissza.
Sokan már azt feszegették, vajon kiesési gondjai lesznek-e az Ajaxnak. A helyzet ennyire azért nem volt drámai: az amszterdamiak két meccsel kevesebbet játszottak, a Volendam 2-0-s legyőzését követően rögtön el is mozdultak a kiesőzónából, a keret pedig még mindig az egyik legerősebb holland szinten. Azt azonban az őszi teljesítmény alapján kijelenthetjük, hogy az Ajax válságban van, és már most búcsút inthetnek a szezon előtt kitűzött céloknak.

A bársonyos forradalom

2010 szeptemberében Johan Cruyff egy dühös hangvételű cikket írt a De Telegraafnak, amelyben az Ajax vezetőségét kritizálta a Real Madridtól elszenvedett 2-0-s vereséget követően. A holland legenda kerek-perec kijelentette, hogy az Ajax vezérkarát korábbi játékosokkal kellene feltölteni, akik tisztában vannak a klub értékeivel és identitásával. Cruyffnek az egykoron világhírű akadémia középszerűsége fájt a legjobban, és amellett érvelt, hogy az alapoktól kezdve kell megreformálni a klubot.
Mint mindig, ezúttal is konkrét tervekkel érkezett.
  • A klub történetéhez méltó, látványos futballra törekedjenek.
  • A csapat felét olyan játékosok alkossák, akik az akadémián nevelkedtek, és elég jók ahhoz, hogy beférjenek Európa nyolc legerősebb csapatába.
  • Fenntartható játékosmegfigyelés: csak olyan futballistákat vásároljanak, akik nagyobb minőséget képviselnek az akadémistáknál.
  • Teljesítményalapú kultúra: mindenki közösen dolgozzon, nyitottan a folyamatos pozitív visszajelzésekre.
Ez vezetett ahhoz a folyamathoz, amit a holland sajtóban "bársonyos forradalomként" emlegettek.
Cruyff egyik alapelve az volt, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a játékosok egyéni fejlesztésére, amely nem csak a technikai képzésre, de a fizikális felkészítésre is vonatkozott. „Ez nagyon fontos a játékosoknak. Cruyff azt mondta, a golfban különböző ütőket használnak a hosszú és a rövid helyzetekre. Mi pedig a fociban egyetlen edzőt alkalmazunk mind a 25 játékos esetében, ami egészen abszurd” – mondta Ruben Jongkind, a tehetségek fejlesztéséért felelős vezető.
picture

Johan Cruyff

Fotó: Getty Images

Az atlétikai múlttal rendelkező Jongkind bátran merített ihletet más sportágakból (amerikai foci, cselgáncs, rúdugrás), és nagy húzásnak bizonyult a korábbi 800-as specialista Bram Som leigazolása, aki a futballisták futótechnikájával foglalkozott, többek között Matthijs de Ligt mozgásán is sokat dolgozott. A Cruyff-féle tehetséggondozás alapgondolata az volt, hogy a lehető legkorábban fel kell ismerni a játékosok erősségeit és gyengeségeit, és annak megfelelően, egyénre szabva kell csiszolni őket.
2010-től kezdve nagy hangsúlyt fektettek a hazai scouting fejlesztésére, 40 amatőr klubbal kezdeményeztek együttműködést, hogy a legnagyobb holland tehetségek zöme az akadémiájukra kerüljön. Az edzéseken a technikai képzésekre került a fókusz, a 11 a 11 elleni játékot a 6 a 6 elleni váltotta fel (negyedakkora pályán), és még egy iskolát is felhúztak az edzőközpontban, hogy a növendékek oktatása se szoruljon háttérbe.
Tipikus Ajax-módszer, hogy a játékosokat az utánpótlásban többféle poszton is szerepeltetik, ezáltal fejlesztve a sokoldalúságukat. A már említett De Ligt például az ificsapatokban gyakran a középpályán játszott, mivel az edzői megfigyelték, hogy a nyomás alatt hajlamos elbizonytalanodni. Ezzel az utánpótláscsapatok védelme gyengébb lett, cserébe viszont felnőtt szinten kaptak egy fantasztikusan komplex védőt, aki a passzjátékban is a legmagasabb szintet képviselte.
picture

Marc Overmars

Fotó: Getty Images

Cruyff 2015-ben, miután úgy érzékelte, hogy az elveit egyre inkább háttérbe szorítják, Wim Jonk és Jongkind társaságában távozott a klubtól. Bár ő ezt a Cruyff-terv végeként aposztrofálta, a 2012-ben kinevezett sportigazgató, Marc Overmars és az akkor még csak marketing igazgatóként, később már vezérigazgatóként dolgozó Edwin van der Sar megőrizték Cruyff szellemiségét, amelyek rég látott, tartós sikereket eredményeztek.

Ten Hag 1.0 és Ten Hag 2.0

A kétezres években az Ajax csupán kétszer (2002, 2004) szerezte meg a bajnoki címet, Cruyff "bársonyos forradalmát" követően azonban látványos fejlődésnek indult a klub. 2011 és 2014 között az edzőként azóta minden szinten megbukó Frank de Boer négyszer segítette bajnoki címhez a klubot, 2017-ben pedig Peter Bosz irányításával Európa-liga-döntőbe jutott, de az igazi áttörésre a 2018/2019-es szezonig kellett várni – ekkor már az Utrecht korábbi edzője, Eric ten Hag ült a kispadon.
Bár Cruyff azt a csapatot már nem láthatta, az elveiből minden megvalósult: a kezdő nagy részét saját nevelésű futballisták alkották (Blind, De Ligt, Mazraoui, Van de Beek), akiket olyan minőségi légiósokkal egészítettek ki, mint az azóta két topklubot megjárt Andre Onana, az ex-chelsea-s Hakim Ziyech, David Neres vagy Dušan Tadić. Plusz a kakukktojás, Frenkie de Jong, aki minden paraméterében tökéletes Ajax-nevelés lehetne, de őt a Willemtől vásárolták meg 18 évesen.
A futballstílus terén mindig kritikus legendának valószínűleg Ten Hag focija is elnyerte volna a tetszését a minden körülmények között vállalt támadójátékkal, amely intenzív letámadásra, kimunkált pozíciós játékra és a játékosok kreativitására épült. Nem is a holland bajnoki cím volt az igazán nagy durranás, hanem a nemzetközi menetelés, amely mintha évtizedekkel pörgette volna vissza az idő kerekét, egyenesen a kilencvenes évekbe, amikor még a BL-ben is tényező volt az Ajax.
picture

Matthijs De Ligt és Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Ten Hag csapata már azzal nagyot villantott, hogy veretlenül zárta a csoportkört, amit végül a Bayern München mögött a második helyen abszolvált. Innentől bravúrok sora vezetett az elődöntőig, előbb a háromszoros címvédő Real Madridot ütötték ki 5-3-as gólaránnyal, majd a Cristiano Ronaldóval felálló Juventust múlták felül 3-2-re. A hollandoknak ott kellett volna lenniük a döntőben, ám hiába vezettek 3-0-ra is a párharcban, Lucas Moura mesterhármasával a Spurs jutott tovább.
A kiesés okozta keserűség miatt talán volt, aki úgy érezte, a pohár csak félig van tele, ám az Ajax minden várakozást felülmúlt a szereplésével. Sikerült bebizonyítani, hogy Cruyffnek igaza volt: hiába változott meg a futball drámaian az utóbbi egy-két évtizedben, egy Ajax-múltú klub nem elégedhet meg a középszerűséggel. A fantasztikus menetelés után csupán egy kérdés volt: vajon fenn tudja tartani a sikereket a klub, vagy ez csak egyszeri alkalom, puszta illúzió volt?

Két évvel ezelőtt az Ajax nagyot küzdött a PSV-vel a bajnokságban, a 34 fordulós versenyfutásból pedig – ha csak két ponttal is – de győztesen jött ki. A minimális pontkülönbség ellenére egyértelmű volt, hogy ők Hollandia legerősebb csapata: az Eredivisie-ben 98 rúgott és 19 kapott góllal, vagyis +79-es gólkülönbséggel zártak, a BL-csoportkörben hatból hat meccset megnyertek (+15-ös gólaránnyal), a legjobb 16 között viszont egyetlen góllal, de alulmaradtak a Benficával szemben.
Bár Eric ten Hag 2.0 nemzetközi szinten meg sem közelítette a 2019-es, BL-elődöntős csapat teljesítményét, sok szempontból dominánsabb volt, mint valaha. Ráadásul – és ez meglehetősen nagy szó – egy szinte teljesen kicserélt kerettel, hiszen a BL-döntőről csak egy hajszállal lemaradó csapatot pillanatok alatt szétkapták. De Jong a Barcelonához, De Ligt a Juventushoz szerződött, majd egy évvel később Ziyech és Van de Beek is a Premier League felé vette az irányt.
A sikereknek ezen a szinten mindig ára van: minél jobb a csapat, annál nagyobb valószínűséggel szemelik ki a sztárjaikat a pénzesebb klubok. Három év leforgása alatt 232 millió eurós profitot könyvelhetett el a klub játékoseladásokból, azonban az Eredivisie-ben még így is legyőzhetetlennek bizonyult: 2021-ben és 2022-ben is bajnoki címet szerzett, és a 2019/20-as szezonban is az élen állt (pontegyenlőséggel), amikor a covid miatt leállították a focit Hollandiában.
picture

Erik ten Hag és Jurrien Timber

Fotó: Getty Images

Vannak klubok, ahol az állandóságot a játékosok jelentik, ilyen a Real Madrid, amely egy évtizeden keresztül változatlan összetételű középpályával dominálta az európai labdarúgást. És vannak azok, akik kénytelenek beletörődni, hogy legfeljebb egy-két szezonra tudják megtartani a legjobbjaikat, vagyis a kontinuitást magasabb szinten kell biztosítaniuk. Az Ajax esetében ez volt az Overmars és Van der Sar fémjelezte vezetőség, valamint az edző, Ten Hag.
Lehet, hogy a keret átalakult 2019 után, ám a vízió változatlan maradt. Az Ajax továbbra is támadó futballra törekedett, az akadémiáról Ryan Gravenberch és Jurriën Timber robbant be, olyan topligás tapasztalattal rendelkező játékosokat szereztek meg, mint a West Hamnél félreprofilozott Sébastien Haller, vagy a Watfordban flopként elkönyvelt Steven Berghuis. Közép- és Dél-Amerikából pedig Lisandro Martínezt, Edson Álvarezt és Antonyt szúrták ki.
Bizonyos szempontból a 2022-es Ajax érettebben és hatékonyabban futballozott, mint a 2019-es, ám a korai (és az előzmények ismeretében meglepő) BL-kiesés miatt jóval kevesebb figyelem irányult rájuk. Ekkoriban nem tűnt túlzásnak az a megállapítás, miszerint az Ajax hasonló szerepet tölt be Hollandiában, mint a Bayern München Németországban, és a játékosok fluktuációjával együtt is fenntartható pályára állt. Az álom azonban nem tartott sokáig.

Overmars out, Ten Hag out, Van der Sar out

Már 2019-ben is találgatták, vajon lesz-e olyan topcsapat, amelyik lecsap Ten Hagra, azt követően pedig, hogy egy újabb domináns csapatot is felépített, önazonos filozófiával, mégis új gondolatokkal, egyértelmű volt, hogy egy szinttel feljebb lép. 2022 áprilisában a Manchester United bejelentette, hogy megállapodott a holland szakemberrel, és hároméves szerződést kötöttek vele, így tehát az Ajaxnak új sikerkovács után kellett néznie.
A választás a Brugge-zsel bajnoki címet szerző Alfred Schreuderre esett, aki Julian Nagelsmann és Ronald Koeman másodedzője is volt, de ami még fontosabb: 2018 januárja és 2019 júniusa között Ten Hag munkáját segítette az Ajaxnál. Az új korszak remekül indult, az első hat bajnokiját megnyerte az Ajax, ráadásul a Ten Hag-féle csapatra jellemző módon, kiütéses győzelmekkel menetelt. A lendület azonban elfogyott, és egy hétmeccses nyeretlen sorozat után megköszönték Schreuder munkáját.
picture

John Heitinga

Fotó: Getty Images

A helyét az U18-as csapatot irányító Johnny Heitinga vette át, aki tisztességgel helytállt beugró edzőként: 16-ból 11 bajnokit megnyert, a Holland Kupában pedig döntőbe jutott, igaz, utóbbit 4-3-ra elveszítette a PSV ellen. Noha Heitinga vezetésével az ötödik helyről a harmadikig kapaszkodott fel az Ajax, végül tőle is elköszöntek, mivel az újonnan kinevezett sportigazgató, Sven Mislintat úgy gondolta, hogy egy tapasztaltabb edzőre van szüksége a klubnak.
De mi lett az Ajax történetének legeredményesebb sportigazgatójával? Overmars, aki közel tíz éven át töltötte be ezt a posztot a klubnál, 2022 februárjában távozni kényszerült, miután kiderült: üzenetekben zaklatta a klub női alkalmazottait. „Sajnos nem vettem észre, hogy átléptem egy határt, de ezekben a napokban nyilvánvalóvá vált. Hirtelen azt éreztem, nagy nyomás alatt vagyok, elnézést kérek.”
Megengedhetetlen ez a viselkedés egy olyan embertől, aki az én pozíciómban van. Most már én is látom, de már túl késő. Nem látok más lehetőséget, mint távozni az Ajaxtól.
Az Overmars-botrány érthető módon megrázta a klubot, nem utolsósorban azért, mert a projekt egyik alappillére távozott – épp az, akit mozdíthatatlannak tartottak. Ezt az űrt a Gerry Hamstra – Klaas Jan Huntelaar kettősnek kellett volna kitöltenie, ám nem tudtak megbirkózni a hirtelen jött felelősséggel. Az igazolások többsége nem vált be, különösen az Antony helyére kiszemelt Lucas Ocampos bizonyult nagy melléfogásnak, akinek már a szezon közben felbontották a kölcsönszerződését.
picture

Edwin van der Sar

Fotó: Getty Images

A katasztrofálisnak vélt 2023-as szezont követően Edwin van der Sar is benyújtotta a lemondását, vagyis az Ajax újjáépítésében kulcsszerepet játszó személyek közül három (köztük a kettő legfontosabb) másfél éven belül elhagyta a klubot. Az egykori kapusnak ráadásul idén júliusban agyvérzése volt a horvátországi nyaralása során, és azóta is abból lábadozik – jelenleg tehát fel sem merülhet, hogy valamilyen pozícióban visszatérjen a klubhoz.

Az átigazolási fiaskók

Overmars távozása azért is lehetett ekkora csapás, mert minden átigazolási folyamatot kézivezérléssel irányított. Az Athletic szerint többnyire WhatsAppon keresztül dolgozott, a nevét és az imidzsét kihasználva csábított játékosokat a klubhoz, így nem maradt utána olyan struktúra, amit átvehettek volna az utódjai. Ráadásul a 2022-es nyári átigazolási ablak sok szempontból nem úgy alakult az Ajax számára, ahogyan az ideális lett volna.
Miközben a korábbi években figyeltek arra, hogy ne távozzanak egyszerre túl sokan – a 2019-es csapatot nagyjából két részletben szedték szét – 2022-ben egyszerre árusították ki a csapatot. Gravenberch a Bayernhez, Haller a Dortmundhoz, Martínez pedig a Manchester Unitedhez igazolt. Értük legalább pénzt kapott a klub, Onanát, Mazraouit és Blindet viszont ingyen veszítette el, és Tagliafico vagy épp Schuurs is relatíve olcsón váltott csapatot.
Bár a klubnak nem állt szándékában újabb játékosokat értékesíteni, a Manchester United inkompetenciája nem hagyott más választást nekik, az utolsó pillanatban ugyanis befutott egy 95 millió eurós ajánlat Antonyért. Távol álljon tőlünk, hogy szentírásként értelmezzük a Transfermarkt becsléseit, ebben az esetben azonban érdemes kiemelni, hogy a portál 35 millió euróra tartotta a brazil szélsőt. Ekkora túlfizetésre egyszerűen nem lehetett nemet mondani.
picture

Antony (Manchester United)

Fotó: Getty Images

Ennyi távozót – pláne ilyen minőséggel – viszont képtelenség volt pótolni, ami előrevetítette a Hamstra-Huntelaar páros kudarcát. A válság felé sodródó klub így olyat tett, amit Cruyff egészen biztosan élesen kritizált volna: olyan sportigazgatót hozott, akinek semmilyen ajaxos kötődése nem volt. Mislintat papíron érdekes választás volt, Dortmundban zseninek tartották, majd az Arsenalnál tett kevésbé fényes kitérő után a Stuttgartnál újraépítette a megtépázott renoméját.
Ellentétben a tradicionálisabb módon dolgozó Overmarsszal, Mislintat egyértelműen az adatokra építő, újvonalas sportigazgatók egyike, aki a klub modernizálását tekintette a fő feladatának. Ahhoz persze, hogy a tervét elkezdje, előbb bevételre volt szüksége, mivel a BL-pénz hiányzott a kasszából. Ezen a nyáron 11 játékostól szabadult meg az Ajax, köztük Timbertől, Calvin Bassey-től, Alvareztől, illetve Mohammed Kudustól. Őket 13 játékossal pótolta Mislintat.
Megszabadultak az évek során klublegendává érő Tadićtól is.
Az Ajax-legendák nem is voltak kíméletesek a gyatra szezonkezdés után. Marco van Basten úgy fogalmazott, rá sem lehet ismerni a klubra, és inkább FC Amsterdamnak kellene hívni ezentúl. Wesley Sneijder azt fejtegette, hogy teljesen mindegy, ki ül a kispadon, mert a keret így is, úgy is túl gyenge, hogy komoly eredményeket érjen el. Rafael van der Vaart a tragikus kezdés után kijelentette: az Ajax már nem gondolhat úgy magára, mint aki erősebb a többieknél, és a kiesés ellen kell küzdenie.

Még egymás szavát sem értették

Röviden már érintettük, hogy Heitingának a biztató szezonzárás ellenére mennie kellett, és a helyére Maurice Steijn ült le a kispadra. Mislintat az indoklásában elmondta, nagyon nehéz volt megválni Heitingától, de úgy gondolja, az Ajaxnak most épp egy tapasztalt edzőre van szüksége. Steijn bemutatásakor „túlteljesítőként” jellemezte az új vezetőedzőt, aki hatodik helyen zárt a Sparta Rotterdammal a 2022/23-as szezonban.
picture

Sven Mislintat

Fotó: Getty Images

Mislintathoz hasonlóan Steijnnek sem volt ajaxos kötődése, ám ez önmagában még nem determinálta a bukást. Az már inkább, hogy nagyon hamar kiderült: nincs meg az összhang az edző és a sportigazgató között. Ez már akkor tetten érhető volt, amikor Steijn úgy döntött, hogy nála a holland lesz a hivatalos nyelv az öltözőben (Ten Hag alatt az angol volt az), miközben a nyár során 11 légióst igazolt a klub, akik egy szót sem értettek a nyelvből.
Steijn egy idő után nyilvánosan is hangot adott az elégedetlenségének, a Fortuna Sittard elleni 0-0-s döntetlen után például azt mondta, az új szerzemények közül egyedül Josip Šutalóval elégedett. Áucs. Mislintat kívülről is kapott elég kritikát, például Diant Ramaj leigazolása miatt, akiért annak ellenére fizetett 8 millió eurót a Frankfurtnak, hogy két szezon alatt mindössze két Bundesliga-mérkőzésen lépett pályára.
Geronimo Rulli sérülése akár meg is nyithatta volna az utat Ramajnak a kezdőbe, Steijn azonban azt a Jay Gortert választotta, akit eredetileg kölcsönbe akartak adni, és az előző idényben a skót élvonalban szereplő Aberdeenben is csak elvétve került pályára.
Szeptemberben az is kiderült, hogy az átigazolások egy része egy olyan német ügynökségen keresztül érkezett, amelynek részesedése van Mislintat négy évvel ezelőtt alapított cégében. Miután egy 160 ezer eurós kölcsönt három százaléknyi részesedésre váltottak, Mislintat közvetlen üzleti kapcsolatba került Arthur Beckkel és Kerim Cerittel, akik többek között a Stuttgarttól 8 millió euróért leigazolt horvát balhátvédet, Borna Sosát is képviselték.
picture

Maurice Steijn

Fotó: Getty Images

Mislintat és Steijn között hamar eldurvult a helyzet, a De Telegraaf szerint a sportigazgató már a negyedik fordulót követően azzal fenyegetőzött az öltözőben, hogy ki fogja rúgni az edzőt. A klub végül öt hónap után megköszönte a korszakváltónak szánt sportigazgató munkáját, de Steijn sem maradhatott sokáig, neki 11 mérkőzés jutott az Ajax kispadján. Helyére – átmeneti jelleggel - John van 't Schip került, aki legutóbb a görög válogatottat irányította.

Újabb szezon a kukában

Kevesebb mint két év elég volt tehát, hogy összeomoljon az a struktúra, ami miatt éveken keresztül mintaklubként tekintettek az Ajaxra. A stabilitás teljes hiányáról mindent elmond, hogy jelenleg ideiglenes sportigazgató felel az igazolásokért, ideiglenes edző készíti fel a játékosokat, és egy ideiglenes vezérigazgató viszi a napi ügyeket. Louis van Gaal az egészsége miatt nem akart fix pozíciót vállalni az Ajaxnál, de tanácsadói minőségben visszatért a klubhoz.
A helyzet némileg hasonló a 2010-eshez, amikor Cruyff meghirdette a "bársonyos forradalmát", miután úgy látta, az Ajax vészesen eltért a gyökereitől. Ha nem is pont úgy, ahogyan a legenda elképzelte, de az Ajaxnak a tradicionális értékei mentén sikerült kiszakadnia a középszerűség mocsarából, és volt olyan időszak, amikor úgy tűnt: újra tényező lehet Európában. Ez a folyamat azonban megszakadt, és most újra az a feladat, hogy valahogy visszataláljon az identitásához, hogy újra önazonos legyen.
picture

John van 't Schip

Fotó: SID

Mislintat öt hónapos tevékenységének talán ez a legfőbb tanulsága: lehet, hogy idővel az Ajaxnál is működött volna az a koncepció, amit kitalált a nyáron, ám egy ilyen tradíciókkal bíró klub simán kivetette magából azt, mielőtt beérhetett volna. Gondoljunk csak vissza Cruyff pontjaira: a német sportigazgató ezen a nyáron szinte mindennek az ellentettjét csinálta, mint amit az Ajax identitásának alapjaként meghatározott a holland legenda.
A szurkolók most abban bízhatnak leginkább, hogy nem fogják kétszer ugyanazt a hibát elkövetni, és a következő sportigazgató az Ajaxhoz méltóbb módon intézi az ügyeket. Ami az edzőkérdést illeti: jelenleg Arne Slotot tartják az Eredivisie legjobb edzőjének, aki a játékstílusát tekintve is méltó lenne a klub filozófiájához, ám ő a múltban már kikosarazta az amszterdamiakat. Így vagy úgy, de kell találniuk valakit, akire Ten Haghoz hasonlóan felépíthetnek egy új projektet.
Innen persze még mindig hosszú út vezetne odáig, hogy az előző másfél-két év minden hibáját kijavítsák, és újra fenntartható pályára állítsák az Ajaxot. Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy ezt a forradalmat már Cruyff nélkül kell levezényelni.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés