„Eddig úgy gondoltam, ez az egyetlen hely, ahol mindenki esélyt kaphat.
Eric Cantona élesen bírálta, hogy a 2022-es labdarúgó világbajnokságot Katarban rendezik. Kijelentette, hogy nem fogja nézni a tornát.
Cantona szerint ez a világbajnokság „nem igazi”, illetve kritizálta, hogy az új stadionok és az infrastruktúra építése során többezer ember halt meg. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) pedig azzal vádolta, hogy csak a pénz érdekli.
Bundesliga
Orbán-gól kellett a Leipzig sikeréhez
2 ÓRÁJA
A 2022-es labdarúgó-világbajnokságról 2010-ben döntöttek, a FIFA akkor ítélte oda a közel-keleti országnak. Mint arról novemberi, összefoglaló cikkünkben is beszámoltunk, a pályázatot a korrupció és a pénzmosás vádjával illették. Ráadásul a november 21-én kezdődő torna lesz az első a férfi világbajnokságok történetében, amit nem május, június vagy július hónap valamelyikében rendeznek. Az Arab-félsziget klímája nem engedi meg az intenzív élsportot ebben az időszakban.

Eric Cantona és Stefan Schwarz

Fotó: AFP

A Manchester United és a Leeds korábbi csatára, Eric Cantona úgy véli, hogy a torna elárulja a labdarúgás eredendő értékét.
„Személy szerint nem fogom nézni” – mondta az 55 éves francia a Daily Mailnek. „Megértem, hogy a futball üzlet. De eddig úgy gondoltam, ez az egyetlen hely, ahol mindenki esélyt kaphat.
Én azt vallom, hogy a fiatal játékosok, akik szegény háttérből érkeznek – és a legtöbb játékos így érkezik – sportolóvá válva esélyt kapnak arra, hogy megteremtsék saját egzisztenciájukat.
Ha jó vagy, akkor jó vagy. Mert ez egy olyan társadalom, ami a tehetségre épít. Ha jobb vagy mint a másik, akkor játszani fogsz, és ez így fair.”
A volt futballista hisz benne, hogy a sportág lényege a meritokrácia, vagyis a tehetségen és a tudáson alapuló berendeződés, és a játékosokban rejlő potenciál. Márpedig, ha így van, még meglepőbb, hogy Katar kapta a rendezés jogát.

A modern rabszolgaság földje

Az Amnesty International nevű humanitárius szervezet 2021 novemberében közétett jelentése szerint az országban a munkaügyi reformok megrekedtek, a bevándorló munkások csapdába estek, kizsákmányolták őket. Ahogy a jelentés említi: „ezrek vannak veszélyben”.
A visszásságokra a sportolók és a szövetségek is igyekeznek felhívni a figyelmet. A világszervezet Egyesült Királyságban tevékenykedő része felszólította a labdarúgó-szövetséget és az angol játékosokat, szakmai stábot, hogy a világbajnokság előtt beszéljenek az emberi jogi visszaélésekről. Dánia pedig az emberi jogokat támogató üzeneteket tartalmazó edzőruhát visel majd a torna alatt. (A hivatalos mezen semmilyen politikai üzenet nem jeleníthető meg.)
Cantona szerint ezek a lépések kevesek, a világbajnokság okozta figyelem pedig nem fog sokat segíteni az országnak. Úgy gondolja, csak pénzügyi okokból ítélték oda a rendezés jogát.
„Ez csak a pénzről szól, és ahogyan azokkal az emberekkel bántak, akik a stadionokat építették, az borzalmas” – tette hozzá. „Emberek ezrei haltak meg, mi pedig ünnepelni fogjuk ezt a világbajnokságot.”
Forrás: www.independent.co.uk
Premier League
Salah és Mané nélkül is hozta a kötelezőt a Liverpool, a kiesőjelölt viccelte meg az Arsenalt
3 ÓRÁJA
Ligue 1
Ibrahimovićtól kért tanácsot Mbappé, a svédnél Donnarumma a világ legjobb kapusa
6 ÓRÁJA