Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ha azt látod, 22 évesek nyerik a Tour de France-t, nagy a nyomás, hogy te is elsiesd”

Szabó Bence

Publikálva 04/07/2022 - 17:48 GMT+2

Kevin Vermaerke, a DSM amerikai versenyzője korosztálya egyik legnagyobb tehetségeként érkezett a mezőnybe, egy év alkalmazkodás után pedig idén máris a Tour de France-on indul, a mezőny egyik legfiatalabb tagjaként. A versenyzővel a dániai Nagy Rajt előtt beszélgettünk, ahol elárulta, miért látjuk manapság egyre több honfitársát a mezőnyben, de beszélt csapata ellentmondásos módszereiről is.

Kevin Vermaerke

Fotó: AFP

Pogacart látva magasabbra kerültek az elvárások, de sokszor még a legnagyobb tehetségeknek is idő kell az alkalmazkodáshoz.

Több fiatal amerikai is indul most a Touron, mit mondanál arra, hogy te vagy a legjobb közülük?
Az ilyen állításokat be is kell bizonyítani. Különben is, nem közülük szeretnék a legjobb lenni, hanem az egész mezőnyben. Jó pár srác van még, akiket elég jól ismerve azt mondom, ehhez még bizonyítanom kell.
Közel álltok egymáshoz az amerikaiakkal?
Igen, elég jól ismerem őket. Matteo (Jorgenson) és Brandon (McNulty) három évvel idősebbek, így ők mindig egy kicsit előttünk jártak, de Quinn (Simmons) egyidős velem. Már 13 évesen is egymás ellen versenyeztünk montiban, őrület, hogy most mind a ketten a Touron indulunk.
Manapság megint egyre több amerikait látunk a mezőnyben, mit gondolsz, ez miért van?
Több oka is van. Ott van Hot Tube és a Lux (két amerikai utánpótlás-nevelő csapat – a szerző), szerintem minden idén induló amerikai ezek valamelyikéből került ki. Ez egy támogató közeg, ami lehetővé teszi, hogy fiatal srácok átutazzák a fél világot és Európában versenyezzenek, nélkülük nem lennénk itt. Ezért van, hogy korábban is voltak elvétve amerikaiak a WorldTourban, de az a munka, amit itt 4-5 éve elkezdtek, most érik be igazán, és az innen jövő fiatalok eljutnak a sportág csúcsára.
Neked az előző év a lassabb alkalmazkodásról szólt, idén viszont elég nagy lépésekben haladsz előre, hiszen az első háromhetesed is a Tour de France. Hogyan lehet ez?
Tavaly időbe telt, amíg megtaláltam a helyem. Lényegében úgy kerültem ide, hogy egy évem volt U23-ban, mert 2020-ban a covid miatt nem volt sok versenyem, csak edzettem otthon Kaliforniában.
Felkerülni a WT-ba elég kijózanító volt, de én és a csapat is úgy terveztük, hogy indulok néhány nagyobb és kisebb versenyen egyaránt, nem siettetünk semmit. Viszont amikor azt látod, hogy 22 évesek nyerik a Tour de France-t, akkor elég nehéz nem érezni a mentális nyomást, hogy elsiesd. Szóval a tavalyi év elég frusztráló volt, talán nem ment olyan gyorsan az alkalmazkodás, mint szerettem volna.
picture

Kevin Vermaerke

Fotó: AFP

Közben viszont hittem az egész folyamatban. Télen aztán jól ment az edzés, és már az első versenyemen éreztem, hogy nagyot léptem előre, probléma nélkül mentem a mezőny elejével. Utána elkaptam a covidot, majd a Párizs-Nizzán influenzás is lettem, így hiába versenyeztem a legnagyobb egynaposokon, frusztrált, hogy a korábbi formám eltűnt.
Az egynaposok után aztán hazaérve volt egy kis szünetem, visszatérve pedig újra egészséges voltam és szintet tudtam lépni, remélhetőleg eléggé a világ legnagyobb versenyéhez is.
Mikor dőlt el, hogy mehetsz a Tourra?
Ott voltam a bő keretben. Hat versenyző helye volt biztos, 4-5-en pedig harcoltunk a további helyekért. Szóval kicsit mindig is ott volt a fejemben, de csapat eredetileg úgy tervezte, hogy egy magaslati edzőtábor után Vueltázni fogok. A Dauphiné előtt kaptam a hívást, hogy változik a terv, szóval azért volt néhány hetem felkészülni.
Elég fiatal kerete van a csapatnak, de még köztük is te vagy a legfiatalabb. Milyen érzés újoncnak lenni?
Az biztos, hogy ez egy meredek tanulási folyamat, de szerencsére vannak azért tapasztalt srácok a csapatban, akik nyertek már a Touron, szóval ez a tökéletes környezet a fejlődésre.
A DSM híres arról, hogy jól dolgozik együtt fiatalokkal, de közben ott vannak a problémák is. Te mit gondolsz a csapat módszereiről?
A csapat arról lett híres, hogy elég szigorúan áll a dolgokhoz, ami sok srácnál eleinte működik, aztán néhány év és jó pár siker után valamiért úgy érzik, másra van szükségük.
Szerintem az egyértelmű, hogy a fiatalok, akikkel dolgoznak, fontos részeivé válnak a csapatnak és megállják a helyüket, ami szintén sokat mond.
És te hogy látod magad, milyen versenyzőként állhatod meg a helyed?
Nem vagyok még biztos benne. Az tuti, hogy ardenneki egynaposok olyan versenyek, amiket egy nap meg szeretnék nyerni, vagy a világbajnokságot. Idén elég sok féle versenybe belekóstolhatok, úgyhogy a szezon után jobban látom majd és kiderül, merre érdemes mennem a jövőben.
Az idei Touron több olyan szakasz is van, ami az Ardennekre hasonlít. Ezeken fogunk téged elöl látni?
Remélhetőleg ott leszünk a szökésekben, főleg a második és a harmadik héten, és küzdhetünk a szakaszgyőzelmekért. Ez a nagy cél.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés