Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bernal: „Máshogy látom az életet, és nem baj, ha sosem nyerek már semmit”

Nagy Benjámin

Publikálva 09/05/2023 - 12:43 GMT+2

Egan Bernalnál kevés nagyobb harcos van jelenleg a profi kerékpáros mezőnyben. A Tour- és Giro-győztes kolumbiai a tavalyi borzalmas bukása után még mindig keresi önmagát, és még mindig nagyon messze jár a régi énjétől – amit lehet, hogy már sosem tud visszahozni. A legfontosabb versenyt viszont már megnyerte: él, így akkor is nyugodt, ha soha többé nem jönnek a nagy eredmények.

Egan Bernal

Fotó: AFP

Türelem, alkalmazkodás, csendes munka és mentális felkészülés.

Nagyjából erről szólnak a mindennapjaik azoknak a versenyzőknek, akik szörnyű bukás után próbálnak visszatérni a legmagasabb szintre. Ahogy láttuk és látjuk, a belefektetett emberfeletti küzdelem nem mindig térül meg (gondoljunk csak Chris Froome-ra vagy a női mezőnyből arra a Marta Cavallira, akinek története kísértetiesen hasonlít Bernaléra), de a hit megvan: egyszer mégis megtérülhet, egyszer mégis minden olyan lehet, mint régen.
A Tour de Hongrie szerdai rajtjára készülő Egan Bernal nem gondolkozik azon, mi várhat rá a jövőben. Összeszorítja a fogát, elvégzi a feladatokat, fizikálisan és mentálisan is próbál százszázalékos lenni. Küzd, harcol, akar, és ez a legtöbb, amit tehet, hiszen 2022. január 24-én, egy kolumbiai edzésbukást követően megváltozott az élete.
Noha voltak hírek arról, hogy soha nem versenyezhet már, majd édesanyja és édesapja komoly egészségügyi problémái is nehezítették az életét, mégis visszatért, sőt, nagyon is biztató jelekben mutatkozik meg a fejlődési folyamata idén: a San Juan nehéz hegyi befutóján negyedik lett januárban (igaz, térdsérülése miatt nem fejezte be a versenyt), míg két hete, a Romandia királyszakaszán megjött a top tízben, és az összetettet a nyolcadik helyen zárta.
"Mindig is nagyon türelmes és nyugodt voltam, bár miután Argentínában jól mentem, majd a térdfájdalmak miatt három hétre le kellett állnom, éreztem, hogy nagyon szeretném, ha gyorsan pörögnének a napok. Ugyanakkor most is hangsúlyozom, mint mindig: a bukásom után minden egyes pillanat nyereség, és tudom, hogy nem panaszkodhatok, nem stresszelhetek.”
Állandó edzője és mentora, Xabier Artetxe szerint a hozzáállás az, ami Bernalt egyre magasabb szintre emeli a mindennapokban.
„Sosem volt olyan szünet, ami lelassította volna a fejlődési folyamatok, pedig az orvosokkal együtt úgy gondoltuk, hogy bármikor történhet egy visszalépés, ami mentálisan befolyásolhatja őt. Felkészítettük erre, de ez szerencsére sosem történt meg. Egan azért dolgozik, hogy ugyanolyan legyen, mint volt. Nem tudjuk, eléri-e ezt a célt valaha, de az az áldozatvállalás és önmegkövetelés, amit ez a srác a bukása óta mutat, elképesztő. Jól halad, így meg vagyunk győződve arról, hogy ebben az irányban kell tovább dolgoznunk.”
Egan Bernal
Bernal a San Juanon és a Romandián kívül ott volt a katalán körön és a baszk körön is, ahol szó nélkül beállt dolgozni az Ineos sikeréért.
„Voltak kétségek azzal kapcsolatban, hogy induljon-e, de ott akart lenni és segíteni akart a csapatot. Annak ellenére, hogy Tour-győztes, pontosan tudja, hogyha a csapattársainak szüksége van rá, akkor ő melózik értük. Nagyon örült, amikor Ethan Hayter megnyerte a baszk kör első szakaszát, az elmúlt bő egy évben nem sokszor láttam ilyen boldognak.”
Egyértelműnek tűnik, hogy Bernal testileg és mentálisan is elért arra a szintre, ami egyre közelebb van a legjobbakéhoz. Sokan viszont nem értik, mi tart ennyi ideig, így sürgetik, hogy ismét a régi Egan Bernal versenyezhessen a győzelmekért.
„Nem, a médiából sokan nem értik, min mentem és megyek keresztül, de ha nem él meg egy ilyet az ember, nem is fogja megérteni. Sokan kérdezik, mikor fogok újra Pogačarék ellen küzdeni, de ha ez sosem történik meg, akkor sincs gond. Már megnyertem a versenyt az életemért. Szeretném inspirálni az embereket, ugyanakkor persze keményen dolgozom, és remélhetőleg egy nap újra a legjobb formámat fogom hozni.”
"Máshogy látom az életet, és nem baj, ha sosem nyerek már semmit. Van egy Tour de France- és egy Giro d'Italia-sikerem, és volt egy balesetem, amelynek a következményeit nem tudom befolyásolni, de a felépülésem során mindent megtettem magamért, a családomért, azokért az emberekért, akik szeretnek, és a csapatért, amely minden támogatást megadott nekem. Ezt senki sem veheti el tőlem.
Hogy mindez mit jelenthet eredményekben?
„A legjobb formámat akarom hozni, testi fájdalmak és megpróbáltatások nélkül. Ha ez azt eredményezi, hogy 30. leszek a Touron, azzal is ugyanannyira elégedett leszek, mintha nyernék. Arról van szó, hogy ismét megtaláljuk a legjobb verziómat."
Artetxe töretlenül hisz abban, hogy meg is fogják találni.
„Nekem nincs kristálygömböm, nem tudok jósolni, de egy biztos: az álmot senki sem tudja kiverni Egan fejéből. Ha nem sikerül neki visszatérni a legmagasabb szintre, az nem azért lesz, mert nem próbálta meg, és ez a különbség egy bajnok és egy jó versenyző között. Ez az egész küzdelem nem a számokról, hanem a jellemről szól.”
A Bernal nevével is fémjelzett 2023-as Tour de Hongrie minden percét élőben közvetítjük szerdától vasárnapig az eurosport.hu-n és az Eurosport Appon!
Forrás: Rouleur
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés