Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

5+1 egy szakasz, amit ne hagyj ki az idei Tour de France-on!

Szabó Bence

Frissítve 28/06/2023 - 22:15 GMT+2

A 2023-as Tour de France az elejétől a végéig nyújt majd izgalmas napokat, nem könnyű ebből párat kiemelni. A nagy Rajt máris tele lesz emelkedőkkel, de szokatlanul korán jön az első hegyi befutó is a Pireneusokban, a második hét vége pedig brutálisnak tűnik az Alpokban. Végül visszatér a Col de la Loze a királyszakaszra, de még az utolsó nap klasszikus befejezése is tartogat extra jelentőséget.

Itt a 110. Tour de France útvonala elejétől a végéig

Összeszedtük a legérdekesebb etapokat az útvonalban.
Már csak alig néhány nap, és kezdetét veszi a 2023-as Tour de France. A csapatok sorra jelentik be a versenyre utazó kereteiket , szinte már az összes induló neve ismert. Az, hogy milyen három hetet látunk, elsősorban ezeken a versenyzőkön múlik, de nem elhanyagolható annak a szerepe sem, hogy milyen útvonal nehezíti a dolgukat.
Az idei Tour ebből a szempontból kifejezetten érdekesnek ígérkezik. Bőven kapnak majd lehetőséget a sprinterek is, mégis minden hétre jut majd több szakasz, ami nagyban befolyásolhatja az összetett versenyt. Alapvető igazság, hogy egy Tourt az elejétől a végéig érdemes nézni, mert bármikor jöhet egy meghatározó pillanat, de persze vannak szakaszok, amik első ránézésre is kiemelkednek jelentőségben. Most ezekből szedtünk össze ötöt és pluszban még egyet, amit tényleg nem érdemes kihagyni.

Első szakasz: Bilbao – Bilbao (Július 1, szombat)
Ritka, hogy ennyire bevállalós szakasszal induljon egy Tour, de ezúttal a baszk Nagy Rajthoz méltó útvonalat kapott a kezdés. Bilbao körül 180 kilométer alatt 3200 méter szintet másznak majd meg a versenyzők, benne az utolsó 60 kilométeren belül négy rövid, de meredek emelkedővel. Különösen durva az utolsó, a Côte de Pike (2km, 10%) aminek teteje alig hét kilométerrel lesz a cél előtt. És ha mindez nem lenne elég, még a hajrá is emelkedik majd.
Mivel az első szakaszról van szó, a tét a győzelem mellett a sárga trikó is lesz. Előre szinte lehetetlen megmondani, ezt ki szerzi majd meg, az összetett esélyesek között biztos lesz mozgolódás, de egy jó formában lévő Mathieu van der Poel vagy Wout van Aert simán tarthatja velük a lépést. Aki viszont nem kezdi tökéletes formában a versenyt, rögtön beszedhet néhány másodperc hátrányt.
1. szakasz

Hatodik szakasz: Tarbes - Cauterets-Cambasque (Július 6, csütörtök)
Nem csak az első nehéz nap, hanem az első hegyi befutó is kicsit korábban jön idén a szokottnál, a Pireneusokban pedig konkrétan 1981 óta nem volt ilyen hamar hasonló. Most a Plateau du Cambasque-on (16k, 5,4%) lesz, ami ugyan a számokat nézve nem a világ legnehezebb emelkedője, de nem is az egyetlen a nap során: a mezőny előtte megmássza majd a Col d'Aspint és a Tourmalet-t is.
Ez így egyben 4000m szintemelkedés alig 144 kilométeren, adott, hogy felboruljon az eddigi állás. Még ha az esélyesek óvatosak is lesznek ilyen korán támadni, az eddig jól menő robbanékony versenyzők kihullása jól átalakítja majd az összetettet, egy esetleg hazaérő szökés tétje így a sárga trikó is lehet.
Tour de France 2023 Stage 6 profile

Kilencedik szakasz: Saint-Léonard-De-Noblat - Puy De Dôme (Július 9, vasárnap)
Ütősen zárul az első hét, a Tour ugyanis 1988 óta először visszatér a Puy De Dôme legendás emelkedőjére. Az egykori vulkán nem csak nagyon jellegzetes kinézetével, de kegyetlen meredekségével is egyedülálló, az utolsó 4 kilométer bőven 10% fölött van átlagban. Kilenc nap folyamatos versenyzés után már mindenkinek fáradtak lesznek a lábai, így ne lepődjünk meg, ha komoly különbségek alakulnak ki összetettben.
Ahogy azon se, ha Mathieu van der Poelt szökésben látjuk, a rajhelyszín ugyanis nagyapjának, Raymond Poulidornak egykori lakóhelye lesz.
Tour de France 2023 Stage 9 profile

Tizenötödik szakasz: Les Gets les Portes du Soleil - Saint-Gervais-Mont-Blanc (Július 16, vasárnap)
A második hét végének három kemény napjából nehéz egyet kiemelni. Visszatér a Grand Colombier, érdekesnek ígérkezik a szombati rövid nap is, de nekünk leginkább ez a klasszikus alpesi nap tetszik. Öt kategorizált emelkedő, közel 4500m szintemelkedés, fel-le mászás gyakorlatilag az elejétől a végéig. Ha eddigre kialakultak nagyobb különbségek, valakinek szüksége lesz egy bátrabb támadása, de ha nem, az utolsó emelkedő (7km, 7,7%) akkor is gondoskodni fog az izgalmas versenyről.
15. szakasz

Tizenhetedik szakasz: Saint-Gervais-Mont-Blanc – Courchevel (Július 19, szerda)
Amiatt, ami utána történt, valószínűleg kevesen emlékeznek, mi történt 2020-ban a Col de la Loze emelkedőjén, pedig a Tour útvonalában akkor először helyet kapó hegy brutális versenyt hozott. Ez az emelkedő (28km, 6%) lesz most a királyszakasz fő attrakciója, de további három kategorizált heggyel együtt az útvonal összesen 5400m szintemelkedést tartogat majd.
Eddigre már túl leszünk a verseny egyetlen – nem túl hosszú, viszont hegyes – időfutamán, így már tényleg minden adott lesz ahhoz, hogy a nagyobb különbségek bátrabb versenyzést hozzanak. Ehhez jön a verseny egyik legkeményebb emelkedője és egy lejtmenetes befutó, kalkulálható, hogy komoly különbségek lesznek. És persze remélhetőleg harc a sárga trikóért.
Tour de France 2023 Stage 17 profile

+1 Huszonegyedik szakasz: Saint-Quentin-en-Yvelines- Párizs (Július 23, vasárnap)
Normális esetben nem ajánlanánk külön az utolsó szakaszt, hiszen mindenki tudja, mire számíthat: körözés Párizsban, sprint a Champs-Élysées-n, az összetettnek pedig itt már nincs jelentősége. Mégis, most érdemes eszünkbe vésni ezeket a képeket, hiszen egy darabig nem látjuk majd őket újra.
A Tour több mint száz éves történetében először jövőre ugyanis az olimpia miatt nem Párizs lesz majd a végső befutó helyszíne, így nem kapjuk majd meg klasszikus sprintbefutót sem. A változtatás kényszerű és ideiglenes, mégse lehet mellette könnyen elmenni, így aki rajongója a megszokott formátumnak, idén semmiképp ne hagyja ki a befejezést sem.
Siste etappe av Tour de France 2022 på Champs-Élysées i Paris.
Forrás: részben Cyclingweekly
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés