Mads Pedersen nyerte a Tour de France pénteki szakaszát, amelyen Jonas Vingegaard változatlan különbséggel őrzi a sárga trikóját.
Három hegyi befutós etap után ezúttal könnyebb terep és három kategorizált emelkedő, valamint 2100 méter szintkülönbség várt a - koronavírusos Warren Barguil kiszállásával - tovább fogyatkozott mezőnyre a 30 fokos hőségben.
Hétfős szökés tekert el, amelyben ott volt a kétszeres időfutam-világbajnok Filippo Ganna, az időfutamban Eb-aranyérmes Stefan Küng, a 2019-es világbajnok Mads Pedersen és a két éve a Tour de Hongrie-n második Quinn Simmons. Az oldalszeles részek miatti magas tempó és a sprintbefutó lehetősége miatt nem engedte el két percnél messzebb a szökevényeket az Alpecin-Deceuninck és a Lotto Soudal vezette mezőny. Egy balkanyarban azonban utóbbi csapat sprintere, Caleb Ewan csapattársának ütközve bukott és egy percig ápolták a bal térdét. A Giro d'Italia nyitóetapjának visegrádi befutójánál is bukott ausztrál sprinter azonban visszaült, és egyedül megkísérelt visszazárkózni a mezőnyre, sikertelenül.
Kerékpár
Tíz statisztika, ami jól mutatja Evenepoel klasszisát
30/09/2022 - 15:22

Iszonyatosan odaverte a térdét a bukásba keveredő Caleb Ewan egy ártalmatlannak tűnő kanyarban

Az utolsó kategorizált emelkedőn három és fél percre növelte előnyét az élboly, ekkor a BikeExchange-Jayco vette át az üldözést, amelyet 15 kilométerrel a vége előtt feladott. A mezőny 5:45 perces lemaradással, nyugodt tempóban ért célba, az összetett élcsoportja nem változott.
Az élen Pedersen 12 kilométerrel a cél előtt egy támadással lerázta az időfutammenőket, ketten tudtak vele tartani. A sprintben a dán - az esélyeknek megfelelően - gyorsabb volt a brit Fred Wrightnál és a kanadai Hugo Houle-nál is, így 26 évesen első Tour-etapsikerét ünnepelhette. Négy nap alatt harmadszor született dán szakaszgyőzelem.

Hazaért a szökés, a korábbi világbajnok élete első szakaszgyőzelmét szerezte háromhetesen

Eredmények:

13. szakasz, Le Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne, 193 km:
  • 1. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 4:13:03 óra
  • 2. Fred Wright (brit, Bahrain Victorious) azonos idővel
  • 3. Hugo Houle (kanadai, Israel-Premier Tech) a. i.
  • Az összetett élcsoportja:
  • 1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 50:47:34 óra
  • 2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:22 perc hátrány
  • 3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 2:26 p h.
  • 4. Romain Bardet (francia, DSM) 2:35 p h.

Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

Szombaton a Saint-Étienne-ből induló 192,5 kilométer megtétele és a Mendén hegyi befutó vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg jövő vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n.
MTI/Eurosport
Tour de Hongrie
Megvan a Tour de Hongrie időpontja, sőt, egy izgalmas hírt is bejelentett a szervező
30/09/2022 - 14:31
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
28/09/2022 - 08:03