Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Tadej és a takarékos versenyzés?!” - a zseniális koponya Pogačar őrült terve mögött

Kálmán Laci

Frissítve 09/05/2024 - 11:21 GMT+2

Tadej Pogačar úgy kezdte a Girót, hogy azt mindenki várta. Támadott Marco Pantani hegyén, az Oropán, és már most elég nagy előnnyel vezet a riválisai előtt. Sőt, hétfőn még egy sprintszakaszon is bepróbálkozott, amivel jelezte az ellenfeleinek, hogy nem elég erősnek lenniük, éberségre is szükségük lesz. Az idei fő cél a Giro-Tour-dupla, a mesterterv, amely mögött Matxin Fernandez áll.

Unalomból izgalom, sprintszakaszból Pogacar-támadás – összefoglaló

Tadej Pogačar történelmet akar írni az idén. Arra készül, hogy Marco Pantani 1998-as duplája óta először egy szezonon belül megnyerje a Girót és a Tourt.
Az ambiciózus terv hátterében az UAE vezető sportigazgatója, Matxin Fernandez áll, aki többek között arról ismert, hogy borzasztó jó szeme van a tehetségekhez. Ezt Patrick Lefevere is tudta, nem véletlenül alkalmazta őt három évig ebben a szerepkörben a Quick-Stepnél. Ebben az időszakban figyelt fel Pogačarra is, egészen pontosan 2016 szeptemberében.
„Láttam, ahogy az összetettben élen állónak járó trikóban tekert a Giro della Lunigianán” – mondta Matxin. „Először a következő év áprilisában beszéltem vele. Az Istria Spring Trophy egyik szakaszán győzött meg végképp, ahol harmadik lett. Még volt rajta egy kis bébiháj, de már harcban volt két tapasztalt profival a győzelemért. Ha nem rontotta volna el a végét, meg is nyerte volna.”
Pogi végül az UAE-hez szerződött, ahol nem sokkal később ők ketten találkoztak. A fejlődése nem fokozatos volt, hanem már az első évében berobbant a legjobbak közé azzal, hogy nyolc győzelmet szerzett.
„A múltban a fiataloknak sokat kellett tanulniuk. Ma jó néhány lépést átugorhatnak, ugyanis a birtokában vannak minden fontos infónak az internetnek, az edzőjüknek és a wattmérőnek köszönhetően. Minden World Tour-szintű versenyző tudja, hány wattot kell tekernie, hogy győzzön, vagy dobogóra álljon. Profiként érkeznek, és nem a segítő szerepért jönnek.”
Pogačar már az első pillanattól kezdve túlszárnyalta a várakozásokat.
„2018 végén egy többéves tervet dolgoztunk ki Tadejjel. Az volt az elképzelés, hogy az első évében nem megy Grand Tourt, hanem majd a 2020-as Girón mutatkozik be, tourozni pedig leghamarabb a harmadik szezonjában fog. Azonban mivel rögtön megnyerte az Algarvét és a Kaliforniát, úgy döntöttünk, hogy már az első évben elvisszük a Vuletára. Itt ugye harmadik lett Roglič és Valverde mögött. Ezután megint felülírtuk az eredeti tervet, így már a 2020-as Touron elindult.”
picture

Matxin Fernandez, Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Ezt pedig első nekifutásra megnyerte egy emberfeletti időfutamnak köszönhetően, amivel levette a sárgát Rogličról a La Planche des Belles Filles-en.
Azóta még egy Tour-győzelem és hat nagy klasszikus-siker ott van a zsákban, úgyhogy eljött az újabb kihívás ideje, az idén nekimegy a Giro-Tour-duplának.
Ezt nem egy éjszaka alatt találtuk ki. Először is 25 éves, ami egy ideális életkor.
"De van még három jó érvünk a dupla mellett. Mindössze tíz napot versenyzett a Giro előtt, a két nagy kör között pedig csak pihen és készül, úgyhogy 31 versenynappal a lábában érkezik majd meg a Tourra. Ez nem több, mint amennyivel az ellenfelei.”
„A második dolog, hogy beáldoztuk a kockaköves klasszikusokat. Ezek nem összeegyeztethetők a Grand Tourokkal. A harmadik pedig, hogy az idei Girón majdnem 10 ezer méterrel kell kevesebbet menniük magaslaton, ráadásul öt hét van a két verseny között, nem pedig négy, ahogy általában lenni szokott. Ez elég a pihenésre, és az edzésre. Ezen okok miatt döntöttünk az idei dupla mellett.”
Még csak május van, de már az idén is történtek változtatások az eredeti tervekhez képest.
„Tadej mentálisan frissebb, mint valaha, ezért a Giro előtt is volt egy 18 napos magaslati edzőtáborban, pedig eredetileg ezt csak a Tour előtt akartuk beiktatni. Most rettenetesen éhes. Az idén csak tíz napot versenyzett, és már van hét győzelme, ez mindent elmond” – mondta Matxin a Giro előtt.
picture

Tadej Pogacar estrena la maglia rosa en la 3ª etapa del Giro de Italia 2024 con un nuevo espectáculo.

Fotó: Getty Images

Pogačar számára a két időfutam is teljesen rendben van.
„Keményen dolgoztunk ezen is, és sikerült még ebben is javulnia. Az útvonal nagyon tetszik neki. Kiemelkedik a mezőnyből, viszont van azért sok jó versenyző, O'Connor, Arensman, Thomas, Uijtdebroeks, Tiberi, ami kontrollálás szempontjából teszi nehézzé a versenyt, és nagy felelősséget ró ránk. Szerencsére sok sprinterekre épülő csapat jön a Giróra, így nem mindig nekünk kell irányítanunk, a többi napon azonban ránk figyelnek majd, rajtunk lesz a nyomás.”
Számukra ideális esetben Pogačar már korán nagy előnyt épít fel a riválisokkal szemben, így takarékos üzemmódba kapcsolhat a verseny második felében.
Takarékos versenyzés és Tadej egy mondatban?!
– kérdezte Matxin nevetve.
„Ők ketten ritkán járnak kéz a kézben. Ugyanakkor biztonságosan akarunk túljutni a Girón. A lehető legkevesebb energiát akarjuk elvesztegetni. Az első néhány nap ideges lesz, de nekünk nyugodtnak kell maradnunk. Természetesen van tervünk.”
Miközben ő a Giro legnagyobb esélyese, könnyen lehet, hogy a Tourra is első számú favoritként érkezik majd. A fő riválisai, Vingegaard, Evenepoel és Roglič is buktak, és megsérültek a baszk körön.
„Drukkolunk, hogy mindhárman topformában legyenek ott a Tour rajtjánál. Nm csak azért, mert ez tenne jót a sportágnak, hanem azért is, mert egyedül nagyon nehéz lenne kontrollálni a versenyt. Ha hasonló tervvel érkezik három-négy versenyző, együtt könnyebb kézben tartani a dolgokat.”
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés