Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kevés gól, gyenge játék, öltözői balhé – Mané átigazolásából senki sem jött ki igazán jól

Németh Dániel

Publikálva 16/04/2023 - 15:02 GMT+2

Sadio Mané a 2022/23-as szezonban 32 mérkőzésen 11 gólt szerzett, így a teljesítménye jócskán elmarad a várakozásoktól. A szenegáli támadó ráadásul a Manchester City elleni találkozót követően megütötte Leroy Sanét, amiért pénzbüntetést és felfüggesztést kapott. Noha egyelőre marad a bajoroknál, ezt követően nem kizárt, hogy a nyáron megpróbálják pénzzé tenni őt, ha van rá esély.

Sadio Mané minden trófeát megnyerne a Bayern Münchennel

Van, hogy egy igazolás mindegyik fél részéről okos megoldásnak tűnik, és aztán valamiért mégsem működik.
Sadio Mané átigazolásakor is azt lehetett érezni, hogy mindenki jól jár az üzlettel. A Liverpool szemmel látható összeget kapott egy olyan játékosért, aki változatlanul nagyon magas szinten teljesített, de már mutatta a visszaesés jeleit, míg a Bayern München ideális rövid távú megoldást talált a támadósor megerősítésére. Mané pedig a Mohamed Salah árnyékában töltött évek után első számú sztár lehetett egy Bajnokok Ligája-győzelemre esélyes klubnál.
Jelenleg viszont úgy áll a dolog, hogy gyakorlatilag mindenki rosszul jött ki a helyzetből. Hiába találta meg Mané helyettesét a Liverpool, a mostani szezonban csalódás a csapat teljesítménye, ami miatt jövőre valószínűleg nem szerepelhet a BL-ben. Közben viszont az az elképzelés sem jött be, hogy majd Mané tölti be a Robert Lewandowski méretű űrt a támadósorban, a héten pedig egy jókora botrány robbant ki a szenegáli futballista és Leroy Sané körül.
A két játékos a Manchester City elleni 3-0-ra elveszített BL-meccs után szólalkozott össze, a vita pedig tettlegességig fajult, Mané ugyanis az öltözőben megütötte a csapattársát. A különböző narratívák nagyjából addig a pontig fedik egymást, hogy Sané elégedetlen volt Mané labda nélküli mozgásával, amit szóvá is tett, és ezt a klasszis támadó zokon vette. Egy szenegáli újságíró szerint a pofon egy rasszista beszólás után csattant, a klub azonban azt állítja, ilyen nem hangzott el az öltözőben.
Manét az eset után felfüggesztette és megbírságolta a Bayern München vezetősége, más szankciókra viszont (egyelőre?) nem kell számítania a szenegáli futballistának. Legyen bármi is az igazság a két játékos között elhangzó sértésekről (a helyzet pikantériáját fokozza, hogy Sané édesapja szenegáli), az ügy semmi esetre sem vet túl jó fényt Manéra. Kiváltképp a mostani helyzetben, amikor a müncheni klubvezetők vállát egyéb – többnyire általuk kreált – problémák is nyomják.
Tavaly nyáron Mané volt az a sztárigazolás, akire a támadójátékot fel akarták építeni a következő néhány szezon során, ám hamar kiderült, kevésbé működik centerként, mint azt remélték. Az afrikai támadó a karrierje nagy részében szélsőként szerepelt, Luis Díaz leigazolását követően azonban átvette Roberto Firmino szerepkörét. Manénak itt is jól ment a játék: 18 mérkőzésen 12-szer volt eredményes, emellett kiosztott két gólpasszt, amivel a Liverpool egyik legeredményesebb játékosa volt.
A hagyományosabb kilenceshez hozzászokott Bayern München rendszerében azonban nem találta meg a helyét, ami arra késztette Julian Nagelsmannt, hogy az eredeti posztján, balszélsőként szerepeltesse Manét. A szenegáli futballistának azonban ebben a szerepkörben sem igazán ment a játék, a világbajnokságot megelőzően ráadásul hat hétre kidőlt, a visszatérése óta pedig csak árnyéka korábbi önmagának, hat mérkőzésen (ebből háromszor kezdőként) egyetlen gólpasszt hozott össze.
Nagelsmann váratlan menesztését követően Thomas Tuchel vette át a csapat irányítását, aki látszólag elkötelezte magát a 4-2-3-1 és a 4-3-3 mellett, amiben ugyanúgy a szélen kaphat lehetőséget a támadó. Az idei problémái azonban túlmutatnak a taktikai kérdéseken: az önbizalma megkopott erre a szezonra, ritkábban megy bele az egy az egy elleni párharcokba, ezáltal a kreativitásából és a kiszámíthatatlanságából is sokat veszített.
Még ebben a korban is időre van szükséged, hogy beilleszkedj egy új csapatba. Az olyan csatárok, mint amilyen Sadio is, érzékenyek tudnak lenni, és ez itt a kulcs. A bizalom és a türelem újra lendületbe hozhatja.
– fogalmazott optimistán Tuchel.
picture

Sadio Mané és Thomas Tuchel

Fotó: Getty Images

Az edző sok szempontból nehéz helyzetbe került, amikor rábólintott a klubvezetés megkeresésére, és az idény közben – épp a legfontosabb meccsek előtt – átvette a csapat irányítását. Nagelsmann kirúgását követően a Bayern azzal indokolta a döntést, hogy a mutatott játék alapján veszélyben volt a triplázás, az edzőváltás óta azonban kiestek a Német Kupából, és a kiesés szélére sodródtak a Bajnokok Ligájában is.
Mané helyzete már a megörökölt problémákhoz tartozik, és ha nem talál rá gyors választ, tartóssá válhat a feszültség az öltözőn belül. Már amennyiben a szenegáli játékosnak van még egyáltalán jövője a klubnál; mivel a szezon kritikus szakaszában járunk, a Bayern Münchennek az volt az érdeke, hogy mielőbb elsimítsa az ügyet, az viszont egyáltalán nem zárható ki, hogy a nyáron újra megnyitják az aktát. Ha így alakul, az könnyen Mané távozásához vezethet.
Nyáron a Bayern München valószínűleg tesz egy kísérletet egy valódi pót-Lewandowski szerződtetésére, és ha sikerrel járna a klub, akkor ismét új arca lenne a müncheni támadósornak. Mané eladása ugyanakkor nem annyira egyszerű feladat, mivel éves szinten 20 millió eurós fizetést kap jelenleg. A mostani teljesítménye ettől a szinttől jócskán elmarad, és az öltözői balhé sem feltétlenül fogja arra sarkallni a potenciális érdeklődőket, hogy megtegyék a maguk ajánlatait.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés