Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ezrek mozognak, röpködnek a milliók, mégis óriási pénzgyár lehet a Vuelta

Szabó Bence

Frissítve 08/09/2022 - 12:52 GMT+2

A Vuelta logisztikája keményebb, mint gondolnánk, a verseny napról-napra több ezer ember költözésével jár. A szervezők ennek díját a versenyt fogadó városokkal fizettetik meg, ráadásul extra igényeik is vannak, a települések mégis sorban állnak a lehetőségért. Ez főleg a turisták miatt van, akik a verseny hatására felkaphatnak egy helyet, többszörösét hozva vissza a befektetésnek.

Remco Evenepoel

Fotó: AFP

Vigyázat, támadnak a számok, de ígérjük, nem leszünk szárazak!
Egy háromhetes verseny rengeteg embert mozgat meg, talán többet is, mint gondolnánk. A most zajló Vueltán is természetesnek vesszük, hogy a mezőny egyik napról a másikra gond nélkül mozog cél és rajtvárosok között, bele sem gondolva, hogy ez 3000 ember, szinte egy önálló „város” napi költözését jelenti. Ha az összes akkreditált személyt nézzük, ez a szám 5800, köztük közel 600 újságíró vagy fotós.
Ennek a tömegnek az elhelyezése nem kis logisztikai feladat, amit a Vueltát szervező ASO – igen, ugyanaz a vállalat, ami a Tour de France-t is megrendezi – nem is vállal magára, inkább leszerződik erre az Unipublic céggel. Ők gondoskodnak a 2000 ágy kiosztásáról a karaván számára nap mint nap. Beszédes, hogy amíg ennél a cégnél alapesetben 22-en dolgoznak, a Vuelta idején 250 embert foglalkoztatnak.
És ez még csak a logisztikával kapcsolatos költségek egy része. A Vueltát például a spanyol hatóságok nélkül nem lehetne megrendezni, az ő munkájuk a bő három hét során nagyjából 700 ezer euróba kerül az ASO-nak.
Persze félteni őket sem kell. A francia cég évente 25 milliós bevételt generál, amiből 5,2 millió tiszta profit.
picture

Enric Mas, Remco Evenepoel, Mads Pedersen

Fotó: AFP

A versenyből származó bevételek egy jó része a városoktól származik, amin a három hét során áthalad a mezőny. Rajtvárosnak lenni az olcsóbb, ezért egy kisebb település „csak” 15 ezer eurót fizet, míg Madridnak ugyanez 45 ezrébe kerül. Jóval többe kerül egy befutó, ahol szintén a spanyol főváros a legnagyobb befizető (300 ezer euró - 90 ezerrel több, mint tavaly), de egy város sem ússza meg 100 ezer alatt.
És ez csak a direkt ár, az ASO elvárásainak költségeit még nem is számoltuk bele. A szervezők 12000 m2 közterületet, zavartalan víz- és áramellátását igényelnek, szükség van kordonokra, parkolókra vagy sajtószobára. Mindent összevetve például az idei három baszkföldi szakasz 2 millió eurójába került az érintett városoknak.
Hogy miért éri meg mégis mindez? Egyrészt a fent említett óriási tömeg, ami a verseny körül mozog, már eleve visszahoz valamennyit, éjszakánként 250 ezer eurót elköltve csak az adott város szállodáiban és éttermeiben. Plusz ott vannak a versenyre érkező turisták, akik átlagosan 45 eurót költenek a városban, ahol megnézik a szakaszt. Nagyjából felük eszik vagy más sportot is kipróbál helyben, negyedük pedig ott is éjszakázik.
picture

Ronda városán halad át a Vuelta

Fotó: AFP

A közvetett turisztikai hatásról pedig még nem is beszéltünk. A versenyt 190 országban közvetítik, milliókat mozgat meg a közösségi médiában, nem csoda, hogy nagyon komoly a reklámértéke. A hatás állítólag összesen 100 millió euróban mérhető, de ennél jóval kézelfoghatóbb, ha sorolunk néhány helyszínt, amit verseny tett ismerté, azóta pedig népszerű turistacélponttá váltak: ott az Angliru emelkedője, a Los Machucos, a Mirador de Ézaro Galíciában, vagy épp a Puig de la Llorença.
Nem véletlen, hogy a városok csatáznak azért, hogy bekerüljenek az útvonalba. A már említett Baszkföld 12 millió eurót sem sajnált azért, hogy 2023-ban megrendezhessék a Tour de France Nagy Rajtját, a befektetésüktől pedig így is többszörös hozamot remélnek.
Látszik, hogy egy háromhetes versenyen a szervezők és a szakaszoknak otthont adó települések egyaránt nyernek. Ironikus, hogy a legrosszabbul talán a tényleges versenyért felelő csapatok és kerékpárosok járnak, de ennek a konfliktusnak a megoldása tovább várat magára.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés