Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Miért lehet a 2024-es Tour de France minden idők legemlékezetesebb háromhetese?

Bodnár Gergő

Frissítve 27/10/2023 - 13:50 GMT+2

Nincs Alpe d’Huez, Mont Ventoux és Aubisque, cserébe jó eséllyel láthatunk egy Vingegaard-Pogačar-Roglič-Evenepoel csúcstalálkozót, Cavendish pedig a rekorddöntés reménye miatt elhalasztotta a visszavonulását. Rengeteg story lehetőséget tartogat magában a 2024-es Tour de France, amely nem csak az útvonal miatt lehet igazán érdekes.

Vége a találgatásoknak: bemutatták a 2024-es Tour de France útvonalát!

Rengeteg sztorit, lehetőséget tartogat magában a 2024-es Tour de France, amely nem csak az útvonal miatt lehet igazán érdekes. Pedig újdonságként kaptunk egy olyan szakaszt, ami 32 kilométernyi murvát tartalmaz, így a Giro után a Touron is lesz mini Strade Bianchés nap.
Jonas Vingegaard megpróbálkozik a triplával, és ebben a volt csapattársa, Primož Roglič próbálja megakadályozni. Tadej Pogačar két elveszetett Tour után szeretne visszavágni, miközben Remco Evenepoel már annyira rápörgött a versenyre, hogy jóval az útvonalbemutató előtt biztosra mondta az indulását. Bár könnyen lehet, hogy ő azért előzetesen valamennyit tudott az 59 kilométernyi időfutamról.
Mark Cavendish a rekorddöntés lehetősége miatt eltolta a májusban bejelentett visszavonulását, és elnézve a szintrajzokat, legjobb esetben nyolc lehetősége lesz arra, hogy megszerezze pályafutása 35. szakaszgyőzelmét a Touron.

1. Firenzei rajt és emlékezés az olasz legendákra

Először rajtol majd Olaszországból a Tour de France, jövőre sorozatban harmadszor indul külföldről a verseny. Firenzét és Toszkánát nyilván nem kell bemutatni, de szerencsére nem csak szép, hanem extra is lesz az első három olaszországi szakasz.
Melynek keretében három legendára, Marco Pantanira (Oropa), Ottavio Botecchiára (1924-ben nyert első olaszként Tourt) és Fausto Coppira (Pinerolo, 1949) emlékezik a mezőny.

2. Galibier már a negyedik napon, és két hét az első hegyi befutóig

Nem a 2642 méter magas Galibier lesz a jövő évi Tour legmagasabb hegye, de maga az emelkedő már a 4. szakaszon szerepet kap. A Valloire-ba érkező etap során kell megmászni a 23 kilométer hosszú Galibier-t, a Séstrieres és a Montgenévre után. Lehet, hogy lejtmenetes a befutó, de ezen a napon 65 kilométert megy csak felfelé a mezőny.
Amennyiben szigorúan a klasszikus hegyi befutót keressük, egészen a 14. szakaszig kell várnunk. Akkor a 10.6 kilométer hosszú, átlagosan 7.9 %-os meredekségű Pla d’Adet tetején lesz a cél.

3. Sok lehetőség Cavendishnek

Legjobb esetben nyolc, talán inkább 6-7 esély van a sprintre, szóval bőven kapott lehetőséget arra Mark Cavendish, hogy megdöntse Eddy Merckx rekordját. Nem elhanyagolható szempont, hogy a tavalyi évvel ellentétben most már szeptember óta nyugodtan, csak a célra fókuszálva készülhet, az Astana pedig alaposan megerősítette a vonatát (érkezett Morkov, Ballerini, Selig és Kanter). Amennyiben Cav nyerne egy mezőnyhajrát, az lehetne a jövő évi Tour egyik legemlékezetesebb pillanata.
picture

Így állította be Merckx rekordját Cavendish - összefoglaló

4. Az ismeretlen királyszakasz

Három, de inkább két nap is eséllyel pályázik arra, hogy királyszakasznak nevezzük. A 15. szakasz a Plateau de Beille (16 km / 8%) tetején zárul, és összesen 5100 méternyi szintkülönbséget tartalmaz.
A 19. szakasz szintén hegyi befutós, három emelkedő és többek között a 2800 méter magas Cime de la Bonette vár a mezőnyre, egy nappal később pedig jön a nizza környéki hegyi szakasz. Három komoly emelkedővel (Col de Braus, Turini, Colmiane, Couillole), ami 4400 méternyi szintkülönbséget jelent 133 kilométer alatt. Másnap pedig időfutam. Vingegaard jól mondta, az utolsó három szakasz sorsdöntő lesz.

5. Időfutam zárásként

Harmincöt éve nem zárult időfutammal a Tour de France, így ilyen szempontból is érdekes lesz az utolsó szakasz. Ráadásul ez egy nehéz és szép egyenkénti, mivel a monacói rajt után 34 kilométer és két hegy (Turbie: 8 km / 5,5%, Col d’Ezé: 1,6km / 8%) vár a versenyzőkre.
Szerencsére szó sincs arról, hogy sík lenne az utolsó szakasz. Nyilván az lenne a szervezők célja, hogy eddig a pontig szoros maradjon a Tour és itt dőljön el az összetett, Akárcsak 1989-ben.

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés