Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagy feladat vár Tuchelre, ha össze akarja kapni a Nagelsmann miatt kettészakadó Bayern-öltözőt

Nánási Antal

Frissítve 28/03/2023 - 10:02 GMT+2

Julian Nagelsmann Bayern Münchentől való menesztése a tény bejelentése óta jelentősen megosztja a nemzetközi futball társadalmat. A fiatal német edzővel nem a legelegánsabb módon bánt el a német rekordbajnok, a kívülálló számára raádásul szakmai ok aligha szólhatott a munkakapcsolat megszakítása mellett.

Nagy feladat vár Tuchelre, ha össze akarja kapni a Nagelsmann miatt kettészakadó Bayern-öltözőt

Fotó: AFP

Ideális.

Habár egy futballcsapatnál a szezonközbeni edzőváltás a legritkább esetben nevezhető kellemes eseménynek, vannak időszakai a nemzetközi labdarúgás versenynaptárának, amikorra, ha már szükség van rá, ideális időzíteni a cserét a szakmai munka irányvonalában. Egy-egy válogatott szünet pontosan ebbe a kategóriába tartozik, hiszen ekkor egy klubcsapatnak nagyjából másfél-két hete is felszabadul két bajnoki mérkőzés között. Mindezek mellett az edzőcserét érdemes a szünet elejéhez mérten minél hamarabb meglépni, hogy az új szakvezető minél hamarabb elkezdhessen dolgozni a válogatottakba be nem hívottakkal, és azon nyomban elkezdje a megismerkedést az országuk nemzeti csapatától folyamatosan visszaszivárgókkal.
Arra azonban azért ritkán akad példa, hogy egy válogatott periódus hírversenyét egy, a klubfutballt érintő történés uralja le. A Bayern Münchentől elküldött Julian Nagelsmann menesztése, s vele együtt Thomas Tuchel kinevezése azonban ezt a bravúrt is magáénak mondhatja. A sorhoz csatlakozik ugyan Antonio Conte és a Tottenham hasonló irányú kapcsolat-megszakítása, az olasz mester elküldése azonban már hetek, hónapok óta érlelődött, ténnyé válása így aligha kelt nagy szenzációt. A “Baby Mourinhónak" becézett 35 esztendős német edző kirúgása viszont nagyot robbant.
picture

Julian Nagelsmann

Fotó: AFP

Edzőt klasszikus esetben az a csapat cserél, amely rossz formában van, ezen belül is a legtöbb edzőt olyan csapattól küldik el, amely bajnokságában a kiesés ellen harcol. A klubvezetők ilyenkor szeretnének új impulzusokat az öltözőbe csempészni, ezáltal felrázni a társaságot, hátha a vérfrissítés jobb teljesítményre sarkallja a keretet. Épp ezért méginkább döbbenetes, hogy Nagelsmann bajnoki címvédőként, a Bundesliga aktuális tabellájának második helyezettjeként, egy a Bajnokok Ligájában 100%-os mérleget elért csapatot hagy hátra és ad át Thomas Tuchelnek.
Nyilván a vezetőségnek megvoltak a szakmai okai, amelyeket az Oliver Kahn-Hasan Salihamidzic páros ki is kommunikált a nyilvánosság felé, ne legyenek azonban kétségeink, hogy a döntés hátterében személyes okok is húzódhattak.
picture

(Julian Nagelsmann Münchenbe szerződésekor Hasan Salihamidzic és Oliver Kahn között – itt még szent volt a béke

Fotó: AFP

Az mindenesetre borítékolható volt, hogy Nagelsmann távozása nem arat majd osztatlan sikert a kereten belül. A goal.com szakportál, hivatkozva a német Bild értesüléseire most kész tényként kezeli, hogy a bajorok öltözője kettészakadt a menesztett edzőt pártolók, valamint a távozásának örvendők között.
Utóbbi tábort erősíti Manuel Neuer és Sven Ulreich, tehát a két kapus, akiknek dühe némiképp érthető, hiszen a klub bő egy évtizednyi közös munka után idén januárban váratlanul elküldte Tony Tapalovic kapusedzőt. Különösen Neuert érintette érzékenyen a dolog, a kapus ugyanis még a Schalke színeiben dolgozott együtt a szakemberrel, majd vele együtt költözött Münchenbe, abszolút bizalmi ember volt. A német kapusok Nagelsmannt sejtették a dolog értelmi szerzőjének, érthető tehát, hogy most nem ejtenek krokodilkönnyeket az edző menesztésének hírére.
picture

Manuel Neuer

Fotó: AFP

A változást támogatók között található még Serge Gnabry, Leroy Sane és Jamal Musiala, valamint két olyan játékos, akik a legutóbbi két átigazolási időszakban, tehát Nagelsmann idejében szerződtek a Bayernhez. Sadio Mané 2022 nyarán, Joao Cancelo pedig 2023 januárjában írt alá Münchenben, igaz, utóbbi alapvetően kölcsönbe érkezett, Manchesterbe viszont Guardiolával való összetűzése miatt aligha térhet vissza. Ők a jelek szerint nem hálásak Nagelsmann-nak a müncheni szerződésért.
A kirúgott edző mellett kiállók között van Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Matthijs de Ligt, Dayot Upamecano és Benjamin Pavard. Ebből a sorból különösen a francia védő pozíciója egyértelmű, hiszen ő már Lipcsében is együtt dolgozott Nagelsmann-nal, akivel egyidőben tette át a székhelyét a rekordbajnokhoz. Most vadonatúj helyzetben találhatja magát, hiszen egy számára ismeretlen edzővel kell(ene) együtt dolgoznia, akinek nincsenek előzetes ismeretei róla.
A Bild azt is tudni véli, hogy a keret egyik legrutinosabb tagja, Thomas Müller a semlegességet képviseli, ő egyik tábor sorait sem erősíti.
picture

Balról jobbra: Julian Nagelsmann, Thomas Müller és Dayot Upamecano

Fotó: AFP

A mindössze 35 esztendős edzőt egyébként nem túl humánus körülmények között penderítette ki a Bayern, a szakember ugyanis a válogatott szünetet kihasználva maga is elvonult némi szabadságra. Épp Ausztriában sielt, amikor értesítették, hogy legközelebb már csak azért kell Münchenben megjelennie, hogy összepakoljon és kiürítse az irodáját. A német sajtó azt is tudni véli, hogy a klub már napokkal Nagelsmann menesztése előtt tárgyalni kezdett a későbbi utóddal, amiben igazából semmi különleges nincs, hiszen akármilyen személyes sérelmek is meghúzódhattak a szakmai elégedetlenségen túl a döntés mögött, a Bayern vezetősége egészen biztosan nem menesztette volna edzőjét, ha még nincs alternatívája.
Egyvalamiben már a hivatalos bejelentés pillanatában biztosak lehettünk: Julian Nagelsmann innentől kezdve az egyik lagkapósabbb edző lesz a piacon a topcsapatok számára. Nem is kellett sokat várni az első érdeklődésre, az Antonio Contét elküldő Tottenham ugyanis a hírek szerint máris egyeztetne a némettel a megüresedett menedzseri poszttal kapcsolatban, amelyet a szezon végéig egyébként az olasz korábbi segítője, egyben honfitársa, Cristian Stellini fog betölteni.
Forrás: goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés