Úton Párizsba - minden, amit a soproni női kosárlabda olimpiai selejtezőről tudni érdemes

Takács Márton

Frissítve 05/02/2024 - 18:30 GMT+1

Magyarország, Kanada, Japán és Spanyolország női kosárlabda-válogatottja Sopronban küzd meg egymással február 8. és 11. között a párizsi olimpiai kvalifikációért. A négy csapatból három is kvótához jut, Székely Norbert Európa-bajnoki negyedik helyezett együttesétől így is bravúr szükséges a továbbjutáshoz a világranglistán előrébb rangsorolt riválisokkal szemben.

A kiváló Kiss Virágra nem csak a spanyolok ellen hárul majd kulcsszerep

Fotó: AFP

Határ Bernadették Kanada, Japán és Spanyolország ellen próbálják kivívni Sopronban az olimpiai szereplés jogát.
"Az olimpiai ezüstérmes japánok játsszák a legkülönlegesebb kosárlabdát öt külső játékossal és nagyon mozgékonyan. Bízom benne, hogy érvényesíteni tudjuk majd ellenük a mi erényeinket. Kanada bombaerős, nekik nem is a selejtező a cél, hanem az olimpiai elődöntő. A spanyolokat az elmúlt években sokat láttuk, belőlük tudunk talán a legkönnyebben felkészülni.”
Székely Norbert szövetségi kapitány nyilatkozta ezt még decemberben az MTI-nek a mieink olimpiai selejtezős ellenfeleiről. A szavaiból is látszik, hogy nem lesz egy fáklyásmenet ez a négy nap egyik résztvevő csapatnak sem.
A tavalyi Amerika-bajnokságon bronzérmes Kanada, az olimpiai ezüstérmes Japán, az Európa-bajnoki második Spanyolország, és az Eb-4. Magyarország női kosárlabda-válogatottja mérkőzik meg ugyanis egymással csütörtöktől vasárnapig Sopronban, hogy kivívják a párizsi olimpiai szereplés jogát.
A magyar nemzeti csapat eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában. Így pláne fokozott érdeklődés kíséri ezt a selejtezőtornát.
picture

Székely Norbert óriási lehetőség előtt áll a csapatával © MKOSZ

Fotó: facebook

JUTALOMJÁTÉK AZ EB-4. HELY UTÁN?

A papírforma nem a világranglistán 19. helyen álló Magyarország továbbjutását ígéri, ugyanakkor a soproni hazai pálya, a válogatott rendkívül erős csapatkohéziója, az évek óta meglévő mag, és a komoly munka valamennyire kiegyenlítheti az erőviszonyokat.
A tavalyi Eb óta Juhász Dorkával erősödő magyar csapat képes lehet a bravúrra, főleg, hogy a kontinens egyik, ha nem a legerősebb négyese a mienknél található a palánk alatt: Goree Cyesha, Határ Bernadett, Juhász és Kiss Virág magasemberekként kulcsszerepet töltenek be.
Székely Norbert szövetségi kapitány többször is hangoztatta, hogy igyekeznek megélni ezt a három meccset, lépésről lépésre haladnak, és a maximumot próbálja majd kihozni magából a válogatott. Ebből pedig akár még továbbjutás is lehet.
A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) hétfői cikkének kulcsmondata, hogy "bármelyik csapat a csoport élén végezhet, mert sok szoros meccsre van kilátás".
picture

Egységben az erő © MKOSZ

Fotó: facebook

A FAVORIT: SPANYOLORSZÁG

A világranglista-negyedik spanyol válogatott a 2022-es világbajnokságon ugyan nem szerepelt, de a tavalyi, szlovéniai Eb-n ezüstérmes lett Belgium mögött. A csalódást keltő 2021-es évet követő reset gomb megnyomása, és az edzőváltásuk (Miguel Mendez érkezett) úgy tűnik, mostanra meghozta gyümölcsét.
Veterán klasszisokkal (Alba Torrens, Laura Gil és Silvia Dominguez); dinamikus játékosokkal (Maria Conde és az egykori soproni Queralt Casas), valamint olyan fiatalabb, kiváló spílerekkel érkeztek Magyarországra, mint Raquel Carerra és Maite Cazorla. Azzal, hogy a honosított amerikai Megan Gustafsont is bevették a keretükbe, pótolták a hiányosságot a fegyvertárukban.
Tavaly júniusban két felkészülési mérkőzést is játszottunk velük Sopronban, előbb a spanyolok győztek (63-65), aztán már mi (77-65). Az Eb-elődöntőben megint Torrensék nyertek (69-60).
picture

Az Eb-ezüstérmes spanyol válogatott

Fotó: AFP

MELYIK ARCÁT MUTATJA MAJD JAPÁN?

Az elmúlt három évben a világranglistán jelenleg 9. helyen található Japán hullámvasutazott az eredményeket tekintve. A tokiói olimpián elért történelmi ezüstérem után a 2022-es vb-n még a negyeddöntőbe sem jutottak be (kilencedikek lettek), tavaly pedig az Ázsia-kupán második lett Kína mögött.
Vajon visszatérnek a vibráló legjobb formájukhoz, és energikus védekezésükkel, kíméletlen átmeneti játékukkal, és kíméletlen külső, hárompontos dobásaikkal rukkolnak elő? Vagy továbbra is megrekednek az alsó-középső fokozatban, és az a nagy sebesség, amit a japán fővárosban mutattak 2021-ben, soha többé nem lesz látható?
Két magasemberük légióskodik összesen a 16-os keretből: a spanyol Movistar Estudiantesben Mawuli Stephanie, Ausztráliában pedig Okoye Monica kosarazik.
picture

Japán kellemetlen ellenfél lesz

Fotó: AFP

KANADA LEHET A LEGERŐSEBB RIVÁLIS?

A világranglista-ötödik Kanada a 2022-es vb elődöntőjébe jutott, végül a negyedik helyen zárt. A spanyol Víctor Lapena a szövetségi kapitány, a Sopron az általa irányított Fenerbahce ellen nyert Euroligát 2022 áprilisában.
Ahogy az MKOSZ írásában olvashatjuk, "erős és sokoldalú a kanadai csapat, amely a rutinos játékosok mellett tele van tehetséges, nagyon fiatal kosarasokkal is - a palánk alatt rendkívül jó ez az elegy, a csapatnak pedig tapasztalt játékmesterek szabnak fazont".
A válogatott egyik legjobb játékosa az a Bridget Carleton, aki a SERCO UNI Győr játékosaként hétről hétre kiváló teljesítményt nyújt a magyar bajnokságban és az Euroligában is. A 26 éves kosaras januárban például 36 perc alatt 41 (!) ponttal és hat lepattanóval vette ki a részét a lengyel Polkowice elleni 91-80-as győri sikerből.
picture

Kanada 2022-ben vb-4. helynek örülhetett

Fotó: AFP

A SOPRONI SELEJTEZŐTORNA PROGRAMJA:

február 8., csütörtök:
Spanyolország-Japán 16.30
Magyarország-Kanada 19.00
február 9., péntek:
Kanada-Spanyolország 15.30
Magyarország-Japán 18.00
február 11., vasárnap:
Kanada-Japán 15.00
Magyarország-Spanyolország 17.30
A magyar válogatott 15 fős kerete:
Aho Nina (DVTK Hun-Therm), Dombai Réka (Serco UNI Győr), Dubei Debóra (Serco UNI Győr), Goree Cyesha (Serci UNI Győr), Határ Bernadett (Salamanca, spanyol), Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd), Juhász Dorka (Schio, olasz), Kányási Veronika (DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Mersin, török), Lelik Réka (DVTK Hun-Therm), Ruff-Nagy Dóra (Serco UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (Carolo Basket, francia), Török Ágnes (Serco UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket)
picture

Könnyen lehet, hogy ők 12-en alkotják majd a magyar válogatott 12-es olimpiai selejtezős keretét © MKOSZ

Fotó: facebook

A kanadai csapat 12 fős kerete:
Natalie Achonwa, Kayla Alexander, Laeticia Amihere, Bridget Carleton, Shay Colley, Quinn Dornstauder, Nirra Fields, Sami Hill, Aislinn Konig, Kia Nurse, Cassandre Prosper, Syla Swords
Japán 16 fős névsora:
Yoshida Asami (Aishin AW Wings), Maki Takada (Denso Iris), Machida Rui (Fujitsu Red Wave), Motohashi Nanoko (Oda Haneda Vickies), Hayashi Saki (Fujitsu Red Wave), Mawuli Evelyn (Denso Iris), Miyazaki Saori (ENEOS Sunflowers), Kawai Mai (Toyota Antelopes), Akaho Himawari (Denso iris), Yamamoto Mai (Toyota Antelopes), Hoshi Anri (ENEOS Sunflowers), Todo Nanako (Toyota Boshoku Sunshine Rabbits), Noguchi Sakura (Aishin AW Wings), Hirashita Aika (Toyota Antelopes), Okoye Monica (UC Capitals, Ausztrália), Mawuli Stephanie (Movistar Estudiantes, Spanyolország)
A spanyol válogatott 12 fős kerete:
Raquel Carrera (Valencia Basket), Queralt Casas (Valencia Basket), Maite Cazorla (ZVVZ USK Praha, Csehország), María Conde (ZVVZ USK Praha, Csehország), Irati Etxarri (Spar Girona), Laura Gil (Perfumerías Avenida), Megan Gustafson (London Lions, Nagy-Britannia), Mariona Ortiz (Casademont Zaragoza), Cristina Ouviña (Valencia Basket), Leonor Rodríguez (Perfumerías Avenida), Alba Torrens (Valencia Basket), Andrea Vilaró (Perfumerías Avenida)

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés