Senki nem tervezte, hogy Jonas Vingegaard-ból kapitány lesz élete második háromhetesén. Ő azonban remekül helytáll, érett, higgadt és erős.

Az időfutam után is második helyen áll a Tour de France-on, pedig nem is olyan régen még legalább annyira volt halászfiú is, mint profi kerékpáros.
Gumikesztyű, gumicsizma, egy hosszú kék köpeny, a halfeldolgozó cég logójával ellátott fekete sapka és egy nagy jéghányó lapát, így nézett ki Vingegaard egyenruhája nagyjából három évvel ezelőttig.
Tour de France
A pöttyös trikós dán egy egyszemélyes szökéssel, a mezőny egy lökdösődős sprinttel búcsúzik Dániától
03/07/2022 16:12
Nehéz elhinni, hogy az a srác, aki most a dobogóért küzd a Touron, 2018 végéig egy halfeldolgozó üzemben dolgozott Hanstholmban, Dánia északnyugati részén. Halat tisztított, intézte a rendeléseket, innen a beceneve is, ’A Halászfiú.’
Hajnali 4-kor kelt, amikor a halászhajók kipakolták a rakományukat a szárazföldre, délig dolgozott, majd kezdte az edzéseket.
„Ez lehet, hogy keményen hangzik, de nem számít kivételes dolognak Dániában. Michael Valgren is ugyanazon a halpiacon dolgozott” – mondta Christian Moberg, Vingegaard korábbi csapatának, a ColoQuick-nek a sportigazgatója. „A versenyzők itt nem keresnek olyan jól, mint Belgiumban. A srácoknak muszáj munkát is vállalniuk a felkészülés és a versenyek mellett. Van ennek előnye is. Belekóstolnak a való életbe, így érettebbek lesznek a korukhoz képest.”

Higgadt és stabil

Ebben lehet valami. Vingegaard 23 évesen lett apuka, kislánya, Frida tavaly szeptemberben született. A barátnőjével, Trinével a régi klubjában találkoztak, ahol ő vezető marketingesként dolgozik.
„Jonas rendkívül komoly, higgadt és stabil” – mondta Moberg. „Csak a sportra koncentrál. Ezért törölte a közösségi média fiókjait. Se Twitter, se Facebook, se Instagram. Semmi, ami kizökkenthetné őt. Ő egy olyan srác, aki két lábbal a földön jár.”
Moberg szerint a Jumbo-Visma nem véletlenül szereti a tőlük érkező kerékpárosokat. Jól neveltek és könnyű velük jól kijönni és együtt dolgozni. A ColoQuick korábbi sportigazgatója, Christian Andersen anno együtt versenyzett Grischa Niermannal, a Jumbo egyik edzőjével, így aztán a két csapat közti kapcsolat eléggé eleven. Amikor egy új tehetség feltűnik, Niermann az első, aki kapja a telefont ColoQuicktől.

Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

A Jumbo eredetileg kiszúrta magának Mikkel Honorét, de ő a végül Quick-Stephez ment. Vingegaard-ra 2018 nyarán figyeltek fel, amikor új rekordot állított fel a Coll de Rates-en egy spanyolországi edzőtáborban.
„Mindent jól előkészítettünk. Összeállítottunk Jonasnak egy jó kis mászó edzést, ő meg csak úgy repült felfelé 30 km/h-val, 6,8 watt/kilót nyomott hét kilométeren keresztül. Mindent fölvettünk, a munka többi részét pedig a Strava és a közösségi média elvégezte.”

Kivételes szív

Vingegaard hirtelen érett be, hirtelen fejlődött nagyot. Előtte nehezen tudott lépést tartani a többiekkel, sokat küzdött az apró termete miatt.
„De hatalmas küzdő volt. Ez az időszak megkeményítette őt. Aztán, amikor először tekerhetett az Alpokban, az már egy másik történet volt, ott már egyértelműen megvillant a tehetsége. Lehet, hogy síkon lenyomták a többiek, de hegynek fel senki sem tudta őt követni.”
A fizikumából adódóan nem meglepetés, hogy remekül megy hegyre, mostanra azonban egész jó időfutam menő is lett belőle. A Tour első egyenkéntijén harmadikként zárt, 27 másodperccel lemaradva Pogacar mögött.

Pogacar, Vingegaard és Carapaz

Fotó: Getty Images

„Az első években nem volt egyszerű” – mesélte Vingegaard. „Az útvonal jórészt mindig sík volt, és ott volt a szél. Az, hogy annyira könnyű voltam, jelentősen megnehezítette a dolgom, de hosszútávon megerősödtem. Nem bánom az esőt, a szelet, a hideget, Dániában ezekből kijut bőven.”
Persze nem csak a körülmények formálták, hanem a veleszületett tehetsége is. Amikor bekerült a dán juniorválogatottba, sokkal inkább a szakemberek figyelmébe került. Lars Johnansen sportorvos például a következőket jegyezte meg vele kapcsolatban.
„Elképesztő szíve van. A maximális oxigénfelvétel tekintetében 15 százalékkal jobban teljesít, mint az ugyanolyan fizikumú emberek. Ilyet nagyon ritkán látni. Elképesztő motor hajtja őt.”

Contador és Liverpool

Ráadásul vagány és bátor is. Láthattuk, hogy a Ventoux-n felvette a kesztyűt Pogacarral. Ő az első, és az egyetlen, akinek ez sikerült az idei Touron. Nem véletlen, hogy Bjarne Riis a rajongójává vált.
„Elképesztően jól megy hegyre és az időfutam menő képessége pedig egészen kivételes egy ilyen kistermetű sráctól” – mondta Riis. „Alberto Contadorra emlékeztet.”
Találó a párhuzam, ugyanis Vingegaard kedvencei éppen Andy Schleck és Contador voltak annak idején. A kedvenc focicsapata meg a Liverpool, rendszeresen járt is az Anfieldre. Egyébként pedig Michael Valgrenre nézett fel leginkább, akivel ráadásul tíz kilométerre laktak egymástól.

Vingegaard, Enric Mas és Pogacar

Fotó: Getty Images

Ezen kívül Jonas kiváló tollaslabda játékos is, az anyósa, Rosa pedig szinte már hírességnek számít Dániában, ugyanis kifejezetten jól szerepelt egy tévés főzőversenyen, és azóta saját főzőcsatornája van a YouTube-on. Néha Vingegaard is feltűnik a videókban.
„Nagyon családcentrikus ember” – mondta Riis. „De ha adhatnék neki egy tanácsot, azt mondanám, hogy költözzenek el. Hiba, hogy még mindig Dániában él. Ha még jobb akar lenni, még többet kell majd a hegyekben edzenie.”
Monaco, Andorra és Giron, ahol sok kerékpáros él, nem opció a számára.
„Nagyon hamar honvágyam van, nagyon hamar elkezd hiányozni az otthonom. Kompromisszumos megoldásként Nizzában voltunk télen, de a szezon hátralévő részét Dániában töltjük.”
Nehéz látni, hogy ne legyen meg a dobogó a számára a Touron, persze nincs vége, amíg nincs vége.
„Egy biztosa dolgot tudok, az utolsó pillanatig harcolni fog” – mondta Moberg még az időfutam előtt. És Vingegaard harcolt, nagyot ment szombaton is, így élete első Tour de France részvétele alkalmával második lesz összetettben.
via HLN

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tour de France
A pöttyös trikós dán egy egyszemélyes szökéssel, a mezőny egy lökdösődős sprinttel búcsúzik Dániától
03/07/2022 16:10
Tour de France
Szuper szoros sprint a Tour 3. szakaszán, Van Aert begyűjtötte a harmadik második helyét
03/07/2022 15:43