Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vuelta 2024: Kilenc hegyi befutó, ez nagyon durva lesz!

Bodnár Gergő

Frissítve 21/12/2023 - 10:36 GMT+1

Bemutatták a 2024-es Vuelta útvonalát, a jövő évi spanyol körversenyen kilenc hegyi befutós szakasz vár a mezőnyre. A nagy rajt Lisszabonban lesz, az utolsó napon viszont egyéni időfutamot rendeznek Madridban. Olyan durvára sikerült az útvonal, hogy még a királyszakaszt sem egyszerű megmondani.

Sepp Kuss

Fotó: AFP

A Giro és a Tour de France után kedd este a 2024-es Vuelta útvonalát is megismerhettük. Azt pár hónapja már tudjuk, hogy a nagy rajt Lisszabonban lesz, most viszont kiderült, hogy két időfutammal és kilenc hegyi befutós szakasszal számolhatunk.
Újdonság, hogy a zárónapon 2021 után ismét egyenkéntit rendeznek, illetve bármilyen extra, de szintrajzok alapján tényleg csak egy igazán sík vagy a profik számára könnyűnek nevezhető nap került be az útvonalba.
A sok hegyes szakasz miatt nem könnyű királyetapról beszélni, de a 15. mellett a 20. szakasz is eséllyel pályázik erre a címre.

A nagy rajt és az első hét

A jövő évi Vuelta egy 12 kilométer hosszú lisszaboni időfutammal kezdődik, majd további két napot tölt Portugáliában a mezőny. Az első hegyi befutó (Pico Villuercas) a 4. szakaszra került. Gyakorlatilag egyetlen teljesen sík és biztosan mezőnyhajrásnak tűnő nap sem lesz az első héten, a pihenőnap előtti lejtmenetes befutó (Granada, 9. szakasz) azonban kifejezetten érdekesnek tűnik.

A második hét

A Vuelta középső hete három hegyi befutós szakaszt tartalmaz, ezek közül kettő (Manzenada, Ancares) egymás után lesz, a Cuitu Negru (25,5 km, átlag: 5,8%, maximum meredekség: 23%) meg egyenesen az egész Vuelta egyik legkeményebb emelkedőjének tűnik. De a 13. szakasz végére bekerülő Puerto de Ancares (7,7km, 9,9%) sem tűnik egyszerű hegynek.

A harmadik hét

Az utolsó hét a Covandongával, tehát hegyi befutóval indul, majd olyan utolsó három nap következik, ahol teljesen felborulhat az összetett. A 19. szakasz az első kategóriás Alto de Moncalvillo (8,2km, 9%) tetején ért véget, másnap jön a 170 kilométer hosszú, 7 emelkedőt tartalmazó hegyi befutós szakasz, ami eséllyel pályázik a királyetap címre, a jövő évi Vuelta pedig ismét Madridban, de egyéni időfutammal zárul. Vagyis simán lehet, hogy csak az utolsó napon dől majd el az összetett.

A 2024-es Vuelta számokban

0 – Egyetlen szakasz sem lesz 200 kilométernél hosszabb
1 - A két egyenkénti mellett csak egy olyan szakasz lesz, ahol nincs kategorizált emelkedő
2 – Összesen két időfutamot rendeznek
9 - Ennyi hegyi befutós nap vár a mezőnyre
34 – Az időfutam-kilométerek hossza (12+22 km)
picture

A Vuelta 2024-es útvonala (Fotó: LaVuetla.com)

Fotó: Eurosport

A legfontosabb dátumok

A 2024-es Vuelta augusztus 17-én kezdődik Lisszabonban, az első hegyi befutó pedig a 4. szakaszra (08. 20.) került. A Cuitu Negru szeptember 1-én, a Covandonga két nappal később lesz, a királyetap pedig (20. szakasz) szeptember 7-én. A 2024-es Vuelta szeptember 8-án zárul Madridban egy egyéni időfutammal.

A várható mezőny

Az idei év és Remco Evenepoel példája megmutatta, hogy a Vueltán olyan nagy nevek is elindulhatnak, akik még tavasszal sem tervezik a részvételüket. Mivel Tadej Pogačar jövőre Giro-Tour duplára készül, jó eséllyel nem megy el a spanyol körre, a címvédő Sepp Kuss már korábban jelezte, hogy szeretne indulni, és bár erősen Tour de France-függő, de talán Jonas Vingegaard vagy Primož Roglič részvételét sem lehet kizárni.
Jó kérdés, hogy sakkozik majd a Nairo Quintanát megszerző Movistar, hisz nekik (és Enric Másnak) mindig kiemelten fontos a Vuelta.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés