Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van Aert: "Nem csináltam semmit" - Sagan: "A felvételeken minden látszik"

Rév Dániel

Frissítve 03/07/2022 - 21:10 GMT+2

A két klasszis, Wout Van Aert és Peter Sagan két évvel ezelőtt egyszer már megtalálta egymást egy fizikális sprint után. A közös pont: most sem értenek egyet. A hétszeres zöld trikós szlovák szerint a pontverseny idei nagy esélyese rácsukta az ajtót a sönderborgi hajrában. Van Aert viszont úgy gondolja, korrekt volt a sprintje.

Peter Sagan - Wout van Aert

Fotó: Eurosport

2020. szeptember 9., a Covid miatt őszre csúsztatott Tour de France 11. szakasza.
Sprintbefutó Poitiers-ben. Peter Sagan, a zöld trikó címvédője és az elsősorban Rogličot segítő, de azért a mezőnyhajrákban próbálkozó Wout Van Aert óriási váll-váll elleni csatába bonyolódik egymással az út jobb szélén a kordon mellett. Sagan, hogy elkerülje a bukását, vállal kicsit beljebb teszi Van Aertot, aki emiatt - és mert elég korán indított - csak a negyedik helyen zár, az utolsó métereken Sagan mellett Caleb Ewan és Sam Bennett is megelőzik. Sagant az eset miatt utólag hátrasorolta a zsűri
2022. július 3., a Covid miatt egy évvel elhalasztott dániai Nagy Rajt utolsó napja.
Sprintbefutó Sönderborgban. Peter Sagan, aki a szezon nagy részében betegségekkel bajlódott, ám a Tourra láthatóan jó formába került, és az életében először sárga trikóban tekerő Wout Van Aert óriási váll-váll elleni csatába bonyolódik egymással az út jobb szélén a kordon mellett. Sagan, hogy elkerülje a bukását, vállal kicsit megpróbálja beljebb tenni Van Aertot, ám ő tartja a vonalát, és nem engedi kibújni a szlovákot, aki így csak negyedik helyen zár, az utolsó métereken Dylan Groenewegen és Jasper Philipsen is megelőzi őt. A zsűri az eset után nem büntet senkit.
picture

Szuper szoros sprint a Tour 3. szakaszán, Van Aert begyűjtötte a harmadik második helyét

Elég nehéz nem felfedezni a két eset közötti párhuzamokat, ugyanakkor a különbségek is fontosak.
Sagan egyértelműen nyilatkozott a szakasz után: szerinte szabálytalanság történt. "Nem szeretnék ítéletet mondani az esetről, arra van a zsűri. De a tv-felvételek szerintem mindent elmondanak." - írja a Het Laastse Nieuws. A Het Nieuwsbladnak már szigorúbban fogalmazott:
Nagyon jó helyzetben voltam, de megállítottak. Van Aert mozgása elég csúnya volt. A felemelt ujj neki szólt. Így is negyedik lettem, ami jó eredmény.
Van Aert természetesen másképp látja: "Láttam, hogy a végén rámnézett, és valamit kiabált, de nem értettem, hogy mit. Szerintem én semmi rosszat nem csináltam. Szerettem volna nyerni, de nem sikerült, viszont nagyon élveztem a napot a sárga trikóban" - nyilatkozta a belga a VTM Nieuwsnak. Állítólag az angol motherfucker kifejezés hangzott el.
Az eset megint felveti azt a problémát, amivel a kerékpársport nem igazán tud mit kezdeni. A sprintekben rengeteg a necces szituáció, elég csak egy nappal korábbra visszamenni, amikor Sagan Fabio Jakobsennel került fizikai kontaktusba a hajrában. Különösen nehéz a mostanihoz hasonló, kanyarodó célegyenesekben a helyzet, hiszen ugyan a szabály szerint a versenyvonaladat nem szabad elhagyni, de kérdés, hogy a versenyvonalat a valódi egyeneshez képest, vagy a kanyarodó kordonokhoz képest mért távolságot kell figyelni.
Ilyenkor szokott az a döntés megszületni, hogy akkor történik hátrasorolás, amikor valaki elesik a kontaktus miatt - ugyanakkor sokan joggal szokták megfogalmazni az ezzel kapcsolatos legnagyobb problémát: miért kell megvárni egy büntetéssel azt, hogy valaki összetörje magát?
Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy Sagan van olyan formában, hogy a klasszikus sprintekben is fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal, így akár a zöld trikó szempontjából is veszélyt jelenthet Wout Van Aertra. A pontverseny kiemelkedő esélyese volt a Tour előtt a belga, sokan egyedül Mads Pedersent tartották rá veszélyesnek, a dán viszont egyik részhajránál sem próbált pontokat szerezni Dániában, így valószínűleg nem fog a zöld trikóval foglalkozni. Három szakasz után Van Aert előnye 17 pont a szombati győzes Jakobsennel szemben, Sagan már 53 pontra van a belgától (Groenewegen a harmadik, 47 pontos hátránnyal).
A Tour hétfőn pihenőnapot ül, a folytatás kedden 13:00-tól jön az Eurosport1-en és az eurosport.hu-n, a Dunkerque és Calais közötti 171,5 kilométeres szakasszal, amely jó eséllyel végződhet ismét mezőnyhajrával.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés