Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Eb-arany, MVP-címek, gratuláció Adam Sandlertől - a spanyol Hernangomez tesók taroltak a kosár-Eb-n

Takács Márton

Frissítve 19/09/2022 - 15:31 GMT+2

A Berlinben Európa-bajnokságot nyerő spanyol férfi kosárlabda-válogatott centere, Willy Hernangomez lett a torna legértékesebb játékosa, öccse, a franciákkal vívott döntőben szédületes dobóformát mutató, hét hárompontost szerző Juancho Hernangomezt választották a finálé legjobbjának. Még az amerikai színész, producer, Adam Sandler is gratulált neki, mivel Juancho szerepelt egy közös filmjükben.

Juancho Hernangomez és Willy Hernangomez a finnek elleni Eb-meccsen

Fotó: AFP

Sergio Scariolo spanyol férfi kosárlabda-válogatottja negyedszerre lett Európa-bajnoki aranyérmes.
A csodás nevű Hernangomez családnak nagyon jó vasárnap estéje volt. A remekül játszó spanyol férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság berlini döntőjében 88-76-ra legyőzte a rengeteg hibával, labdaeladással, súlytalan támadójátékkal jelentkező, olimpiai ezüstérmes franciákat.
A finálé meglepetésembere, egyben az aranycsata MVP-je, a (fiatal) Decker Ádám-hasonmásverseny második helyezettje, a kilenc kísérletéből hét (!) hárompontost dobó Juancho Hernangomez lett, aki 26 perc alatt összesen 27 pontig jutott, leszedett még öt lepattanót is.
A Toronto Raptors 26 éves kosarasa ellenállhatatlanul játszott a padról beszállva, teljesen megérdemelten választották a finálé legjobbjának. Adam Sandler, a Netflixen látható Hustle című film producere és egyik szereplője is gratulált neki, mivel Juancho Hernangomez játssza a Bo Cruz nevű főszereplőt.
Honlapunk sportfilmekkel foglalkozó műsorában, a Duplacsavar podcastban Sergő Z. András és Szabó Bence kollégánk a nyáron foglalkozott azzal a mozival, amelyben Juancho "egy fiatal spanyol srácot alakít, aki tizenévesen kényszerűségből félbehagyta pályafutását, most azonban a Sandler által alakított játékosmegfigyelő segítségével kap még egy esélyt".
Nem tartozott a legismertebb spanyol játékosok közé, sokan ebben a filmben figyelhettek fel rá, vasárnap a sportág egyik legmagasabb szintjén is bizonyított.

Adam Sandler a Twitteren gratulált barátjának lenyűgöző teljesítményét követően:
"Bo Cruz! Megcsinálta! Szeretlek Juancho. És Willie! Gratulálok az egész spanyol csapatnak!" - írta Sandler.
Juancho 11 pontot átlagolt az Eb-n a döntőt megelőzően, így a torna legértékesebb játékosa-címre nem pályázhatott, ellentétben a bátyjával, Willy-vel, aki meg is kapta az elismerést, mivel az Eb-aranyérmes spanyol csapat kulcsemberének bizonyult.

17,2 pontot és 6,9 lepattanót átlagolt a tornán. Mellette az All Star-ötösben csapattársa, Lorenzo Brown, a német Dennis Schröder, a görög Giannis Antetokounmpo és a fináléban önmagéhoz képest pocsékul teljesítő (hat pont, hat lepattanó) francia Rudy Gobert kapott helyet.
A New Orleans Pelicans centere 14 ponttal és 8 lepattanóval járult hozzá a döntőhöz, Mind a kilenc Eb-mérkőzésén kétszámjegyű pontszámot ért el, a negyeddöntőben 27 pontos egyéni csúccsal jelentkezett.
Willy Hernangomez tagja volt a 2015-ös Eb-aranyérmes és a 2017-ben Eb-bronzot szerző spanyol csapatnak is. Vasárnap a legendás Dirk Nowitzki adta át neki az egyéni díját.
picture

Willy Hernangomez és Dirk Nowitzki

Fotó: AFP

Spanyolország 2009, 2011 és 2015 után a negyedik kontinensviadalát nyerte meg, mindet a fenomenális Sergio Scariolo irányításával.
"Az erőviszonyok alapján a nyolcadik helyről jutottunk ki az Európa-bajnokságra. Sikerült lépésről lépésre feljebb lépnünk" – mondta mosolyogva és büszkén Scariolo a vasárnapi győzelem után Basketnewscikke szerint.
"Hihetetlen csapatok ellen nyertünk, tele NBA- és Euroliga-játékosokkal vagy All Starokkal. Elképesztő volt látni most a torna végső sorrendjét, és azt, hogy mindezen nagyszerű csapatok előtt végeztünk" - nyilatkozta a spanyolok olasz szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón.
"Kosárlabdaedzőként nagyon boldog vagyok, mert ilyen szépen kosárlabdáztunk. Kiválóan, nagy tempóban játszottunk, sokat járatva a labdát, sok asszisztból elért kosárral, önzetlenséggel és jó kivitelezéssel." - örült Scariolo.
picture

Juancho Hernangomez bámulatosan dobott a döntőben

Fotó: AFP

A világ egyik legkiválóbb edzőjét arra az összehasonlításra is emlékeztették az újságírók, amelyet a 2011-es Európa-bajnokság megnyerése után tett.
Azt a csoportot a Ferrarihoz hasonlította. Amikor erre emlékeztették, és megkérdezték, hogy milyen autót vezetett ezen az Eb-n, Scariolo elmosolyodott, és egy pillanatra elgondolkodott.
"Ferrarit vezetni nehéz, mert rengeteg részletet kell megtartanod egy kényes darabokkal teli gépen. Idén egy kicsit durvább, követelőzőbb, sőt néha agresszívebb voltam. Mert úgy éreztem, így kell vezetni ezt az autót." - tette hozzá Scariolo.
"Mivel úgy éreztem, hogy a játékosok nem érzik sértőnek, hogy keményen vezetek, ezért kicsit jobban meg kellett nyomnunk a lábunkkal a gázpedált. Olyan dolgokat kellett csinálni, amiket korábban, akkoriban még én sem mertem megtenni. De minden helyzet más. Edzőként alkalmazkodni kell.
Meg kell érteni a személyi állományt, az erősségeket és a gyengeségeket, és meg kell próbálni az egyiket felnagyítani, a másikat pedig minimalizálni." – zárta értékelését Scariolo.
A spanyolok idén is meglógtak a Ferrarival a mezőny elől.
picture

Sergio Scariolo pazar munkát végez a spanyol válogatott élén

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés