Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Trek-győzelem a Hősök terén, az ausztrál Howsoné az összetett

Eurosport
Eurosport

Frissítve 16/05/2021 - 16:13 GMT+2

Edward Theuns nyerte a magyar körverseny utolsó szakaszát, a Kékesen győztes Damian Howson megőrizte a sárga trikót.

Theuns győzelme Budapesten (Fotó: tdh.hu)

Fotó: From Official Website

Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.

A fővárosba négy év után visszatérő magyar körverseny a Hősök terétől indult és ott is ért véget 12 kör megtétele után. Másfél órával az indulás előtt még csepergett az eső, ám a rajtra kisütött a nap, 15 fokban kezdte meg a távot a 120 versenyben lévő bringás.
A magyar válogatott célja a szökésbe kerülés és Karl Ádám segítése volt a szakasz végi sprintben Dér Zsolt szövetségi kapitány elmondása alapján. Karl az MTI-nek elmondta, motiválja a hazai pálya, mivel számos ismerőse áll és drukkol neki az utak mentén. Érezte magában az erőt a jó teljesítményhez, a néhol nedves aszfalttól nem tartott, mivel a bátrabb versenyzők közé sorolja magát, ugyanakkor alacsonyabb guminyomással készült a szakaszra.
A négy éve az összetettben második Peák Barnabás (BikeExchange) kiemelte: jó érzés, hogy ismét a fővárosban zárul a viadal. Elégedett volt szombati teljesítményével, amikor a Kékestetőre menet hosszan segítette a szakaszgyőzelmével élre álló Damien Howsont, ezúttal pedig Kaden Groves sprintfelvezetése volt a szerepe.
Az 52 km/h-s első kör végén Fetter Erik indított szökést, a négyfős csoport pedig 1:20 percre tekert el a mezőnytől, mögöttük - fél perccel a karaván előtt - haladt egy ugyancsak négyfős boly, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral és a válogatott Hrenkó Norberttel. Így az út mentén álló rengeteg szurkoló három magyar szökevénynek szoríthatott.
Az utolsó ötven kilométerre fordulva elkezdett fogyni a különbség, a hátsó csoportot a táv felénél be is fogta a mezőny, Fetteréket pedig a záró 11 kilométerre fordulva érték utol. Bár az utolsó tíz kilométeren is volt szóló támadás, az elsőségről a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, ebben a belga Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
Az összetett élcsoportja nem változott, a BikeExchange 28 esztendős kerékpárosa, Howson az immár 42. kiírásánál járó verseny első ausztrál végső győztese.
A szakasz legjobb magyarja a 20. pozícióban beérő válogatott Karl Ádám lett, míg Pelikán János végzett az összetettben a legjobb magyar bringásként 23. helyével, így megtartotta a fehér trikót.
A sprinterek pontversenyében első, és így zöld trikós a német Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) lett, a hegyi pontverseny győzteseként a piros trikót a lengyel Maciej Paterski (Voster ATS) viheti haza.
Eredmények, 5. szakasz, Budapest-Budapest, 92 km:
  • 1. Edward Theuns (belga, Trek-Segafredo) 1:55:46 óra
  • 2. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
  • 3. Timothy Dupont (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) a. i.
  • ...20. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
  • ...45. Damien Howson (ausztrál, BikeExchange) a. i.
  • ...76. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
Az összetett végeredménye:
  • 1. Howson (ausztrál, BikeExchange) 18:07:10 óra
  • 2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 másodperc hátrány
  • 3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 24 mp h.
  • ...23. Pelikán 1:32 perc hátrány
Forrás: MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés