Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A Tour még a Giróhoz képest is más szint, most már tudom” – Girmay egy peches szezonból is tanulna

Szabó Bence

Frissítve 17/10/2023 - 20:09 GMT+2

Biniam Girmay egy fantasztikus 2022-es év után idén nem ismételte meg a tavalyi sikereit, a szezon során rengeteg tényező hátráltatta a jó eredmények elérésben. A Tour de France még a klasszikusok és a Giro után is nagy ugrást jelentett számára, az apró hibák pedig megfosztották attól, hogy a győzelemért küzdjön. De sokat tanult, a Wantynál pedig továbbra is bíznak benne.

Biniam Girmay: "Gyerekként álmodni se mertem a Tour de France-részvételről"

Az eredmények nem jöttek a várakozások szerint, de hiba lenne leírni az afrikai versenyzőt.
Szakasz a Giro d’Italián és Afrika történetének első nagy klasszikus győzelme a Gent-Wevelgemen. Biniam Girmay 2022-es szezonja fantasztikusan alakult, ezután mindenki, még maga az eritreai versenyző is joggal várta, hogy 2023-ra még egy szintet lép majd. Ez az idény azonban nem erről szólt számára.
Bukások, sérülések és betegség, két győzelem mellett, amiből az utolsót nyáron szerezte a Svájci körön. Visszatekintve, Girmay 2023-as szezonja inkább tűnik szenvedésnek, sokan pedig óriási csalódásnak mondanák. De nem a fiatal, még mindig csak 23 éves sportoló, akinek mentális nyugalmát nagyon nehéz megingatni.
“A tavalyi év hihetetlen volt. Minden, olyan gyorsan történt. Jött az első sikerem háromhetesen, az első klasszikus-győzelmem. Minden jól ment, még jobban is, mint bárki számított volna rá. Egy ilyen évet sose könnyű megismételni, de néha az apróságok óriási különbséget jelentenek, főleg sprinterek esetében. Ha egy kis dolog félresiklik, annak nagy hatása lehet.”
Márpedig Girmay esetében nem is egy ilyen apróságról volt szó idén. A szezon még jól indult számára, hiszen már februárban megszerezte első győzelmét a Valenciai körön, felkészülése pedig jól haladt a tavaszi egynaposok felé. Utána viszont összeszedett egy betegséget a Tirrenón, amitől az egész időszak során szenvedett, majd egy komoly bukással zárta a klasszikusokat a Flandrián.
„Nagyon gyors volt a verseny. Amikor utoljára néztem, 75-tel mentünk, szorosan egymás mellett. Nagyon ideges volt a mezőny. Az előttem lévő egy picit irányt váltott, épp eleget ahhoz, hogy összeérjen a kerekünk, a mögöttünk jövők pedig belém jöttek, így elvesztettem az egyensúlyomat. Onnantól semmire sem emlékszem. Két órára elvesztettem az eszméletemet. A kórházban ébredtem és máig nem emlékszem semmire.”
picture

Biniam Girmay

Fotó: AFP

A bukás tényleg rettenetesen nézett ki, csoda, hogy Girmay megúszta törések nélkül. Viszont lezúzta magát és súlyos agyrázkódást szenvedett, szóval két hétbe telt, mire egyáltalán visszaülhetett a kerékpárra. Ezután következő céljára, a Tour de France-ra kezdett koncentrálni, és a svájci győzelmével úgy is tűnt, hogy jó úton halad. A bilbaói Nagy Rajttól kezdve viszont láthatóan nem találta a ritmust.
„A Touron minden nagyon más volt, a Giróhoz és a nagy klasszikusokhoz képest is. Már a verseny előtti héten is érezted a feszültséget, az elvárások akkorák voltak. Mentálisan erősnek kell lenned, a Tour de France egy teljesen más szint. A harc a pozíciókért, a teljes gázzal közlekedő sprintvonatok, ilyet korábban sose tapasztaltam. Ez egy kemény tanulási folyamat volt, de most már tudom.”
Girmay nem volt elégedett azzal, ahogy a debütálása sikerült a világ legnagyobb versenyén, de csapatánál a Wantynál nem vártak egyből eredményeket. A sportigazgató Aike Visbeek szerint rengeteget tanultak az ide Tourból.
„Az első lépés mindig az, hogy kosntruktívak legyünk egy esettel kapcsolatban és tanuljunk belőle. Biniam még mindig nagyon fiatal. Csak 23 éves és nem régóta él Európában. A lényeg, hogy megértsük egymást és tanuljunk, mert ez még mindig egy zajló folyamat. Ez a Tour az elmúlt évek legerősebb sprintermezőnyét hozta. Szerintem ő sem számított rá, hogy a versenyzés ilyen agresszív lesz, ez kicsit maga alá temette. Új volt neki ez az intenzitás.”
Ezen a szinten pedig már a legapróbb hibák is számítanak, mint történt a hetedik szakaszon, amikor Girmay az előző napi, egyetlen dobogós helyezését követően az esélyesek között volt a neki jobban fekvő dombos útvonalon.
„Annyira a sprintre koncentrált, hogy elfelejtett eleget inni és dehidratált lett. Egy teljes hétnyi intenzív versenyzés után pedig az ilyen apró hibák megbosszulják magukat a Touron.”
picture

Girmay: "A Touron minden nagyon más volt."

Fotó: AFP

Az idei nehézségek ellenére Girmay és a Wanty hosszútávon is közösen képzeli el a jövőt. Az eritreai versenyző szerződése 2026 végéig szól, elmondása szerint pedig továbbra is érzi a bizalmat maga körül.
„Nem tudok elég sok jót mondani a csapatról. Az év elején egyértelműen elmondták, hogy nem várják tőlem, hogy megismételjem a tavalyi szezont. Hangsúlyozták, hogy négyéves szerződésem van, szóval van időm fejlődni.”
A fejlődés pedig, ahogy azt sokan, sokszor hangsúlyozták már, egy olyan folyamat, ami során valaki szépen lassan megszerzi az összes szeletet a sikerhez szükséges bizonyos tortából. Visbeek szerint Girmaynak még néhány hiányzik, de ez a szezon is közelebb vitte őt a csúcshoz.
„Biniam nyerni akar. Ahhoz viszont az összes szeletre szüksége van, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal, mint Van Aert, Van der Poel és a többiek. Ez még nincs meg, de sokat beszélgetünk erről. Azon dolgozunk, hogy minden meglegyen, így a jövőben elérhesse ezeket a sikereket.”
Forrás: Rouleur
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés