Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Joao Almeida: „Ha kell, örömmel dolgozom Pogačarért, de hiszek a háromhetes győzelemben”

Szabó Bence

Frissítve 30/01/2024 - 15:41 GMT+1

Az UAE Emirates portugál versenyzője, Joao Almeida zsinórban négy szezonban ment jól az összetettben a Girón, idén viszont szeretne bemutatkozni a Tour de France-on. Bár sokan hiányolják tőle az agresszívabb versenyzést, szerinte még képes fejlődni és szintet lépni, ami elég lehet ahhoz, hogy a győzelemért is harcban legyen.

Almeida első szakaszát nyerte háromhetesen, Roglič kapott a Monte Bondonén

Joao Almeida egy furcsa jelensége a kerékpársportnak.
Bár már 22 évesen, pályafutása első háromhetes versenyén 15 napon át vezette az összetettet a 2020-as Girón, azóta pedig minden évben konzisztensen ott volt a legjobbak között az olasz körön, a legtöbbek fejében mégsem úgy él, mint egy igazi Grand Tour-esélyes.
A portugál versenyző most már 25 éves, az UAE-nél a mezőny egyik legerősebb csapatának kiemelt embere, nyáron pedig debütálni készül a Tour de France-on. Elmondása szerint hosszú időn át ő sem volt meggyőződve arról, hogy neki valók a háromhetesek.
„Tudtam, hogy egy jó versenyző vagyok, ezt láttam a számaimon. Azt nem tudtam, hogy lehetek-e összetett menő egy háromhetesen. A 2020-as Girót fél szemmel az összetettre figyelve kezdtük el, de azzal a mentalitással, hogy nincs veszítenivalónk.”
Ennek az eredménye lett, hogy Almeida az első nagyobb hegyi szakasz, az Etna után felvette a rózsaszín trikót, majd okosan gyűjtögetve a bónuszmásodperceket és nagyot küzdve a komolyabb hegyeken egészen a 18. napig megtartotta azt. A Stelvión aztán sokat kapott, de a negyedik helyre így is bejött. Az eredmény elbizonytalanította.
A Giro után azt gondoltam, ez lehetett egy egyszeri csoda is. Oké, egyszer megcsináltam, de ennyi. Meg tudom-e tenni újra?
A következő évek bizonyították, hogy igen. 2021-ben Remco Evenepoellal egy csapatban versenyezve ért el 6. helyet, egy évvel később pedig koronavírus miatt szállt ki a negyedik pozícióból. Tavaly aztán már nem jött ilyen akadály, Almeida pedig fel is ért a dobogó aljára. Mellesleg az előző két szezonban ott volt a Vueltán is, ahol szintén szerzett két top 10-es helyezést.
Ez szép és jó, de erre mondják sokan, hogy a top 5-ért vagy akár a dobogóért küzdeni nem ugyanaz a szint, mint a győzelemért harcban lenni. Almeida megítélésén pedig nem segít az sem, hogy az egyre agresszívabbá váló kerékpársportban tőle nemhogy komoly szólókat, de támadásokat sem nagyon látunk, inkább rendre a kivárásra játszik.
„Ezzel tisztában vagyok. Viszont nem hiszem, hogy elértem már a legjobbamat, még tudok miben fejlődni és előre lépni. Nem tudom, hogy mennyit és hogy ez elég lesz-e a győzelemhez, de nem is görcsölök ezen. Ha nem hiszek benne, sose leszek rá képes. Én viszont elhiszem, hogy sikerülhet.”
Ebben megerősítette őt a tavalyi Giro is, ahol Geraint Thomast lehajrázva összejött neki egy szakaszgyőzelem, a harmadik hely pedig különböző nehézségek ellenére lett meg.
„Boldog voltam, hogy sikerült és attól is, ahogy sikerült. Elég furcsa Giro volt: beteg voltam, antibiotikumot szedtem, rossz idő volt és sok volt a bukás. Aznap viszont támadtam és nyertem. Bebizonyítottam, hogy néha képes vagyok rá.”
picture

Almeida ünnepel.

Fotó: AFP

Almeidának a nemzetisége miatt is folyton bizonyítania kell valamit. Bár Portugália az utóbbi időben egyre több tehetséget ad a profi mezőnynek – például Almeida „Zorro” becenévre hallgató új csapattársát, Antonio Morgadót – folyamatosak az országban a doppingbotrányok is, ettől az image-től pedig nem egyszerű szabadulni.
„Elég nagy ott a káosz. Én fiatalon szerencsére jó hozzáállású edzők alá kerültem, a célom pedig az volt, hogy minél gyorsabban elhagyjam Portugáliát. Junior korom után meg is tettem. Szerintem sikerült felépítenem egy reputációt a hazámon kívül, az emberek a World Tour-mezőnyből ismernek. Bár portugál vagyok, a nemzetiségem nem tesz engem is a káosz részévé.”
A káosz nem áll nagyon távolt attól a szótól sem, amivel sokan az UAE 2024-es Tourra vonatkozó terveit jellemzik. Almeida mellett a tervezett keretben ott van duplát bevállaló Pogačar, Juan Ayuso és a tavalyi dobogós Adam Yates is, vagyis legalább négy kiemelt ember. A portugál korábban arról beszélt, hogy ez nem az ő gondja, a csapatvezetés feladata lesz rendet tartani, most viszont már valamivel konstruktívabban állt a kérdéshez.
Pogačar az elsőszámú, mert ő a világ legerősebb versenyzője. Ha tempót kell mennem neki, örömmel fogom megtenni. Megtiszteltetés lesz érte dolgozni.
Ettől függetlenül a portugál versenyzőnek meglesznek a maga ambíciói. Még ha a Pogačarhoz hasonló „ufók” be is határolják a lehetőségeit.
„Nem nyertem még sokat, de elképesztően magas a léc. Minden versenyen ott van Roglič, Evenepoel vagy Vingegaard, szóval nyerni tényleg nem könnyű, de a dobogón többnyire ott voltam. Elégedett vagyok azzal, ahogy haladok, idén pedig szeretnék egy kicsit fejlődni, feljebb lépni. A hozzáállásom változatlan: végül úgyis a lábak döntenek.”
Forrás: Rouleur

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés