Ayuso élete első háromhetesén dobogón állt, de már többről álmodik.

19 évesen a dobogón zártál (egy háromhetest), ez 118 éve nem sikerült senkinek.
A végeredmény pozitív, nagyon elégedett vagyok. Életed első háromhetesén dobogón zárni óriási dolog, úgyhogy ezt sosem fogom elfelejteni.
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
28/09/2022 - 08:03
Jövőre visszatérsz, hogy még előrébb lépj?
Mindig fejlődni akarsz. Persze, az idei évhez képest előrelépni nagyon nehéz lesz. Komoly kihívások állnak előttem, de ez az eredmény segít, hogy kicsit álmodozhassak.
Kora reggeli kelések, diéták, kihagyott baráti találkozók… ez a dobogó mindenért kárpótol?
Persze, ez minden áldozatot megért. Sokat tettem azért, hogy itt legyek, ezért vagyok most ilyen boldog.
Fiatal korod óta ott van rajtad a nyomás, hogy fellépj, érezted ezt most? Szerinted fel vagy készülve ennek kezelésére, ha még komolyabb lesz?
Most jól bírom. Akkor kezdtem érezni a nyomást, amikor dobogós helyre kerültem, mert addig mindig úgy voltam vele, hogy ezt szeretném elérni… utána féltem, hogy elveszíthetem. Több nyomást kezdtem helyezni magamra, de szerencsére elbírtam.
Pogacar üzent neked a napokban?
Igen. Hiszen ő is tapasztalat hasonló dolgokat, mint én. Többet beszéltünk a rossz napjaimon, mint a jókon. Engem és Joao (Almeidát) is támogatott a verseny alatt.

Juan Ayuso

Fotó: AFP

Mi lepett meg legjobban a Vueltán?
A tempó. Kemény verseny, keményebb mint bármelyik másik. Mentálisan is. Nincs mentálisan olyan fárasztó verseny, mint egy háromhetes, és engem ez kikészített. De szerintem ez jól fog jönni a jövőben, mert jobb versenyzővé tett.
Mit gondolsz, miben kell még fejlődnöd?
Mindenben.
És kicsit pontosabban?
Sok minden van. Nem tudom, hol végeztem volna az időfutamon. A fejfájás és a pre-covid miatt rossz napom volt, de nem tudom, hol lettem volna, ha a legjobbamat hozom. A cél az, hogy a legjobb legyek, ezen pedig dolgoznom kell.
Remco erős volt, de ő is mutatta gyengeség jeleit. Gondolod, hogy többet lehetett volna támadni?
Azt gondolom, hogy elég meggyőző volt. Még a rossz napjain is alig vesztett időt. Ezen a Vueltán erősebb volt, ennyi. Remélem, jövőre tudok fejlődni és harcban tudok lenni.
Néhány hónapja azt mondtad, még fel kell fedezned, milyen típusú versenyző vagy. Most már háromhetes menőnek tartod magad?
Igen. Ez ennek a Vueltának a legfontosabb tanulsága. Persze örökké emlékezni fogok erre a dobogóra, de a legfontosabb az, hogy most már nyugodtan mondhatom, hogy egy összetett megnyerése a célom. Ez pedig nagyon motiválttá tesz a következő évre.

Remco Evenepoel és Juan Ayuso

Fotó: AFP

Ha te állíthatnád össze a 2023-as naptáradat, mit választanál?
Nem tudom. Az igazság az, hogy az idei programom tetszett. Sok versenyt kihagytam betegség miatt, azokért kár. Szóval nem tudom, hogy jövőre hasonló lesz-e, de az idei programomat szerettem.
Nem is voltak olyan rosszak a spanyolok idén. Három dobogó a háromheteseken és két szakaszgyőzelem.
Így van: Landa harmadik volt a Girón, Más és én pedig dobogósok a Vueltán, Soler és Herrada szakaszgyőzelme mellett. Persze az emberek sokat várnak tőlünk, és ezt jól is teszik. Egy nagyon sikeres időszakból jövünk, normális, hogy ezt szeretnék látni. Szerintem jó eredményeket érünk el. Talán kéne egy győzelem, de idővel szerintem jönni fog.
Forrás: Marca
Országúti Világbajnokság
„Mindent megbeszéltünk, mint egy jó házasságban szokás” - a belgák egymásért tekernének a vb-n
22/09/2022 - 16:54
Vuelta a España
Enric Más: „Amikor kiszálltam a Tourról, nem hittem, hogy ez sikerülhet”
12/09/2022 - 18:46