Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jürgen Klopp: Én is voltam olyan helyzetben, mint Xabi Alonso, és ugyanígy döntöttem

Nánási Antal

Frissítve 30/03/2024 - 12:37 GMT+1

Pénteken futott végig a világ futballsajtóján az a hír, amely világgá kürtölte napjaink talán legkapósabb futballedzőjének az összes lehetőség közül előzetesen a legkevésbé valószínűnek tartott döntését, Xabi Alonso ugyanis bejelentette, hogy a szezon végén nem hagyja el a Bayer Leverkusent.

Jürgen Klopp

Fotó: AFP

A döntés farvizén hoppon maradó klubok között van a Liverpool is, amelynek edzője rövid reakciójában érdekes párhuzamot vont a spanyol és maga között.
Ha valaki egy kis csapattal nagy dolgot visz véghez, az vitán felül felkelti az igazi nagyok figyelmét.
Bízom benne, hogy a Bayer Leverkusen szurkolóinak lelkivilágába nem sikerült belegázolnom azzal, hogy kiscsapatként hivatkozom rájuk, hiszen nyilván sokakkal együtt magam is tisztában vagyok azzal, hogy egy korábbi Bajnokok Ligája-döntős klubról beszélünk. Az azonban kétségtelen, hogy a döntően egypólusú, Bayern München által letarolt német fociban, ahol időnként második erőként megjelenik a Borussia Dortmund, a maga nemében kiscsapatnak számít a Leverkusen.
Arról viszont értelemszerűen nincs vita, hogy a gyógyszergyári klub idei teljesítménye kalaplengetést, ovációt és az elismerésnek gyakorlatilag minden létező formáját megérdemli. Xabi Alonso együttese ugyanis 26 forduló után tíz pontot ver jelenleg a Bayernre, az eddigi mérkőzésein ráadásul veretlen tudott maradni.
picture

Xabi Alonso csapata sajtótájékoztatóján, 2024. 03. 29-én

Fotó: AFP

Szokványos jelenség, hogy egy-egy ilyen kiugró szezon után a nagycsapatok előszeretettel „csipegetnek” a nagy dolgot véghezvivő csapatból, itt azonban némileg más a helyzet. A Leverkusen menetelése, valamint az események alakulása ugyanis az egekbe emelte a baszk edző egyébként sem alacsony reputációját Európa-szerte.
Pénteken azonban kiderült, hogy hiába állt sorba a Thomas Tucheltől búcsúzó Bayern München, valamint a Jürgen Klopptól elköszönő Liverpool, és valahol a surranópályán a Real Madrid is, Xabi Alonso ugyanis marad Németországban.
A német rekordbajnok müncheniek ettől függetlenül, jó szokásukhoz híven, rabolhatnak egy-két játékost a potenciális bajnoktól, arra azonban, akire igazán fáj a foguk, most már hiába ácsingóznak.
Csapata vasárnapi, Brighton ellen hazai pályán játszandó mérkőzése előtti sajtótájékoztatóján azon melegében szembesítették a ténnyel Jürgen Kloppot, akit egyrészt arról kérdeztek, hogyan értékeli Alonso maradását, másrészt arról, mi a véleménye jelenlegi csapata jövőbeni opcióiról az ő pótlását illetően.
picture

Szoboszlai Dominik és Jürgen Klopp

Fotó: AFP

Utóbbi kérdés kommentálását a német edző kategorikusan elutasította, az előbbi kapcsán azonban volt egy félmondata, ami Münchenben téphetett fel egy manapság amúgy is eleven sebet:
„Olyan helyzetben, hogy egy fiatal edző jól teljesít valahol, már én is voltam, és ha úgy tetszik, pontosan ugyanezt tettem, mint Xabi, és azóta sem bántam meg.
Nagyszerű munkát végez Leverkusenben, nagyon jó csapatot épített, amely ráadásul együtt fog maradni, ami, valljuk be, nem annyira szokványos. Meg tudom érteni, hogy így döntött.”
Klopp szavait hallgatva óhatatlanul is megüti az ember fülét a „pontosan ugyanezt tettem” félmondat. A német edző hazájában csupán a Mainznál és a Borussia Dortmundnál dolgozott, a Bayern számára kellemetlenséget pedig utóbbi állomáshelyén okozott. Olyannyira, hogy a Ruhr-vidékiek bajnoki duplázása (2010/2011 és 2011/2012-es szezonok) mindezidáig az utolsó olyan esetek, amikor nem a Bayern München nyerte meg a salátástálat.
Ha a bajorok „lerablós” stratégiáját vesszük alapul, akkor két olyan szezon után, amelynek végén ugyanaz a csapat, ráadásul ugyanannak az edzőnek a vezetésével fosztja meg őket a bajnoki címtől, nincs mese, ezt az edzőt valahogy le kell igazolni.
Klopp azt nem árulta el mostani sajtótájékoztatóján, hogy mikor cselekedett pontosan Xabi Alonsóhoz hasonlóan, és ezt a hasonlóságot konkrétan egy Bayern München-érdeklődés kontra másik német klub edzője relációban értette-e, de az eseményeket visszafejtve nehéz nem erre gondolni. Az már annál inkább meglepő, hogy ebbe a félmondatba egyetlen a sajtótájékoztatón ücsörgő újságíró sem kapaszkodott bele.
Az egyetlen konkrét kapaszkodó a Klopp-Bayern München kapcsolatban az érintett 2022-es nyilatkozata, amikor azt találta mondani, hogy a bajorok „többször is megpróbálták szerződtetni”.
A Leverkusen tehát nyugodtan fordulhat rá a bajnokság utolsó negyedére, míg Liverpoolban és Münchenben továbbra is bőszen keresgethetik a csapatok kispadjára leülő új edzőt.
Forrás: goal.com

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés