Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Így nyert szakaszt Conti a Vueltán

Eurosport
Eurosport

Publikálva 20/09/2016 - 18:38 GMT+2

Valerio Conti szökésből nyerte a Vuelta 13. szakaszát. Vajon kalkulálható volt menet közben, hogy haza fog érni?

Fotó: Eurosport

A Vuelta lassan két hete véget ért. A nagyokra, a dobogóért folytatott harcra, vagy az igencsak extra 'limitidős' szakaszra mindenki jól emlékszik. Mi most egy olyan napra és versenyzőre pillantunk vissza, akinek győzelme sokak számára talán nem volt túl emlékezetes.
Valerio Conti a 13. szakaszon hazaért. Ötvenöt másodperccel a szökevénytársai, és majdnem harminchárom perccel a főmezőny előtt. De vajon tudhattuk előre, hogy ez így lesz?
Volt már olyan, hogy azt figyelted, mennyi időbe telik a mezőnynek míg lassan de biztosan utoléri az elöl lévő szökevénycsoportot? Vagy mikor inkább azt gondoltad, hogy ez most sikerül, hogy ők most végre hazaérnek?
Hendrik Van Maldeghem, a Genti Egyetem matematikaprofesszora kifejlesztett egy módszert, ami egy számtani képleten alapul. Szerinte ez a képlet kerek-perec megmondja, hogy a mezőny utoléri-e a szökevénycsoportot vagy sem.
A formula az alábbi paramétereket használja:
  • a szökésben lévő kerékpárosok száma
  • az időkülönbség a szökevények és a mezőny között
  • a mezőny sebessége
  • a szökevények sebessége
Marcel Kittelnek megtetszett a képlet és meg is osztotta azt a Twitteren. Arra buzdítja a szurkolókat, hogy bátran használják, hogy el tudják dönteni, mik a kilátásai az aznapi szökésnek.
Íme a képlet a számtan-fanatikusok számára:
  • X: az a távolság (km-ben), ahol a mezőnynek el kellene kezdeni üldözni a szökésben lévőket
  • A: a mezőny és a szökevénycsoport között meglévő időkülönbség órában kifejezve
  • p: a mezőny sebessége (km/h)
  • v: a szökevények sebessége (km/h)
  • c: 10-a
  • a: a szökevénycsoportban lévő versenyzők száma
"Nem korábbi szökéspéldákat használtam a módszer kifejlesztéséhez" - mondta a professzor. "Egyéni és csapatidőfutamokból szerzett adatokat vettem alapul, hogy megnézzem, milyen hatása van a sebességre annak, hogy hányan vannak a szökevénycsoportban."
Van Maldeghem a következő megállapításokat tette: 1.) egy kerékpáros sebessége nagyjából 20 percenként 1 km/h-val csökken, 2.) viszont ha legalább tízen vannak a csoportban, a sebesség egyáltalán nem változik.
A Het Nieuwsblad nevű belga lap tesztelte a módszert a Tour alatt. "Nem állítjuk, hogy a formula tévedhetetlen. De az kétségtelen, hogy a sík szakaszokon nagyon megbízható becsléseket lehet vele tenni." 
A szél, az emelkedők és más tényezők befolyásolhatják az eredményeket, ezért a pontos értékek érdekében célszerű a módszert sík, viszonylag szélcsendes szakaszokon alkalmazni. Olyankor, amikor a körülmények szinte ideálisak.
Nos, lehet, hogy Conti győzelme tulajdonképpen előre kalkulálható lett volna ennek a képletnek a segítségével?

Forrás: velonews

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés