Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tényleg német válogatott szélsője a Bayern München legjobb játékosa?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 23/06/2019 - 17:47 GMT+2

Serge Gnabry lenyűgöző szezont produkált a német bajnoknál.

Fotó: Eurosport

Serge Gnabry-t szavazták meg a Bayern München legjobb labdarúgójának a 2018/19-es szezonban. Tényleg ennyire jó az Arsenal egykori játékosa a német rekordbajnoknál? 

A Bayern München zsinórban hetedik alkalommal nyerte meg idén a Bundesligát, de egyik szezonban sem volt olyan nehéz dolga a bajoroknak, mint most. Csak az utolsó fordulóban sikerült végleg maguk mögé utasítaniuk a Borussia Dortmundot - mindössze két pont különbséggel -, a verseny hasonlóan heves volt a legjobb játékosért járó címért is.
Robert Lewandowski az elmúlt négy évben már a harmadik alkalommal vihette haza a liga gólkirályának járó Torjägerkanone elnevezésű díjat, ezúttal 22 találattal végzett az élen. Joshua Kimmichet joggal tartották, és helyesen tekintik jelenleg is a világ egyik legkiválóbb jobbhátvédjének. 14 gólpasszal zárta ezt az évadot a német labdarúgó-bajnokságban (az egész szezont összesen 19 assziszttal az összes versenysorozatot figyelembe véve), ahol 91%-os passzpontosságot is mondhat magáénak. És akkor még beszéltük az olyan játékosokról, mint David Alaba, Thiago Alcantara és Niklas Süle.
picture

Gnabry_München.jpg

Fotó: Eurosport

Gnabry még ebből a névsorból is kimagaslott, az esélyeket megcáfolva. Az Arsenal, a West Bromwich Albion, a Werder Bremen, a Hoffenheim csapatát is fémjelezte egykor, ezek akár egy utazóügynök CV-jének célállomásai is lehetnének. Pedig Gnabry még csak júliusban lesz 24 éves, és első teljes bayernes idénye előtt még ott volt a neve mellett a kérdőjel, vajon mire lesz képes az Allianz Arénában. 
"Úgy gondoltuk - és mint kiderült, jól -, hogy visszahozzuk őt Németországba, és megnézzük, milyen szinten tud játszani" - mondta a Bayern elnöke, Uli Hoeness arról, hogy miért is töltötte az elmúlt szezont kölcsönben a Wirsol Rhein-Neckar-Arenában Julian Nagelsmann kezei alatt. 
A Bayern München vezetőedzője, Niko Kovac hasonlóképpen gondolkodott a korai időszakban. Az úgynevezett Robbery - Arjen Robben és Franck Ribéry kettőse - volt az első számú opció a széleken, és novemberig kellett várni, hogy Gnabry háromszor egymás után a kezdőcsapat tagja legyen.  
Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak? | HosszabbításA hétvégén játszott utoljára a Bayern Münchenben bajnoki mérkőzésen a klub elmúlt évtizedének két legmeghatározóbb játékosa, Arjen Robben és Franck Ribéry. A bajor egyesületre tett hatásukról és pótlásuk fontosságáról az egyik legelismertebb szakíró, Raphael Honigstein az ESPN-en megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.
A veterán duó sérülése miatt - mindketten távoztak azóta a nyáron Münchenből -, Kovac karácsonykor a 4-2-3-1-es formációra állt át, döntésével Gnabry szerepeltetése is előtérbe került. Hirtelen ott volt az általa előnyben részesített visszavont szerepe Lewandowski mellett a támadásokban, és a stuttgarti születésű szélső megragadta a lehetőséget. 
Gnaby 10 góljából 7 a Bundesliga-szezon második feléből való, a 18. forduló után, az úgynevezett Rückrundében született, a Bayern így tudta megelőzni a sokáig éllovas BVB-t. Csak Lewandowski - egy vérbeli középcsatár - volt nála eredményesebb. Gnabry lett a harmadik olyan futballista, aki kétszámjegyű eredményt ért három különböző klub színeiben, három egymást követő szezonban a Bundesligában (a Werdernél 11, a Hoffenheimnél 10 gólt szerzett). De az ő játéka sokkal többet ért, mint csupán a góljai. 
Gnabry remekül helyezkedik, és mindkét lábával jól lő, mindehhez 34,7 km/h-s sebesség párosul, amellyel a védelmek rémévé vált. Ezek a képességei a 10 találata mellett hét assziszthoz segítették őt, de más szegmensekben is alaposan hozzájárult a Bayern sikereihez. 
picture

Gnabry_szélső.jpg

Fotó: Eurosport

Gnabryval a kezdőben a Bayern átlagban 2,6 pontot szerzett meccsenként, 2,8 gólt ért el és 0,8-at kapott. Amikor a 23 esztendős szélső a kispadon ült, csak 1,8 pont jött össze átlagban, 1,8 pont mérkőzésenként és 1,2 kapott gól. 
Többet ésszel, mint erővel. Gnabry képes volt a védelem bal oldalát mélyen fent tartani - vagy ha kellett - a jobbhátvédeket is -, egyszerre legalább egy embert lefoglalt, így az ellenfelek sokszor csak kilenc emberrel támadhattak. 
James Harden-szerű gólörömével és vegán étrendjével Gnabry lenyűgöző karaktere a mezőnynek. 
"Mostanra meghatározó játékosa lett a Bayernnek, a szezon legnagyobb és legörömtelibb meglepetését produkálta." - mondta róla Hoeness. Még Lewandowskinak és Kimmichnek is el kell ismerniük, hogy az elnöké a pont.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés