Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sagan: elég sok mindent elértem már a pályafutásomban, most az a lényeg, hogy élvezzem

Eurosport Magyarország

Publikálva 29/04/2024 - 17:21 GMT+2

"Elég sok mindent elértem már a pályafutásomban, most az a lényeg, hogy élvezzem a versenyzést" - mondta Peter Sagan, a jövő héten a Tour de Hongrie-n szereplő háromszoros világbajnok szlovák kerékpáros a közmédiának adott interjúban.

Sagan top 10-es hellyel búcsúzott, megvan Démare első arkéás sikere

A 34 éves bringás az év első hónapjaiban két szívműtéten is átesett, ám - amint kifejtette - három hét pihenő és három hét, országúton, illetve hegyikerékpárban fokozatosan felépített edzés után jól érzi magát. A magyar körverseny jövő hét szerdai rajtja előtt Olaszországban még egy hegyikerékpáros maraton vár az országúton 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben világbajnok Saganra, aki hétszer vitte el a Tour de France-on a sprinterek pontversenyének győztesét megillető zöld trikót.
"Jól érzem magam, remélem, hogy minden rendben lesz" - szögezte le.
Kiemelte: már amikor tavaly januárban bejelentette, annak az évnek a végén befejezi profi pályafutását országúton, akkor is úgy tervezte, csupán World Tour-versenyeken nem indul többet. A hegyikerékpárra helyezte a hangsúlyt, abban szeretne kvótát szerezni a párizsi olimpiára, ezért a tavalyi volt az utolsó teljes idénye országúton.
"Az, hogy a hegyikerékpáros felkészülésemet segíti, ha néhány versenyen indulok országúton is, nem jelenti azt, hogy a flandriai körversenyre, a Paris-Roubaix-ra vagy más hasonló szintű versenyre is elmegyek. A World Tour-szintű versenyzést befejeztem" - hangsúlyozta. Mint mondta, új csapatánál, a kontinentális besorolású szlovák Pierre Baguette-nél megkapja erre a lehetőséget, egyúttal tudja segíteni a fiatalokat is rutinjával. Az idény eleje kapcsán felemásak az érzései, mivel jó felkészülés után következett a szívproblémák miatt kényszerpihenőt hozó időszak. - "Az országúti versenyek, a Tour de Hongrie és az utána következők segíthetnek abban, hogy javítsak a felkészülésemen és a fizikai állapotomon."
Azzal kapcsolatban, hogy milyen felkészülés és versenyek várnak rá az esetleges olimpiai szereplésig, azt mondta: a teljesítménye függvényében dől majd el.
"Elég sok mindent elértem már, a lényeg az, hogy élvezzem ezt a periódust. Ahogy korábban is mondtam, az volt a cél, hogy hegyikerékpárral fejezzem be a pályafutásom. Meglátjuk, a szívemmel minden rendben lesz-e."
Országúton 121 profi győzelem fűződik a nevéhez. Kérdésre azt felelte, ezek közül a három világbajnoki cím megszerzését tartja a legkiemelkedőbbnek, mivel visszaemlékezése alapján mindhárom sikere különleges volt.
Megemlítette azt is, követte a televízióban a tavaszi klasszikusokat, mivel az orvosi beavatkozások után, a felépülés alatt sok ideje volt erre. Elárulta, kedveli a jelenlegi világbajnok holland Mathieu van der Poel, a szlovén Tadej Pogacar, a belga Remco Evenepoel, az olasz Filippo Ganna vagy épp a kolumbiai Fernando Gaviria versenyzési stílusát.
Sok vagány srác van a mezőnyben.
Kérdésre kitért a 2011-ben vb-aranyérmes brit Mark Cavendishre is, aki az előzetes rajtlisták alapján ugyancsak ott lesz a rajtnál a magyar körversenyen. Noha korábban nagy csatákat vívtak és volt emlékezetes afférjuk is - a 2017-es Tour de France-ról a szlovák kerékpárost kizárták, miután a 4. szakasz befutójánál könyökével a kordonnak lökte brit ellenfelét -, Sagan úgy fogalmazott: maguk mögött hagyták a múltat, mindent megbeszéltek, sőt, kapott egy dedikált mezt is a francia körversenyen 34 etapsikerével társrekoder Cavendishtől.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés