Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kahn nagyon boldog, hogy Tuchel lett a Bayern vezetőedzője, utóbbi mindent megnyerne a csapattal

Takács Márton

Frissítve 26/03/2023 - 17:23 GMT+2

Thomas Tuchel a Bayern München új vezetőedzőjeként tartott hivatalos bemutatkozásán rögtön a jövő hétvégi, Borussia Dortmund elleni, kulcsfontosságú rangadót vette célba mondanivalójában.

Oliver Kahn és Thomas Tuchel is mosolygós kedvében volt

Fotó: AFP

A Bayern új edzője, Thomas Tuchel nem kertelt a bemutatkozásakor, a csúcsra tör új klubjával is.
Attól, hogy van töltőtollad, attól te még nem leszel Dosztojevszkij
Ezt a világhírű filmrendező, Tarr Béla mondta a Partizán vele készített életútinterjújában.
Nos, ez Thomas Tuchelre éppenséggel nem vonatkozik, de olyan jól hangzik ez az idézet. Ő egy topedző, akinek minden eddigi állomáshelyén sikerült tartalommal megtölteni a csapatát és a munkáját.
A 49 éves korábbi Mainz-, Dortmund-, Paris Saint-Germain- és Chelsea-edzőt pénteken nevezték ki hivatalosan Julian Nagelsmann utódjának a Bayern élére, és a Bajnokok Ligája-győztes tréner hangsúlyozta, alig várja az egykori csapata elleni Der Klassikert, ahol már Lőw Zsolt is segítheti a munkáját.
"Nincs nagyobb kihívás, mint a Dortmund elleni mérkőzéssel kezdeni az itt töltött időmet" - mondta Tuchel. "Ez a legnagyobb meccs a német futballban, és a bajnoki tabella jelenlegi állását tekintve ez egy plusz elemmel bír."
A listavezető BVB mögött jelenleg egy ponttal van lemaradva a címvédő Bayern a második helyen. Így a bajnoki cím szempontjából is kulcsfontosságú lesz a parti. Nem kimondottan felvezető mérkőzés lesz tehát antré gyanánt Tuchel szempontjából.
Ráadásul Edin Terzic Dortmundja 2023-ban még veretlen a német élvonalban.
picture

Thomas Tuchel

Fotó: AFP

"A Borussia Dortmund fantasztikus formában van, de ez nem fog megakadályozni minket abban, hogy izgatottan és várakozással menjünk neki a kihívásnak" - magyarázta Tuchel.
"Nagy felfordulást okoz, amikor egy vezetőedző távozik egy klubtól, de a leggyorsabb módja a bizalom megszerzésének, ha közvetlenül a tréningpályára megyünk.” - tette hozzá a bajor származású szakember.
"Végső soron mindenkinek segít, ha kijutunk a pályára, hogy felépítsük a várakozást a szombat estére. Ez egy hatalmas meccs mindannyiunk számára. Az önbizalom és a várakozás építéséről van szó."
A Német Kupa-győztes edző 2025. június 30-ig szóló szerződésben állapodott meg a Bundesligában rekordbajnok Bayernnel, és ezzel a franciaországi és angliai sikeres időszakok után visszatér Németországba.
"Amikor egy ideig külföldön dolgozik az ember, még inkább tudatában van az FC Bayern fontosságának" - magyarázta Tuchel. "A Bayern a győzelemről szól, és a győzelem módjáról is. A klub DNS-e az elkötelezettségről szól. A csapat Európa egyik legtehetségesebb és legjobb csapata, és nagyon várom már, hogy együtt dolgozhassak ezzel a csapattal. Ezekkel a játékosokkal minden trófeáért versenyben lehetünk."
picture

Oliver Kahn

Fotó: AFP

Tucheltől nem idegen a trófeák gyűjtése.
A Chelsea-vel elért 2020/21-es Bajnokok Ligája-sikere és a Dortmunddal 2017-ben megszerzett kupagyőzelem mellett kétszer is megnyerte a Ligue 1-et a PSG-vel, ahol 2020-ban első Bajnokok Ligája-döntőjébe vezette a francia csapatot (amikor a lisszaboni fináléban kikaptak a Hansi Flick vezette Bayerntől).
Londonban töltött időszaka alatt FIFA-klubvilágbajnokságot és UEFA Szuperkupát is nyert, és ebben az időszakban a FIFA a legjobb edzőnek választotta. Dicsérte is őt elég alaposan a Bayern vezérigazgatója, Oliver Kahn.
"A kvalitásairól nem kell beszélni, azok lenyűgözőek. A pályafutása is erről tanúskodik. Egy olyan klubot felügyelni, mint a PSG, nem könnyű. Ő vezette a párizsiakat a Bajnokok Ligája döntőjébe. A Chelsea-nél is nagyon sikeres volt az első naptól kezdve. Ez egy lenyűgöző önéletrajz. Valódi személyes fejlődés van mögötte. Ezért is vagyunk nagyon boldogok, hogy Thomas Tuchel lett az edzőnk."
A Dortmunddal vívandó rangadó lesz tehát az első értékmérő Tuchel számára, nem sokkal később pedig a Manchester City lesz az ellenfél a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés