Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mørkøv: „100 százalékig biztos vagyok benne, hogy Cavendish történelmet ír a Touron”

Kálmán Laci

Frissítve 12/01/2024 - 14:25 GMT+1

Michael Mørkøv szerint Mark Cavendish elrontotta a 2021-es Tour de France utolsó sprintjét a Champs-Élysées-n. Egy évvel később a brit nem fért be a Quick-Step sorába, tavaly pedig korán bukott, így továbbra is holtversenyben áll Eddy Merckx-szel a Tour-győzelmek számában. A legendás páros azonban 2024-re újra összeáll azért, hogy történelmet írjon.

Cavendish megcsinálta, a 34. szakaszát nyerte a Touron!

Egy elbaltázott sprint után jött egy bukás, ami újra összehozta Mark Cavendisht és Michael Mørkøvöt. A cél nem lehet más, mint egy utolsó nagy győzelem a Touron.
Vagy akár több is persze, a lényeg, hogy Mark Cavendish egyedüli szakaszrekorder legyen. Jelenleg Eddy Merckx és ő 34-34 győzelemmel állnak az örökrangsor élén.
A felevezetőzseni Mørkøv szerint a rekord mér a 2021-es Touron összejöhetett volna, sőt össze is kellett volna, hogy jöjjön, szerinte azonban Cav hibázott, és így most kezdhetnek mindent elölről.
„Abban az ominózus sprinteben én teljesen biztos voltam abban, hogy meglesz neki egy újabb győzelem, és ezzel meglesz a rekord is. Az összes többi hajrában az én kerekemen volt, ezúttal azonban Van Aertét választotta.”
„Azzal, hogy ezt tette, tudtam, hogy engem kivett a játékból. Őt viszont bezárták, és nem is tudott a szakaszért menni. Iszonyú dühös voltam rá abban a pillanatban, meg voltam ugyanis győződve arról, hogy nyerni fog. Egy sprinter számára nem létezik nagyobb dolog, mint, hogy a Champs-Élysées-n nyerjen. Eltartott egy ideig, mire kihevertem ezt a hibát.”
Mørkøv tökéletes felvezetéseinek is köszönhetően Cav négy szakaszt nyert a 2021-es Touron, és feljött egálra Merckx-hez képest. Ez volt a sportág történetének egyik legemlékezetesebb visszatérése.
Ha megcsinálta volna az ötödiket is, már rég ő lenne a szakaszrekorder, azonban csak a harmadik helyet szerezte meg Wout van Aert és Jasper Philipsen mögött.
2022-ben Cav nem került be a Quick-Step sorába, tavaly pedig már az Astana színeiben versenyezve bukott, és kulcscsontját törte a nyolcadik szakaszon. Mivel az első hét szakaszon nem szerzett győzelmet, és mivel Cav a szezon végére visszavonulást tervezett, úgy tűnt, a történelemírás lehetősége végleg elúszott.
picture

Mark Cavendish

Fotó: Getty Images

2024-ben azonban Mørkøv és ő ismét egy csapatban versenyeznek majd, az Astanában, a cél pedig nem lehet már, mint a 35. győzelem megszerzése.
„Próbálom a pozitívumot meglátni ebben az egész történetben. Talán oka van, hogy nem jött össze 2021-ben. Most itt vagyunk, de ki tudja, talán már sehol sem lennénk, ha akkor rám tette volna a kereket, és megnyerte volna a szakaszt.”

Telefon a kórházi ágyról: „Tudom, miért hívsz."

Cav még a tavalyi bukása utáni műtétből ébredezett, de mihelyt magához tért, máris a telefonja után nyúlt. És hogy kit hívott fel először? Természetesen Mørkøvöt.
„A bukása másnapján már csörgött a telefonom. Láttam, hogy ő az, és azonnal tudtam, hogy mi akar mondani.”
A Cavendish újabb visszatérését előkészítő forgatókönyv első bekezdései tehát már javában íródtak.
Az Astana főnöke, Alexander Vinokourov is arra biztatta Cavet, hogy halassza el a visszavonulásával kapcsolatos döntését. Azt mondogatta neki, hogy egy ekkora bajnok nem szállhat ki egy sérüléssel.
Cav egyre inkább folytatni akarta, de ragaszkodott hozzá, hogy a csapat igazolja le Mørkøvöt. A dán egyéves szerződést írt alá, melyben az is benne van, hogy visszatér a pályára is, és megpróbája megvédeni olimpiai bajnoki címét Madisonban.
„Amikor hívott, rögtön mondtam neki, hogy ’Tudom, miért hívsz.’. Még a kórházi ágyon feküdt, de máris hihetetlenül motivált volt, ami hajtott előre engem is.”
picture

Mark Cavendish

Fotó: Getty Images

Összeállt a Cavendish-vonat

Az utolsó, talán a legfontosabb kirakósdarab is a helyére került, úgyhogy egyértelmű, hogy Cavendishnek lesz a legerősebb vonata a 2024-es Touron.
Persze Jasper Philipsen is elsőosztályú segítőt kap majd Mathieu van der Poel személyében, de összességében, ha az egész vonatot nézzük, Cav sorát nehéz lesz megverni. A győzelemhez persze kelleni fog az ő végsebessége is.
Davide Ballerini és Cees Bol viszik a vonatot az utolsó kilométerig, ott veszi majd át a kormányrudat Mørkøv.
„Végsősoron az egész bizalom kérdése. Mark iszonyatosan bízik bennem. Hisz bennem és az egész csapatban, hogy olyan pozícióba tudjuk hozni, ahonnan be tudja fejezni a sprintet. Tudja, hogy ha jól használ engem és a csapatot, jó esélye van a győzelemre.”
Ráadásul ott lesz Mark Renshaw is, Cav korábbi felvezetőembere, aki sportigazgatóként fogja koordinálni a dolgokat. Úgyhogy minden Cavendishen múlik. Neki már csak be kell fejeznie.
„Sok ember fogja nézni a Tourt. Kíváncsiak lesznek, hogy Cav nyer-e egy vagy akár több szakaszt. A mezőnyben is sokan drukkolnak neki, ő egy élő legenda. Nyilván nem fog befékezni senki sem, hogy ő nyerjen, de sokan örülnének, ha meg tudná csinálni.”
És hogy Mørkøv szerint sikerül-e Cavnek történelmet írnia?
„100 százalékig biztos vagyok benne. Különben nem lennék itt.”
picture

Michael Morkov

Fotó: Getty Images

via Velo
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés