Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az aranylabdás Shevchenko a háború sújtotta Ukrajna támogatását kérte a France Football gáláján

Takács Márton

Frissítve 18/10/2022 - 17:30 GMT+2

Miközben Ukrajnát továbbra is háború sújtja, miután Oroszország megszállta az országot, Andriy Shevchenko a France Football hétfő esti párizsi Aranylabda-gáláján éles hangú beszédében emlékeztetett arra, hogy hazájának továbbra is sürgős segítségre van szüksége a világ minden tájáról.

Andriy Shevchenko szenvedélyes beszédet mondott

Fotó: AFP

Andriy Shevchenko rövid, de emlékezetes szónoklatában állt ki megtámadott hazája, Ukrajna mellett.
Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan a hazám védi magát és harcol a szabadságáért
A 2004-ben Aranylabdával díjazott Andriy Shevchenko megragadta az alkalmat, hogy a futballnál csak fontosabb dolgokra emlékeztesse a nagyérdeműt, és a hazáját sújtó háborúról beszéljen.
Az AC Milan, a Chelsea és a Dinamo Kijev korábbi támadója a hétfő esti gálán erőteljes beszédet mondott a Theater du Chatelet színházban összegyűlt, sztárokkal teletűzdelt tömeg előtt.
A labdarúgás nagyhatalmú személyiségei a világ minden tájáról összegyűltek Párizsban hétfő este, a korábbi ukrán válogatott labdarúgó pedig emlékeztette a szép ruhájukat felvevőket az Ukrajnát sújtó óriási problémákra.
Többek között azt mondta, hogy nagyon büszke a háború sújtotta hazájára, amely továbbra is védekezik az orosz invázióval szemben.
picture

Shevchenko a lerombolt Borodyanka központjában idén augusztusban

Fotó: AFP

"A háború kezdete óta nagyon nehéz pillanatokat élnek át az ukrán emberek. Az ukrán elnök, Volodymyr Zelenskyy által létrehozott United 24 adománygyűjtő platformmal együtt számos humanitárius és orvosi segítségnyújtási projektben vettem részt." - mondta Shevchenko.
Amellett, hogy büszkeségét fejezte ki hazája iránt, azt is hangsúlyozta, hogy az országnak nemzetközi szinten is támogatást kell kapnia.
"Nagyon fontos, hogy ne feledjük, a háború még mindig tart. De a legfontosabb, hogy Ukrajna mögött maradjunk és segítsünk." – folytatta.
Shevchenko azelőtt mondott beszédet, hogy átadta volna a női Aranylabdát a Barcelona középpályásának, Alexia Putellasnak, akit sorozatban másodszor tüntettek ki.
picture

Alexia Putellas és Andriy Shevchenko

Fotó: AFP

A Genoától 2022 januárjában történt kirúgása óta a labdarúgástól távol lévő Shevchenko nem először szólalt fel és meg a hazáját ért lerohanás kapcsán, februárban és márciusban is cikkeztünk róla, nyilván a továbbiakban sem marad csöndben. Az ukrán válogatott egyébként legközelebb március 26-án Anglia ellen lép pályára a 2026-os Európa-bajnokság selejtezőjében, miután nem sikerült kvalifikálnia magát a 2022-es katari világbajnokságra.
Az idei Aranylabda-szavazáson a férfiaknál a Real Madridban az élete legjobb szezonját maga mögött tudó Karim Benzema lett a győztes. Az 1998-ban díjazott Zinedine Zidane óta ő az első francia aranylabdás, és a nyolcadik, akit a Real játékosaként ért a rangos elismerés.
Csapattársa, Thibaut Courtois szerint hátrányban vannak a kapusok az Aranylabda-szavazáson.
"Ennél jobb idényt nem tudok produkálni, ráadásul a BL-ben különösen jó formában voltam. Kapusként ennél többet nem tehetek. Fantasztikus a top tízben lenni, de a szavazásokon rendre a csatárok kerülnek előtérbe. Alábecsülik a kapusok teljesítményét, pedig mi is csaknem annyira részt veszünk a játékban, mint a középpályások." - mondta a belga hálóőr, aki a hetedik helyen végzett a szavazáson, és a legjobb hálóőrnek járó Lev Yashin-díjjal kellett beérnie.
via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés