Emma Stone és Ryan Gosling La La Landje zárult olyan fájóan, mint kosarasaink olimpiai selejtezője

Takács Márton

Frissítve 12/02/2024 - 10:15 GMT+1

A magyar női kosárlabda-válogatott vágott neki a legkevesebb eséllyel a soproni olimpiai selejtezőnek, hogy aztán a legcsalódottabb csapatként zárja a tornát, mert 22 pontos előnyről sem tudta legyőzni a spanyolokat, így nem jutott párizsi kvótához Székely Norbert csapata. Japán sokáig emlékezetes felülmúlása után egypontos vereséget szenvedtek Juhász Dorkáék az Eb-ezüstérmes Spanyolországtól.

Az utolsó meccs utolsó percében került padlóra Goree Cyesha és a magyar válogatott © Tóth Zsombor

Fotó: MTI

Nagy álommal lett szegényebb a párizsi olimpiáról épphogy lemaradó női kosárlabda-válogatott.
Ezt sajnos mi veszítettük el
Dubei Debóra csapatkapitány nyilatkozta ezt a spanyolok elleni 73-72-es vereség után az M4 Sportnak.
A magyar női kosárlabda-válogatott várta a legkevesebb eséllyel a soproni olimpiai selejtezőtornát, így a papírforma alapján a negyedik hely, és a kvóta elmaradása nem meglepetés.
De a mindent eldöntő spanyolok elleni vasárnapi mérkőzésen 22 ponttal is vezettek a mieink, és onnan kaptak ki eggyel, amivel elúszott az óriási lehetőség, ami adódott az olimpiai ezüstérmes Japán sokáig emlékezetes legyőzésével.
És ez József Attilát idézve nagyon fáj.
picture

A magyar válogatott játékosai a spanyolok elleni meccs után © Tóth Zsombor

Fotó: MTI

A FIBA erősorrendjében az összesen 16 olimpiai selejtezős csapat közül a 13. helyen rangsorolták a mieinket. Soproni ellenfeleink közül a spanyolok a 6., Kanada a 7., Japán pedig a 8. pozícióban szerepelt a power rankingben. Tehát ha mind a három riválistól kikapunk 10-10 ponttal, egy szót sem szólhattunk volna.
De láthattuk, Kanada, Japán és Spanyolország is bőven legyőzhető volt ezen a hosszú hétvégén – már csak a körbeverések miatt is ezt tapasztalhattuk.
Székely Norbert csapata nem kezdte jól a tornát, sokáig nem találták a ritmust támadásban Lelik Rékáék a kanadaiak ellen, nem volt elég agresszív a védekezés, hiányzott a dinamika. Szűkebb rotációval játszottunk sokáig, rengeteg lepattanót ajándékoztak a magyar lányok az ellenfélnek, és összesen csak két hazai tripla lett sikeres. Az eladott labdák száma pedig mind a három meccsünkön a plafont verdeste, az első napon 17 akadt belőlük.
A selejtezőn összességében is Juhász Dorka bizonyult a legjobb teljesítményt nyújtó játékosunknak (az All Star-csapatba is bekerült), a Schio kosarasa 13 ponttal és 8 lepattanóval zárta a partit. De mintha elizgulta volna a magyar válogatott a nyitányt, és ezért is kapott ki 67-55-re, amely akkor még nem kapott elég támogatást a közönségtől sem.
picture

Kanada ellen Juhász Dorka volt a legjobb emberünk © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Bezzeg Japánnal szemben.
Külön cikket szenteltünk annak szombaton, hogy az olimpiai ezüstérmes 81-75-ös legyőzése milyen euforikus örömöt okozott. Pláne annak tükrében, hogy előzetesen az ázsiaiakat tartották a szakértők a legkellemetlenebb kosárlabdát játszó együttesnek, és ezt igazolták is a spanyolokat legyőzve Mai Yamamotóék. Brutális tempót tudnak diktálni, végigzakatolják a meccseket magas centerek nélkül szerepelve.
Volt tehát félnivalónk tőlük, és négy perc alatt 10 lett közte – nem ide. Az elején könnyedén átrohantak rajtunk a japánok, de félidőben már egál volt (32-32), amelyben nagy szerepet játszott a FIBA által a torna egyik meglepetésemberének jósolt Dombai Réka, aki 10 pontot szórt a nagyszünetig.
A második félidőre feljavult a mieink védekezése, Dubei Debi (16 pont), Juhász (11 pont, 7 lepattanó) és Lelik Réka (8 pont, 5 lepattanó, 6 assziszt) is nagyot játszott, Horváth Bernadett két pazar triplával szállt be a meccsbe a padról, Határ Bernadett pedig nagyon élt a palánkok alatt, 17 pontot és 8 lepattanót tett be a közösbe az Euroliga-győztes center. A fenomenális hangulatban elért (18 eladott labdával kivívott) sikerrel egy lépés választotta el a vagányul kosarazó csapatot a párizsi olimpiától.
Vasárnap pedig álomszerűen alakult az Eb-ezüstérmes spanyolokkal vívott ki-ki meccs. A tavalyi Európa-bajnokságon a magyar lányokat az elődöntőben megállító Spanyolország már olimpiai kvóta birtokában lépett pályára, Lelikék pedig szédületes első félidőt produkáltak.
19 pontos fórt szereztek az eksztázisban játszó mieink a nagyszünetig. 44 éve nem tapasztalt fieszta készülődött, aztán hidegzuhany és könnyek lettek belőle.
Pedig addig tényleg jók voltak a magasembereink, Kiss Virág és Juhász Dorka is. Aho Nina hatalmasat játszott védekezésben és támadásban is, irányított, gólpasszokat jegyzett, betörésből dobott duplát, aztán hintett egy hármast is, Dombai is többször megvillant, Studer Ágnes világklasszis teljesítményt nyújtott, ő 15, Kiss pedig 10 pontnál tartott 20 perc után.
Jó sok lábon álltunk tehát – hogy aztán a végére teljes összerogyás, lábon lövés jellemezze az egész csapatot.
picture

Studer Ágnes közel járt a tripla-duplához a spanyolok ellen © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Térfélcsere után 22 pont is volt közte (49-27), elérhető közelségbe került Párizs. A szinte biztosra vett hullámvölgy ellenére 64-50-es magyar vezetésről indult a záró negyed - ebből lett 73-72 nem ide. A 8-23-as negyedik felvonásra egyszerűen nem létezik magyarázat.
A spanyol zóna ellen nem tudtak mit kezdeni a magyar lányok, akik nem csak támadásban álltak meg, védekezésben is szétestek. Egylabdás meccs lett belőle, Maite Cazorlák megbüntették a hibákat, az utolsó percben átvették a vezetést és már nem is engedték ki a kezükből.
Megint rengeteg eladott labda volt magyar oldalon (21), és bár lepattanók terén sikerült felülmúlni a spanyolokat (35-29), a hajunkra kenhetjük ezt az adatot.
Studer közel állt a tripla-duplához, 17 ponttal, 10 lepattanóval és hét assziszttal zárt, de eladott labdából is elkövetett hetet. Határ 15, Kiss 12, Juhász 11 pontja és 9 lepattanója is kevésnek bizonyult az üdvösséghez. Nagyon hiányoztak Dubei kosarai, aki pont nélkül zárta a meccset.
Goree Cyesha pedig mind a három meccsen betlizett sajnos. A tavalyi Eb egyik legjobb magyarja összesen hat ponttal és négy lepattanóval járult hozzá a válogatott teljesítményéhez a három mérkőzésen, ami kevés tőle.
"Nem lehet 22 pontról kikapni" - nyilatkozta a meccs után az M4 Sportnak Határ Bernadett, aki azt is belengette, hogy ez lehetett az utolsó fellépése a válogatottban.
"Saját magunkat vertük meg. Béklyók voltak a lábakon és kezeken, nem fizikailag fáradtunk el, ez mentális jellegű probléma volt." említette az MTI-nek Székely Norbert szövetségi kapitány, aki Varga Alízt végig a kispadon jegelte, pedig a soproni játékos szinte mindig eredményesen száll be a padról.
picture

Juhász Dorka a torna All Star-ötösébe is bekerült © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Kegyetlenül fájó vereséget szenvedett a magyar női kosárlabda-válogatott vasárnap. Mind a három meccsükön hatalmasat küzdöttek a mieink, Japán ellen és a spanyolokkal szemben egy félidőn át parádéztak is a játékosaink, akik egy óriási álommal lettek szegényebbek. A taps és a büszkeségünk is jár nekik, hogy egyáltalán az utolsó másodpercekig volt esélyük a bravúrra. Miután kiheverték ezt a sokkot, a rengeteg tapasztalattal felvértezve erősebben vívhatják meg a tétmeccseiket a jövőben.
Az elmúlt 10 év egyik legjobb filmje, a La La Land azzal zárul, hogy a két főszereplő, az egyaránt remeklő Emma Stone és Ryan Gosling figurája is eléri a célját a maga területén, de külön-külön, és emiatt nem boldogan. Szívszorító a vége, és ilyesmit tapasztalhattunk az olimpiai selejtezőn is.
Sokáig Sopronban is minden klappolt, nagyon együtt volt a magyar válogatott, hogy aztán szétessen a legfontosabb pillanatokban, és keserű befejezést produkáljon.
Nem hollywoodi finist kapott a mi mozink.
picture

Emma Stone és Ryan Gosling szomorú pillanata a La La Landből © screenrant.com

Fotó: Other Agency


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés