Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tour de France 2018 - Visszatért az Alpe d'Huez és a kockakő

Eurosport
Eurosport

Publikálva 17/10/2017 - 16:42 GMT+2

Elkészült a 2018-as Tour útvonala, két év után visszatér az Alpe d'Huez!

Fotó: Eurosport

Ebben aztán lesz minden.
Nagy rajt Noirmoutier-en-l’Île-ben (vagyis egy szigeten), csapatidőfutam a harmadik napon, majdnem 22 kilométernyi (!) kockaköves rész, Mûr-de-Bretagne a hatodik szakaszon, a murvás Montée du Plateau des Glières, az 5000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasz (végén az Alpe d'Huezzel), egy extrán rövid, mindössze 65 km-es hegyi etap (befutóval a Col de Portet tetején), és persze az utolsó előtti nap, a 31 km hosszú egyéni időfutam. Ilyen lesz röviden a 2018-as Tour de France. Melyet ma délelőtt mutatták be hivatalosan.

Az útvonal

Két részre oszthatjuk a jövő évi versenyt: a verseny első fele Vendée megyében zajlik, majd jön az első Tour győzelmének 40. évfordulóját jövőre ünneplő Beranard Hinault régiója, vagyis Bretagne. A nyugati kezdés után északnak, Roubaix irányába megy a mezőny, aztán repülés az Alpok irányába, majd a harmadik héten jönnek a Pireneusok.

A nagy rajt

Az ország nyugati részén - picivel Nantes alatt - Vendée megyében rendezik az első három napot. A nyitószakasz ezúttal nem időfutam lesz, így próbálnak egy picit kedvezni a sprintereknek. A második nap szintén mezőnyhajrás lehet, utána viszont jön egy fontos szakasz, a 35 km-es csapatidőfutam. Ez is némileg "újdonság" lesz, hisz az elmúlt két évben a TTT hiányzott a programból.

Az első hét

Ha Bretagne, akkor szél, szóval a papíron nyugis napok sem biztos, hogy könnyűek lesznek. A nagyok között elsőként a csapatidőfutamon alakulhatnak ki jelentősebb különbségek, de már az öt kisebb emelkedőt tartalmazó ötödik szakaszon is nagyon kell figyelni. A Mur de Bretagne (2011-ben Contador és Evans meccselt a győzelemért, két éve Vuillermoz nyerte a hegyet) pedig a Tour első felének egyik legfontosabb napja lehet.
De csak az egyik, hisz a legtöbben nyilván a 9. szakasztól tartanak majd, akkor kell leküzdeni a 21.7 kilométernyi kockakövet. A Tour de France történetében még soha nem rendeztek olyan napot, ahol ennyi pavé szerepelt volna a programban (mikor három éve Boom nyert, és Nibali óriásit ment az esőben, "csak" 13 kilométernyi kockakő volt a szakaszon).

A második hét

Lesz idő megemészteni a roubaix-i befutót, hisz másnap jön az első pihenő, aztán pedig a négy kategorizált emelkedőt tartalmazó 10. szakasz. Benne a durvának tűnő Plateau des Glières-el. A 6 km hosszú, átlagosan 11.2%-os emelkedő utolsó kétezer métere nem aszfaltos, így ott is lehetnek majd érdekességek.
A középső héten lesz majd a királyetap, az 5000 méter szintkülönbséget tartalmazó hegyi szakasz, amikor az Alpe d'Huez végén lesz a befutó. A Tour egyik legendás emelkedőjét, 2015-ben láthattuk legutóbb, akkor Thibaut Pinot nyerte a 21 hajtűkanyart tartalmazó hegyet. Bár mindenki az Alpe d'Huez-re koncentrál, sem az előtte lévő nap, sem a mende-i befutó nem lesz egyszerű.

A harmadik hét

A verseny utolsó harmada július 24-én kezdődik, a Bagnères-de-Luchon-i befutó főleg az utolsó, bő tíz kilométernyi lejtmenet miatt lesz extra. Másnap jön a mindössze 65 km-es (!) hegyi szakasz, melynek során a versenyzők majdnem negyven kilométert mennek felfelé. A pau-i befutó egy sikeres szökésre lehet igazán alkalmas, hisz a nagyok akkor nyilván már az utolsó két napra fognak koncentrálni.
A 19. szakaszon négy emelkedő (köztük a Col du Tourmalet és Col d’Aubisque), de nem hegyi befutó vár a mezőnyre, a 20. szakaszon pedig jön az egyetlen egyéni időfutam. A táv nem vészesen hosszú (31 km), viszont 3 km-el a befutó előtt lesz egy nagyjából 900 méter hosszú, átlagosan 10.2 %-os meredekségű emelkedő. Az egyenkéntire egyébként is sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy nagyon sík lenne.
Július 29-én, a szokásos párizsi körözéssel zárul a 105. Tour de France.
picture

Fotó: Eurosport

(Szakaszok/szintrajzok/emelkedők - ITT)

Fontosabb időpontok

A jövő évi Tour a labdarúgó-világbajnokság miatt a szokásosnál egy héttel később, július 7-én rajtol. A kockaköves szakaszt pont a vb döntő napján, július 15-én rendezik. Az Alpe d'Huez négy nappal ezt követően jön. Az extrán rövid, mindössze 65 km-es hegyi szakasz a harmadik héten, július 25-én lesz.

Érdekességek

Ne felejtsük el, a 2018-as Touron már kisebb mezőnyt, 8 fős csapatokat láthatunk. De újdonság lesz az is, hogy néhány szakaszon (pl. Mûr-de-Bretagne/első áthaladás, Roubaix) külön bónusz másodperceket osztanak.

A 2018-as Tour számokban

2.7 - Ekkora lesz a leghosszabb pavés szektor (km), 21.7 - Ennyi kilométer kockakő lesz a kilencedik szakaszon, 25 - Ennyi HC, első, vagy második kategóriás hegy lesz a versenyen (kettővel több, mint tavaly), 31 km - az egyéni időfutam hossza, 3329 km - a verseny össztávja

Vélemények

"Nem vártam mást a Tour szervezőitől. Kemény feladat lesz, főleg az első hét. Már a nagy hegyek előtt is lehet veszélyes szakasz, főleg a szél miatt. A kockaköveken meg ugye bármi előfordulhat. Ebbe a három hétbe szinten minden bekerült." -Chris Froome
"Ne felejtsük el, a jó verseny mindig a főszereplőkön múlik. Mi minden évben igyekszünk újítani és változtatni, ezért is kerülnek be eddig még nem látott hegyek, vagy olyan legendás emelkedő, melyet az elmúlt 1-2 évben nem kellett megmászni. Próbálunk a változatosságra törekedni, az oldalszél miatt veszélyes szakaszokkal vagy például a kockakövekkel."
-Christian Prudhomme

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés