Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Az ágyához volt kötözve, eszméletlenül" – Armstrong döbbenetes dolgokat mesélt Ullrich állapotáról

Gecsei Dina

Publikálva 29/06/2022 - 19:30 GMT+2

A korábbi profi kerékpáros, Lance Armstrong megdöbbentő részleteket árult el arról, amikor 2021 végén Mexikóban találkozott régi riválisával, Jan Ullrichkal. Az ARD dokumentumfilmjében, amely az 1997-es Tour de France győztesének pályafutásáról és bukásáról szól, az amerikai a legsötétebb időszakokról is mesélt, többek között arról, amikor a kórházban meg sem ismerte egykori nagy vetélytársa.

Lance Armstrong és Jan Ullrich

Fotó: Imago

Az ARD német tv-csatorna vasárnap leadott egy dokumentumfilmet, ami könyörtelenül őszintén bemutatta a sikerek mellett azt is, hogy mi történt Jan Ullrichkal, miután véget ért a profi karrierje. Egykori nagy vetélytársa, Lance Armstrong is megszólalt a filmben. Armstrong, az örök rivális, akit akkor hívnak Ullrich-hoz, ha már tényleg nagy baj.
Tényleg nagy volt a baj, megint, 2021 végén is.
Lance Armstrong és Jan Ullrich között különleges kötelék van. Ez nem újdonság, különösen azoknak nem, akik – és tudom, hogy sokan vagyunk ilyenek – a kétezres években szerettek bele az országúti kerékpározásba. A Tour de France egykori bukott királya – akinek hét győzelméről már a Wikipedia is csak áthúzva, hét eldugott lábjegyzetben mesél – hihetetlen mélységekről mesélt, ám most nem a saját problémás éveit, hanem a nagy ellenfél, Jan Ullrich drámáját osztotta meg a nézőkkel. Alkohol, drog, ki tudja, még mi.
A történet ott kezdődött, hogy négy évvel ezelőtt Armstrong meglátogatta Ullrichot egy német rehabilitációs központban. „Nem tudta, hogy jövök, és én sem igazán tudtam, hogy hova megyek" – kezdte a történetét Armstrong. „Soha senkit nem láttam még ilyen állapotban. Mindannyiunknak vannak barátai, akik egy kicsit megőrülnek, meg néha kicsit ’túl jól érzik magukat’, de én még soha nem láttam, hogy egy ember ilyen állapotba került volna."
Mike Baldinger, Jan Ullrich egyik közeli barátja volt az, aki felvette Armstronggal a kapcsolatot, méghozzá kimondottan a segítségében bízva. Meg volt győződve arról, hogy az amerikai lehet a legutolsó ember, aki beszélhet még Ullrich fejével.
„Te vagy az utolsó reményünk” - mondta neki Baldinger. „Te vagy az egyetlen, akitől tart annyira, hogy hallgasson rá” – mondta Baldinger, és hozzátette azt is, hogy Ullrich az egész pályafutása alatt (és után is) mennyire tisztelte az amerikait.
picture

Jan Ullrich és Lance Armstrong

Fotó: Twitter

2021 szeptemberében Lance Armstrong podcastjében, a The Move-ban, Ullrich volt a meghívott vendég, Mallorcán találkoztak, és akkoriban úgy tűnt, Ullrich egészen jó állapotban van, még mesélt is a nehéz időszakáról:
„2018-ban nagyon komoly problémáim voltak, és te eljöttél meglátogatni, aminek nagyon örültem. Kis híján úgy jártam akkor, mint Marco Pantani, majdnem meghaltam”mondta a podcastben a T-Mobile egykori klasszisa.
„Én azonban felépültem, köszönhetően annak is, hogy sok jó barát van körülöttem, köztük te, és ti visszahoztatok az életbe. Ezért most nagyon boldog vagyok” – tette hozzá akkor, biztosítva a hallgatóságot arról, hogy már minden jó úton halad, a pályafutása vége óta jelentkező problémák – különböző szenvedélybetegségek és függőségek – már nem jelentenek rá veszélyt.

EL AKART TŰNNI A VILÁG ELŐL

Tavaly decemberben azonban Armstrongnak ismét meg kellett látogatnia Ullrichot, és ismét egy kórházban találta, de a helyzet sokkal rosszabb volt. Az 1997-es Tour-győztes a Bildnek bizonygatta, hogy trombózisban és súlyos vérmérgezésben szenved, hogy csak emiatt került kórházba, és hogy ennek semmi köze nincs a korábbi életviteléhez. Baldinger az ARD dokumentumfilmjében azonban nem szépítette a helyzetet.
"Néhány nap alatt tönkretette több év munkáját. Ullrichnak a Karib-tengerre kellett volna mennie nyaralni új barátnőjével, de egy vita után – közvetlenül az indulás előtt – mégis úgy alakult, hogy Ullrich egyedül ment el a nyaralásra.”
"Kubában akart maradni, és eltűnni a világ elől” – mondta Baldinger. Végül meggyőzte Ullrichot, hogy repüljön vissza Németországba karácsonyra.
"De a repülőn azonnal elvesztette az önuralmát" – folytatja a barátja. A pilóta leszállíttatta a gépről a mexikói Cancunban.
Aztán ott állt, egyedül.
Ullrich három napig bolyongott a mexikói utcákon, mielőtt egy kórházban kötött ki. Persze, nem emlékezett rá, hogy került oda, és mit csinált abban a három napban. Amikor Baldinger értesült erről, szólt Armstrongnak, aki azonnal útnak indult Coloradóból, ahol épp a nyaralását töltötte, és Cancun felé vette az irányt.
Amikor megérkezett, megdöbbent attól, amit látott.
Az ágyához volt kötözve, eszméletlenül, szörnyű volt, a lehető legrosszabb látvány.
Amikor Ullrich magához tért, rendkívül feldúlt és agresszív volt, fel sem ismerte egykori ellenfelét, a barátját. Másnapra aztán kicsit jobban lett.
"Visszaviszünk Svájcba, abba a klinikára, ahol legutóbb kezeltek" – mondta neki Armstrong.
Ullrich eleinte elzárkózott az ötlettől, azt ismételgette, hogy "el akar tűnni a világból", végül hallgatott az amerikaira.
„Jannak gyerekei vannak, nekik fel kell nézniük az apjukra, büszkének kell lenniük rá" – mondta az amerikai az ARD-nek. „Már valamilyen szinten vissza tudott térni a normális hétköznapokhoz, tartja magát a dolgokhoz, amiket javasoltak neki, de még nagyon hosszú út áll előtte."
A német csatorna dokumentumfilmje a "Being Jan Ullrich" címet viseli. Jan Ullrichnak lenni, ilyesmi lenne ez magyarul.
Úgy tűnik, ez most pokoli nehéz feladat lehet.
Forrás: eurosport.fr
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés