Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Spanyol Eb-arany júliusban honosított irányítóval - az argentinok kapitánya kritizálta a szabályt

Takács Márton

Publikálva 22/09/2022 - 17:41 GMT+2

A friss Európa-bajnok spanyol férfi kosárlabda-válogatott irányítója, az amerikai születésű Lorenzo Brown honosítása még mindig témát szolgáltat a sportágban. Ezúttal a 2008-as olimpián az Argentína színeiben bronzérmet szerző Pablo Prigioni fejtette ki ellenérzéseit a honosítással kapcsolatban.

Lorenzo Brown az Eb-t nyerő spanyol válogatott egyik legjobbjának bizonyult

Fotó: AFP

Pablo Prigioni nem ért egyet a kosárlabdában elterjedt honosítási hullámmal.
Inkább veszítek argentinokkal, mint nyerek a külföldiekkel.
A pekingi olimpián az argentin válogatottal bronzérmet szerző Pablo Prigioni határozott állásponttal rendelkezik a honosításról.
A spanyol válogatott úgy nyerte meg az elmúlt hétvégén véget ért Európa-bajnokságot, hogy irányítóját, az Egyesült Államokban született, és a spanyol bajnokságban soha egy percet nem játszó Lorenzo Brown-t az idén honosította.
Sergio Scariolo együttesének egyik legjobbja volt a tornán, hogy aztán pont a finálé személy szerint nem sikerült annyira jól neki. A torna All Star-válogatottjába így is bekerült, sőt, voltak olyanok, aki szerint meglopták, mivel neki kellett volna kapnia az Eb legjobbjának járó MVP-címet is, amely így is "családon belül maradt", mivel Brown csapattársa, Willy Hernangomez nyerte el.
A Minnesota Timberwolves segédedzője, az argentin férfi válogatott újonnan kinevezett szövetségi kapitánya Pablo Prigioni az Eb-t követően megosztotta véleményét a honosított játékosokról.
"Mindig is ellene voltam a honosításnak. Amíg a válogatottnál vagyok, addig ez nem fog megtörténni. Nem lesz még egy másik országból származó munkatárs sem a stábban" – nyilatkozta Prigioni a Basquet Plusnak, az interjút a BasketNewsszemlézte.
"Ha én nem leszek már itt, a szövetség hozza meg a döntést, amit akar. Számomra a válogatott a legtisztább dolog. Már vannak olyan klubsorozataink, ahol a világ minden tájáról érkező játékosokkal versenyezhetünk. És ezt fantasztikusnak találom.
Nem a nemzeti csapatok ellen vagyok, akik ezt a megoldást választják, hanem a szabály ellen."
Inkább veszítek a mi játékosainkkal, minthogy egy olyan sportolóval próbáljak nyerni, aki nem argentin.
"Nem hiszem, hogy Lorenzo Brown annyira magáénak érezné a spanyol mezt, mint Sergio Llull vagy Rudy Fernandez. Számomra itt véget ér a vita" - jelentette ki a 45 éves szakember.
Prigioni a honosított játékosok helyzetét az átigazolási piachoz hasonlította, ahol a nemzeti csapatoknak lehetőségük van a külföldiek közül válogatni.
"A végén ez lesz belőle. És ennek számomra nincs értelme. Ha nem nyerünk a saját játékosainkkal, akkor keményebben kell dolgoznunk az edzéseken és így tovább" - zárta értékelését Prigioni.
picture

Pablo Prigioni szeptember 1-je óta az argentin válogatott szövetségi kapitánya

Fotó: AFP

Az általa elmondottaknak megfelelően a 2004-ben hatalmas meglepetésre olimpiát nyerő, az elődöntőben az amerikaiakat legyőző argentin válogatott még Prigioni nélkül ért fel a csúcsra csakis Argentínában született játékosokkal. Pekingben már vele együtt szerzett bronzérmet, akkor is honosított kosaras nélkül.
Megnéztük 24 csapatos Eb mezőnyének játékoskereteit a torna hivatalos honlapján. A FIBA adatai szerint 10 csapatnál találhatóak honosított kosarasok, mindegyik amerikai születésű. A 11. a görög válogatott, de Tyler Dorsey rendelkezik görög felmenőkkel, és már az U19-es hellén gárdában is játszott.
A magyar válogatottban is játszott egy honosított amerikai játékos, Mikael Hopkins az olasz Reggio Emiliában légióskodik, nem játszott korábban a hazai bajnokságban.
A honosított játékosok listája a 2022-es kosárlabda Európa-bajnokságon:
Bulgária: Dee Bost
Grúzia: Thad McFadden
Magyarország: Mikael Hopkins
Montenegró: Kendrick Perry
Lengyelország: A. J. Slaughter
Szlovénia: Mike Tobey
Törökország: Shane Larkin
Bosznia-Hercegovina: John Roberson
Horvátország: Jaleen Smith
Spanyolország: Lorenzo Brown
picture

Brown a franciákkal vívott döntőben

Fotó: AFP

Brownnal kapcsolatos érdekesség, hogy játszhatott volna akár a horvát válogatottban, de annak szövetsége nem hagyta jóvá az ajánlatot. Horvátország a 2022-es Eb előtt honosította az amerikai Jaleen Smitht, két évvel ezelőtt azonban Lorenzo Brown volt az opciójuk, ahogy azt a BasketNews megírta.
Sergio Scariolo és a Spanyol Kosárlabda-szövetség csak az idén kérte Brown honosítását, amikor a Cleveland Cavaliers-ben pattogtató Ricky Rubio keresztszalag-szakadást szenvedett.
A spanyol igazságügyi minisztérium júliusban jóváhagyta Lorenzo expressz gyorsaságú honosítását, így az Eb-n már bevethető volt.
Ahol aztán a Maccabi Tel Aviv újdonsült irányítója kilenc mérkőzésen 17,1 pontot, 2,0 lepattanót, 8,5 asszisztot és 1,2 labdaszerzést átlagolt.
Maga Brown nem foglalkozott sokat az őt ért kritikákkal.
"Sok kritika ért, ki tudja miért. Végül is ugyanazt a nyelvet beszéljük a pályán. Nem számít, hogy milyen színű vagy, vagy honnan jöttél, mindannyian testvérek és emberek vagyunk. Önmagáért beszél, hogy megnyertük az aranyérmet." nyilatkozta a Basketnews-nak.
picture

Nem befolyásolták a kritikák

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés