Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ayuso: „Pogačar a kapitány, de ha esetleg történne vele valami…”

Bodnár Gergő

Frissítve 04/01/2024 - 11:06 GMT+1

Az idei szezonban megvalósulhat Juan Ayuso gyerekkori álma, hisz két Vuelta-indulás után elviszik a Tourra. Természetesen a 21 éves spanyol versenyző is tudja, hogy Pogačar hiába girózik, az ő pozíciója megingathatatlan. Persze, amennyiben menet közben történne valami váratlan, Ayuso megpróbálná kihasználni az adódó lehetőséget.

Ayuso próbálkozott, az összetett nem változott, Evenepoel szólóban nyert - összefoglaló

Tavalyelőtt, élete első háromhetesén rögtön harmadik lett, 2023-ban viszont esélye sem volt a Vuelta-dobogóra.
Juan Ayuso a Spanyolországban szerzett negyedik hely ellenére azt mondja, érzi a fejlődést, jövőre pedig lép egy nagyot, mivel elviszik a Tourra. Ezzel valóra válhat a gyerekkori álma, de ő is tudja, Pogačar hiába girózik, az ő pozíciója megingathatatlan. Persze, ha menet közben történne valami váratlan, megpróbálná kihasználni az adódó lehetőséget.
„Ha összejönne egy szakaszgyőzelem a Touron, az álomszerű lenne, szerintem sokáig el sem hinném” – mesélte az AS-nak Juan Ayuso. „Nyilván elvégzem a feladatomat, egyértelműen Tadej az első számú emberünk, de amennyiben kapnék esélyt valamelyik szakaszon, megpróbálom kihasználni. Picit irigy vagyok Carlos Rodríguezre, hogy neki tavaly már sikerült nyernie a Touron.”

Matxin Fernandez elmondta, hogy jövőre végre megvalósíthatod a nagy álmodat.
Igen, ott vagyok a Touron induló keretben. Nekem ez tényleg egy gyerekkori álmom volt. Az elmúlt két évben a Vueltára készültem, és bár legutóbb a helyezésem alapján visszaléptem, én ettől még úgy érzem, hogy fejlődtem. Amikor elkezdtem kerékpárt nézni a tv-ben, a spanyol közül Contadornak, Puritónak meg Valverdének lehetett szurkolni a Touron, jövőre pedig én is ott leszek a mezőnyben.
Van fogalmad arról, hogy mi vár rád a Touron?
Egy ilyen útvonalon bármi megtörténhet, szóval fogalmam sincs. Az viszont nem kérdés, hogy Tadej az első számú emberünk. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy milyen erőt képvisel a Jumbo, szóval minden trükköt be kell vetnünk ellenük.
Milyen emlékeid vannak gyerekként a Tourról?
A családommal párszor elutaztunk a Pireneusokba meg az Alpokba, hogy élőben láthassunk hegyibefutós szakaszokat, ez akkoriban volt, amikor Froome uralta a versenyt. Arra is emlékszem, hogy kaptam a szüleimtől egy sárga trikót, annak ellenére, hogy nem volt a méretemben. Utána sokáig hordtam is, csak kifejezetten nagy volt rám.
Akkor neked egy szakaszgyőzelem lenne az eddigi pályafutásod csúcsa?
Álomszerű lenne, szerintem sokáig el sem hinném. Elvégzem a feladatomat, de ha esetleg kapok esélyt egy szakaszon, megpróbálom kihasználni. Picit irigy is vagyok Carlos Rodríguezre, hogy neki tavaly már sikerült nyernie. :)
De nem furcsa, hogy életed első Tourja nem Párizsban ér véget?
Gondolkoztam ezen, valamennyire biztos furcsa lesz a nizzai befejezés, de szerintem bőven lesz még esélyem a Champs-Elysées-n célba érni. A mostani év lesz csak egyedi az olimpiai miatt.
Ott szeretnél indulni?
Nagyon. A vb-t és az olimpiát kiemelten kezelem, és ezt már a szövetségi kapitánynak is elmondtam.
Szerinted a generációváltás után a spanyol kerékpársport jól áll az utánpótlást illetően?
Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert a Contador, Purito, Valverde fémjelezte korosztály után kellene kiemelkednünk, de szerintem tele vagyunk ígéretes nevekkel. Ha megnézem a többi ország utánpótlását, talán mi állunk a legjobban.
Ha Contadorék nem lettek volna ilyen sikeresek, biztosan kevesebben kezdenek tekerni, ők hárman mindenkire hatással voltak, motiváltak minket. Nekem sokat jelent, hogy egyszer talán rám is így tekintenek.
picture

Juan Ayuso

Fotó: AFP

Szerinted Pogačar tervei, miszerint Giro-Tour duplát csinál jövőre, előnyt jelent az ellenfelek számára?
Tadejről beszélünk, szóval ezt nem lehet megmondani. De ha ő ott van egy versenyen, az kihatással van mindenre és mindenkire.
Amennyiben elfogyna a Touron, készen állsz átvenni a szerepét?
Azért ezt így szó szerint erősnek érzem, de ha adódik egy lehetőség, azzal nyilván szeretnék élni.
Miért nem a Giróra mész jövőre? Két Vuelta után nem lesz nagy ugrás a Tour?
Gyerekkorom óta csak a Tour de France jár a fejemben, úgy érzem, hogy most jött el a pillanat az indulásomra. Felvetettem a vezetőségnek, és szerencsére ők is így gondolták. Profi kerékpáros vagyok, a világ legnagyobb versenyén szeretném kipróbálni magam. Gyerekként mindig nyerni akartam, nagyon felhúzott, ha nem sikerült. Amióta profi vagyok, azért többet veszítek, de ettől még mindig a legjobbra kell törekedni. És ez sokszor lemondással jár, miközben a siker soha nem garantált.
Ez a legrosszabb része a kerékpársportnak? Hogy rengeteget dolgozol, profiként élsz, beleteszed a melót, de cserébe keveset nyersz?
Szerintem inkább az utazás fárasztó, az a része, hogy sokat vagy távol. Kiszámoltam, tavaly 4 hónapig haza se tudtam jönni. A legjobb része viszont maga a tudat, hogy azt csinálom, amit imádok. Nekem nem teher vagy munka elmenni edzeni.
A Valenciai kör számodra hazai verseny, ott legalább láthatunk?
Valószínűleg nem, pedig Jaeva közelében is lesz szakasz, ami nekem tényleg hazai pálya lenne. Sajnálom, anno a Valenciai körverseny miatt még a suliból is ellógtunk a haverokkal.
Forrás: AS.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés