Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kezdjünk megbarátkozni a gondolattal: 2024-ben nem Párizsban zárul a Tour de France

Bodnár Gergő

Frissítve 01/12/2022 - 16:10 GMT+1

Bár a nagy rajtot illetően még nem volt hivatalos bejelentés, az már eldőlt, hogy 2024-ben nem Párizsban zárul a Tour de France. Az olimpia miatt Nizza ad majd otthont az utolsó szakasznak, ami 1989 után először ismét egy időfutam lesz.

Philipsen verhetetlen volt, övé a párizsi befutó

Kezdjük a legfontosabbal: a firenzei nagy rajt még csak pletyka, az viszont már biztos, hogy 2024-ben nem a francia fővárosban rendezik a Tour de France utolsó szakaszát.
Ennek oka természetesen a párizsi olimpia, és az ezzel kapcsolatos előkészületek.
„Mindannyian nagyon örülünk annak, hogy az olimpiát Párizsban rendezik, de épp emiatt teljesen lehetetlen volt a Champs-Élysées-re hozni az utolsó szakaszt” – mondta a L’Équipe-nek Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója.
„A rendőrségnek és a csendőrségnek lesz elég dolga a verseny nélkül is, nem lehetett volna tovább terhelni őket. Végül a józan ész döntött. A Côte d'Azur és Nizza tökéletes helyszín lesz, ráadásul egy új befutóvárosnak köszönhetően a 21. szakasz előtti napok is kifejezetten extrák lehetnek.”
Egy biztos, a nizzai zárószakasz egyéni időfutam lesz, erre pedig 1989., azaz az emlékezetes GregLeMond-Laurent Fignon csata óta nem volt példa.
„Az egyenkénti hosszát még nem tudjuk, de az időfutam biztos. Amikor legutóbb nem sima mezőnyszakasszal zártunk, elég nagy izgalmak voltak, hisz LeMond csak 8 másodperccel nyerte az összetettet. Mindannyian emlékszünk a 2020-as kiírásra, amit Pogačar drámai módon fordított egy időfutamon. Ráadásul 2024-ben pont a belga nemzeti ünnepre esik a Tour utolsó napja, szóval Evenepoelt is szívesen látjuk” – nyilatkozta Prudhomme.
A Tour versenyigazgatója elmondta, Nizza nem véletlen választás, bár egy – meg nem nevezett francia nagyváros – még jelentkezett a 2024-es utolsó szakasz megrendezésére.
Két évvel ezelőtt ugyanis a koronavírus miatt szeptemberre halasztott Tour „újjászervezésében” kulcsszerepet játszott Christian Estrosi, Nizza polgármestere, ráadásul a környék igazi kerékpáros paradicsom, szóval tényleg lehet majd extra szakaszokat rendezni a zárónapot megelőzően.
picture

A 2022-es Tour utolsó szakasza

Fotó: AFP

A Tour de France 1975 óta hagyományosan a Champs-Élysées-n ért véget, a párizsi győzelem minden sprinter számára az egyik legrangosabb győzelemnek számít. Az elmúlt években olyan nevek nyertek befutót a Champs-Élysées-n, mint Philipsen, Van Aert, Bennett vagy Ewan.
Ami a következő évet illeti, Koppenhága után jövőre Bilbaóban rajtol a Tour, de nem időfutammal, hanem egy „rendes”, mezőnyszakasszal. Egyáltalán nem lesz sík és sima a kezdés, hisz már az első szakaszon 3200 méternyi szintkülönbség vár a versenyzőkre. Ezt követően még két napot teker Baszkföldön a mezőny, a 2. szakasz befutója San Sebastianban lesz, a harmadik nap pedig már Franciaországban, Bayonne-ban ér véget.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés