Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kinek jó, ha Hummels visszatér Dortmundba?

Wojciechowski Patricia

Frissítve 30/11/2021 - 22:44 GMT+1

Ha létrejön a transzfer, ki jár jól vele, miért adja el klasszis védőjét a Bayern a legnagyobb riválisának?

Fotó: Eurosport

Egybehangzó német sajtóértesülések szerint a világbajnok védő, Mats Hummels három év után a Bayern Münchenből visszatér a Borussia Dortmundba. A Bundesliga egyik legérdekesebb nyári átigazolása lehet, ha létrejön a transzfer. De ki jár jobban az üzlettel, és hogyan befolyásolhatja a következő idényt Hummels esetleges újbóli felbukkanása Dortmundba?

Mats Hummels története ismert. A Bayern München utánpótlás csapatánál kezdte pályafutását, s a felnőttek között is bemutatkozott, stabil hely azonban nem jutott számára, így 2008-ban a Borussia Dortmundhoz került, ahol a klub egyik legmeghatározóbb játékosává vált. A Borussiával kétszer hódította el a Bundesliga győztesének járó Salátástálat, egyszer a Német Kupát, és BL-döntőt is játszhatott. A védő a Dortmund kulcsjátékosaként lett 2014-ben a német válogatottal világbajnok. Egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a Bayern a „boldogságba zavarta” őt azzal, hogy fiatal játékosként eladta a sárga-feketéknek.
2016-ban Hummels a BVB csapatkapitányaként döntött úgy, hogy búcsút int a Ruhr-vidéknek, s visszatér nevelőegyesületébe, a Bayern Münchenbe. Mario Götze és Robert Lewandowski Münchenbe igazolása után, Hummels már a harmadik olyan játékos volt, aki pár éven belül Dortmundból a rekordgyőztes bajorokhoz szerződött, súlyos sebeket ejtve ezzel a két rivális klub viszonyán. Nagyon úgy tűnik, hogy a történet újabb fordulatot vesz, s Hummels három év után ismételten visszatér Dormundba, persze csak ha meg tudnak egyezni a felek. A Kicker információi szerint kizárólag a pénz állhat a transzfer útjába, a Bayern ugyanis 2016-ban 35 millió eurót fizetett a Borussiának, a dortmundiak most maximum 20 milliót akarnak Hummelsért adni, amit a bajorok kevesellnek.
A világbajnok védő Münchenben is alapembernek számított, a Bayern meghatározó játékosaként háromszor nyerte meg a Bundesligát, egyszer a Német Kupát. A várt áttörés, a BL-győzelem azonban elmaradt. Idén Niko Kovac érkeztével Hummels a szezon első felében Jerome Boateng és Niklas Süle mögött mellőzötté vált, és nem is mutatott meggyőző játékot. Az más kérdés, hogy az idény második felére visszaküzdötte magát a kezdőbe, s nagy szerepet játszott abban, hogy a Bayernnek végül összejött a dupla. A két francia világbajnok,Benjamin Pavard és Lucas Hernández érkeztével azonban úgy tűnik, hogy Hummelsnek jövőre nem jut fontos szerep a védelemben, főleg úgy, hogy Kovac valószínűleg megtarthatja vezetőedzői állását. 
picture

043_dpa-pa_120774057.jpg

Fotó: Eurosport

Felmerül a kérdés, a Bayernnek mi haszna származik abból, ha visszaadja Hummelst a legnagyobb riválisnak. Általában azt szokhattuk meg, hogy a bajorok vásárolják fel közvetlen ellenfeleik kulcsembereit, nem pedig fordítva. Hacsak úgy nem gondolkoznak, hogy Hummels nem jelent erősítést a Dortmundnak, így nem veszélyezteti a rekordbajnokot. Ez azonban elég naiv és elhamarkodott elgondolásnak tűnhet a Bayern részéről.
Joachim Löw már márciusban bejelentette, hogy a német válogatottban sem Hummelsre, sem Boatengre nem tart többé igényt, helyettük fiatalabb védőkre támaszkodik. A Bayernnél hasonló generációváltás figyelhető meg a védelemben, Hummels mellett nagyon úgy tűnik, hogy Boateng is távozik az egyesülettől, tekintve, hogy maga Uli Hoeness javasolta ezt neki. Pavard és Hernández érkeznek Süle mellé, kérdéses, nem túl kockázatos húzás-e ilyen fiatal védelemmel felállni, és a két német világbajnok hiánya nem gyengíti-e meg túlságosan a Bayern védelmét. 
Az biztos, hogy Hummels nem elégszik meg a kispadon elfoglalt helyével. Ha Pavard és Hernández mögé kerül a ranglétrán (kettejükért több mint 100 millió eurót fizetett a Bayern, minden bizonnyal nem a kispadra szánják őket), az belső konfliktusokhoz vezethet. Hummels eddig sem ápolt túl jó kapcsolatot Kovaccsal, s a védő neve mindig előkerült, ha öltözői konfliktusokról esett szó. Hummels az a típusú játékos, aki előszeretettel kinyilvánítja véleményét, ez azonban nem mindig tesz jót az öltözői hangulatnak. A Bayern részéről Hummels eladása egyfajta békefenntartás lenne, illetve a jövőbe építkezés szándéka fiatalabb játékosokkal. Ugyanakkor ott van a kockázat, hogy Pavard és Hernández nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Akkor különösen bánhatja a Bayern, hogy lemondott a Kicker-osztályzatok által a Bundesliga legjobb belső védőjének választott játékosról, s átpasszolta őt az egyébként erősödő közvetlen riválisnak.
picture

043_dpa-pa_119067026.jpg

Fotó: Eurosport

Első ránézésre a Dortmund lehet az üzlet nagy nyertese. Egy hajszálon múlott, hogy a BVB idén nem törte meg a Bayern egyeduralmát, s nyerte meg a Bundesligát. A Borussia vezetői a szezon után sem tétlenkedtek, Nico Schulz, Thorgan Hazard és Julian Brandt személyében már három olyan igazolást jelentettek be, akikkel jelentősen erősödhet a csapat, s jövőre még közelebb kerülhet a Bayernhez. Hummels visszatérése nem csak a dortmundi védelem megerősödését jelentené, hanem egy tapasztalt vezéregyéniség is kerülne a fiatalok közé, aki korábban már bizonyított sárga-fekete mezben. Hummels fejjátéka ráadásul a támadásokban is elősegítheti a Borussiát. Alcácer és Götze az alacsonyabb csatárok közé tartoznak, pontrúgásoknál Hummels magassága nagy előnyt jelentene a kapu előtt. 
Hummels irányító mentalitása lehetne a hiányzó láncszem, már csak jelenlétével is megerősítené a Dortmund fiatal védelmét. Tapasztalatával jövőre a Borussia kiküszöbölhetné azokat a hibákat, amelyek miatt idén elúszott számukra a bajnokság, mint mondjuk az előnyből elbukott meccsek, és a fontos mérkőzéseken mutatott gyengébb játék tavasszal. Gondoljunk például a Dortmund 5-0-s müncheni vereségére. Míg a BVB fiatal védelme, Zagadou-val a főszerepben, hihetetlenül gyenge produkciót mutatott, és végigbizonytalankodta a mérkőzést, Hummels a másik oldalon szezonbeli talán legjobb teljesítményét hozta, s igazi vezérként viselkedett a pályán.
picture

000_A45A8.jpg

Fotó: Eurosport

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a német világbajnok hasonlóan teljesítene Dortmundban, mint Münchenbe igazolása előtt. Hummels még csak 30 éves, kora alapján még évekig játszhatna magas szinten, teljesítménye azonban nem mindig egyenletes. Az őszi fordulóban mutatott játéka sok kritikát kapott, gyakran lassúnak, nehézkesnek tűnt, többek között ezért is került ki a német válogatottból. A BVB ráadásul eddig bízott fiatal védelmében, Hummels megjelenése azonban azt jelentené, hogy Akanji, Diallo és Zagadou közül valaki a kispadra szorulna, s nem kapná meg azt a játékmennyiséget, amely szükséges ahhoz, hogy egy fiatal védő tapasztalatot szerezzen. Hummels visszatérése Dortmundba rövid távú megoldásnak tűnik, de a Borussiának talán pont erre van szüksége, hogy trófeát nyerjen. A fiatalok mellé tapasztalat is érkezne, egy vezéregyéniség személyében, ezáltal nem a jövő, hanem a jelen csapata lehetne a BVB.
Nem Hummels az első, aki eligazolt Dortmundból, majd pár év múlva visszatért. Eddig azonban egyik visszajövetel sem alakult túlságosan sikeresen. Nuri Sahin, Shinji Kagawa és Mario Götze második dortmundi korszaka sem közelítette meg az elsőt, bár azért visszatérésük után is akadtak jó periódusaik. Könnyen előfordulhat, hogy Hummels is csak árnyéka lesz eligazolása előtti önmagának. A védő abból a szempontból azonban eltér a többiektől, hogy ő az első, aki úgy térhet vissza Dortmundba, hogy előző klubjában is rendszeres játéklehetőséghez jutott, s alapvetően nem focizott rossz formában.
picture

000_DV2190967.jpg

Fotó: Eurosport

Szintén érdekes lehet, hogyan fogadnák a Dortmund szurkolói korábbi csapatkapitányukat. Gyanítható, hogy az üzlet megosztaná a sárga-feketék szimpatizánsait, s Hummelsnek dolgoznia kellene azért, hogy ismételten elfogadják. Ha azt nézzük, hogy Götze visszatérését úgy ahogy, de idővel elfogadták a BVB-ultrák, valószínűleg Hummels is visszaküzdhetné magát a szurkolók szívébe, ehhez azonban teljesítenie kell.
Egyelőre nem tudni, hogy Mats Hummels visszaigazolása Dortmundba csupán pletyka, amivel fel lehet pörgetni az átigazolási piacot, vagy a Bundesliga egyik legmeglepőbb nyári transzfere lesz. Azt azonban megállapíthatjuk, hogy Hummels visszatérése Dortmundba izgalmasabbá tenné jövőre a Bundesligát, s kíváncsian várhatjuk, ki lesz az esetleges átigazolás nyertese.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés