Teljesen érthető, hogy Jasper Philipsen vigasztalhatatlanul ült a Champs-Élysées padkáján, miközben nem is olyan messze tőle Wout van Aert hatalmas ünneplésben részesült.

A könnyeivel küzdött, miután ismét nem sikerült szakaszt nyernie. Pedig közel volt hozzá, másodikként zárt, ami összességében már a hatodik dobogója volt ezen a Touron.
Hogy érzed most magad?
Nagyon régen nem voltam már annyira csalódott, mint a párizsi befutó után. Pedig éreztem a győzelmet, de végül fél kerékkel kikaptam. Nagyon fájt a dolog. Ott ültem egy pohár pezsgővel, ami iszonyú savanyú volta számomra. Philip Roodhooft csapatfőnök próbált lelket önteni belém, de nincs mese a Tournak vége, úgyhogy legalább egy évet várnom kell a győzelemre. Pedig megérdemeltem volna. A pezsgőt meg egy kicsit túl is toltam.
Olympic Games
Carapaz szerint a legjobb pillanatban indított, Valverde versenyét a hátfájás tette tönkre
24/07/2021 14:02
Tehát duplán másnaposan ébredtől hétfőn?
Mondjuk úgy, igen. Nem volt túl jó az utam haza, nem is aludtam jól, és egyfolytában a sprint járt a fejemben. Talán előbb megindulhattam volna, és akkor Wout elé kerülhettem volna, persze utólag könnyű.
Mi hiányzott? Erő? Tapasztalat?
Többször kaptam ki fél kerékkel, ami itt hatalmas különbség. Ki fogjuk elemezni mind a hat sprintet a csapattal, de az biztos, hogy túlagyalom ezeket, és nem hallgatok a megérzéseimre. És ez sokszor a győzelembe kerül.
Túl stresszes vagy?
Az akarat megvan bennem, de a kellő pillanatban nem mindig hozok jó döntéseket. Az utolsó szakaszon például eldöntöttem, hogy a legnagyobb áttétellel fogok sprintelni, de az utolsó 50 méteren lehet, hogy váltanom kellett volna. A második sprintnél Châteauroux-ban sem gyorsultam elég jól. Ezen a szinten az ilyen hibákat megbüntetik, úgyhogy muszáj tanulnom ezekből.

Cavendish itt is megelőzte Philipsent

Fotó: AFP

Ennyi lenne a különbség Cavendish-hez képest, aki minden szempontból dominálta a sprinteket?
Elég sokat átkoztam őt ebben a szezonban, elég sokszor végeztem mögötte. Tavaly ezt nem gondoltam volna, főleg nem a Touron. De ő egy legenda. Tízéves voltam, amikor már néztem a Tourt, és akkor már szórta a győzelmeket. Szinte sosem ront. Ha én hibázok tízből kilencszer, ő mondjuk tízből egyszer. Azt mondta nekem, hogy befejezi, ha zöldben nyer a Champs-Élysées-n. Nem nyert, úgyhogy talán folytatja.
Negyedik lettél a zöldért folyó versenyben, pedig nem is mentél rá a részhajrákra. A jövőben célod lesz a ponttrikó?
Ezt még nem tudom, mert ott vannak olyan versenyzők, mint Van Aert, aki ha azt mondja, rámegy a zöldre, akkor azt meg is szerzi. Elképesztő ez az ember, mi, többiek más szinten vagyunk. A párizsi befutó előtti napon még időfutamot nyert, miközben én spóroltam az utolsó napra, amit végül szintén ő nyert meg. Ő egy olyan zseni, amilyet nem sokat ismerek. Talán hármat. Ilyen még Mathieu van der Poel.

Jasper Philipsen a Török Körversenyen

Fotó: AFP

Némi vigasz, hogy jó barátod, Pogačar nyerte a Tourt?
Hétfő hajnal 4-kor írt nekem. Gondolom, akkor lett vége a bulinak. ’Gratulálok, haver, büszke lehetsz arra, amit elértél!’ Ezt jó volt olvasni attól az embertől, aki megnyerte a Tourt, nekem pedig volt egy nevetséges sprintem az utolsó szakaszon. Tadej elképesztő. Egyidősek vagyunk, de nézzük meg az eredménysorát. Jól látszik, hogy neki milyen győzelmei vannak, én meg miket rontok el. Már eddig is sok mindent elmulasztottam. Persze remélem, később másképp látok majd mindent.
via Het Nieuwsblad

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games
Carapaz megszökött, Pogacar és van Aert nagyot hajrázott az éremért
24/07/2021 09:33
Tour de France
Jól nevelt, segítőkész, és minden pénzt megér – a menedzsere mesélt Tadej Pogačarról
22/07/2021 10:35