Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kómából az első profi győzelemig - Milan Vader csodálatos visszatérése

Bodnár Gergő

Publikálva 01/11/2023 - 09:44 GMT+1

Milan Vader a tavalyi Baszk körversenyen óriásit bukott egy lejtmenet során. Majdnem két hétig volt kómában, tizenegy csigolyája és hét bordája tört el, kezdetben állni meg enni sem tudott egyedül. A Jumbo-Visma versenyzője még az előző szezonban visszatért, idén pedig pályafutása első profi győzelmét is megszerezte a Tour of Guangxin.

Milan Vader - fotó: twitter.com/JumboVismaRoad

Fotó: Twitter

Az, hogy 2022 nehéz év volt Milan Vader számára, még finom megfogalmazás. A Jumbo-Visma holland versenyzője 12 napig feküdt kómában, két hét teljesen kiesett az emlékezetéből, kezdetben pedig még az is kihívás volt számára, hogy segítség nélkül felálljon. Nemrég viszont megnyerte a Tour of Guangxit, a szezon utolsó World Tour versenyét.
Tavaly áprilisban Vader a Baszk körversenyen bukott. Figyelembe véve, hogy majdnem nyolcvannal esett, nem túlzás azt mondani, hogy életveszélyben volt.
Nagyjából 100 kilométer lehetett hátra a 2022-es Baszk kör ötödik, Zamudio és Mallabia közti szakaszából, amikor egy lejtmenetben, nagy sebességgel átesett a szalagkorláton. Egyből látszott, hogy nagy a baj, csak hosszú várakozás után sikerült szállításra alkalmas állapotba hozni, majd a bilbaói kórházban mesterséges kómába helyezték, miután átmenetileg az egész jobb oldala lebénult.

Több műtét várt rá, az orvosok mindent megtettek, hogy életben tartsák. Néhány nap alatt kilenc kilót fogyott (62-ről 53 kilóra), és amikor 12 nap után felébresztették az altatásból, semmire nem emlékezett a szakaszból. De ez volt kisebbik probléma, Vader ugyanis kezdetben alig tudott egyedül állni, és segítség nélkül enni sem volt kepés.
Tizenegy törött csigolya, hét törött borda, perforált tüdő, illetve lapocka és arccsonttörés volt a diagnózis.
„Nagyjából két hét teljesen kiesett. A bukás előtti napok megvannak, de az esésemre, vagy a szakaszra egyáltalán nem emlékszem. Tizenkét napig voltam kómában, amikor magamhoz tértem már április közepe volt" – mesélte Vader.
"Az egyik kanyarban a pedálom valószínűleg leért az aszfaltra, szerintem ezért bukhattam. Mindkét kezem lecsúszott a kormányról, átestem egy szalagkorláton, és arccal előre érkeztem. Tíz métert zuhantam és húsz méterre voltam a szalagkorláttól, amikor megtaláltak. Később visszanéztem a Garminomat és kiderült, hogy 74-es tempónál buktam.”
Vadernek ezt követően majdnem két hónap kellett ahhoz, hogy újra kerékpárra üljön. Pedig miután felébredt a kómából, a családja nem kapott túl jó híreket.
„Kezdetben nem éreztem a kezem és az egyik lábam. Az volt az első bíztató jel, amikor képes voltam megszorítani a tesóm kezét. Emlékszem rá, könnyek szöktek a szemébe.”
Ezt követte egy hosszú és nehéz rehabilitáció.
"Mindent, de tényleg mindent újra kellett tanulnom, szó szerint a nulláról kezdtem. Nem tudtam állni, sétálni, egyedül zuhanyozni és enni. A mozgáskoordinációm annyira rossz volt, hogy egyszerűen nem találtam bele a számba. Amikor a baleset után először görgőztem, olyan gyengének éreztem magam, hogy csak harminc wattra voltam képes. Emlékszem, kezdetben még a fülhallgatómat sem tudtam egyedül betenni a fülembe.”
A balesete után még az előző szezonban visszatért, Baszkföld után a szeptember végi Horvát kör volt az első versenye.
„Amikor először felültem az ágy szélére, szó szerint rosszul lettem. A balesetem utáni első komoly mozgás az a fél perc volt, amit az ágyam mellett állva töltöttem. Akkor éreztem, hogy ez nem lesz egy rövid rehabilitáció, mert elsőre arra készültem, hogy simán tudok majd sétálni. Az orvosok figyelmeztettek, hogy amennyiben újra elesek, és ütés érné a fejemet, fennáll a belső vérzés veszélye, de végül engedélyezték a visszatérést.”
picture

Milan Vader - fotó: twitter.com/JumboVismaRoad

Fotó: Twitter

Vader 172 nappal a balesete után, a 2022-es Horvát körversenyen végre visszatérhetett a mezőnybe.
„Izgatottan, talán pici félelemmel vártam versenyt, de nem voltak elvárásaim: a csapat azt mondta, hogy csak akkor dolgozzak, ha tudok. Aztán ahogy belelendültem, elkezdtem élvezni, ráadásul Jonas Vingegaard megnyerte az összetettet, én pedig tudtam segíteni neki. A családom is ott volt mellettem, ami sokat jelentett.
A bukásom előtt nem értettem, miért akarnak ellátogatni a legtöbb versenyemre, de most már tudom: az ember csak egyszer él, és jó megosztani velük a legkülönlegesebb pillanatokat.”
Az előző szezon végén gond nélkül letekerte a Horvát kört, idén pedig teljesen „normális”, ám érhető módon háromhetes nélküli versenyprogramot kapott. Milan Vader a Szlovák körön elvitte a hegyi trikót, az év utolsó többnaposán pedig megszerezte pályafutása első profi győzelmét. Vader végül összetettben is megnyerte a Tour of Guangxit, azaz a lehető legszebben zárta a szezont.
„Ez a győzelem szívből jött. Hatalmas motiváció dolgozott bennem, hogy visszatérjek a bukásom előtti szintre. Nagyon régóta vágytam arra, hogy végre a profik között is nyerni tudjak.”
Forrás: Nieuwsblad.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés