Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Dortmund Chelsea-hez távozó amerikai támadója élete legjobb öt évének nevezte a német időszakát

Eurosport
Eurosport

Publikálva 15/05/2019 - 12:46 GMT+2

Christian Pulisic szép szavakkal búcsúzott a BVB közönségétől.

Fotó: Eurosport

Öt évvel azt követően, hogy egy srácként érkezett, férfiként hagyja el a Borussia Dortmundot Christian Pulisic. 1178 nappal a Signal Iduna Parkban való első pályára lépése után már túl van a Sárga Fal előtt játszott utolsó hazai mérkőzésén a BVB színeiben, véget vetve az amerikai élete eddigi legjobb időszakának. A nyártól a Chelsea-ben folytatja pályafutását. 
Miért fizetett 60 milliót a Chelsea egy dortmundi cseréért? | HosszabbításMég a mai, helyenként őrült transzferpiacon is ritkán fordul elő, hogy egy topklub 58 millió fontot fizet egy másik topklub cserejátékosáért, Christian Pulisic esetében azonban kivételt tett a Chelsea. Az amerikai szélső a 2018/19-es idény hátralévő részét még a Borussia Dortmundban (és vélhetően továbbra is a padon) tölti kölcsönben, és majd 2019 nyarától csatlakozik Maurizio Sarri csapatához.
"Még emlékszem, amikor egy tanár megkérdezte tőlem az iskolában, mit akarok csinálni" - meséli Pulisic. "13 vagy 14 éves lehettem. Azt válaszoltam, hogy profi labdarúgó szeretnék lenni. Azt mondta, hogy az esély nagyon kicsi ahhoz, hogy ez megtörténjen. Én erre azt feleltem, hogy majd visszajövök hét-nyolc év múlva, és akkor majd újra beszélünk. Izgatott vagyok, hogy ezt most megtehetem, de mindenképpen meg akarom csinálni."
Könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy mennyire nagy volt a kockázat és az áldozat, amikor Pulisicot megszerezte a Dortmund. Pulisic álmát, hogy futballista legyen, a BVB azonnal felismerte, a német klub pedig gyorsan ideális hellyé vált a fiatal amerikainak ahhoz, hogy a lehető legjobban megtanulja, hogyan lehet megvalósítania a végső célját, hogy profi labdarúgóvá váljon.
"Az volt életem legnehezebb pillanata" - mondta Pulisic. "El kellett hagynom a családomat, a barátaimat. Ráadásul a nyelvet sem beszéltem."
picture

Pulisic_BVB.jpg

Fotó: Eurosport

Öt éven át élt az álma. Az amerikai kölyök, aki profi focista szeretett volna lenni, a Bundesliga egyik legragyogóbb tehetségévé nőtte ki magát. Első edzőjétől, Hannes Wolftól Jürgen Kloppon át Thomas Tuchelig elmondása szerint sokkal tartozik nekik és a Dortmundnak egyaránt.  
"Mindig is sok támogatást kaptam itt" - magyarázza Pulisic. "Minden az edzőkkel kezdődött. Elsőként Hannes Wolf segített nekem. Aztán jött Jürgen Klopp, aki mindig is gondoskodó volt. Csakúgy, mint az első csapat összes edzője. És ugyanezt mondhatom el a csapattársaimról is. Ez mindig jó érzéssel tölt el. A Dortmundé a legjobb stadion, amelyikben valaha játszottam. Nagyon fog hiányozni a hangulata, ahogy az itteni emberek is. Ez volt életem legjobb öt éve."
A Pulisic és Dortmund között kialakult kötődés miatt a szombati búcsú nem volt könnyű egyik félnek sem. A Fortuna Düsseldorf ellen játszotta utolsó hazai meccsét Pulisic a BVB mezében, gólt is szerzett a 3-2-re megnyert mérkőzésen. Már az öltözőfolyosóról is sírva futott ki a pályára. 
"Nagyon köszönöm nektek ezt az öt csodálatos évet, a szurkolók nélkül nem lennék itt." - címezte szavait Pulisic  a Dortmund stadionját szokás szerint megtöltő közönségnek a hazai búcsú alkalmával. Németül. "Dortmundot mindig is az otthonomnak fogom tartani, és ezért nagyon hálás vagyok. Minden jót nektek! Remélem, még találkozunk!"
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés