Az a hátrapillantás („The look") felejthetetlen, mint ahogy maga a szakaszgyőzelem is. A US Postal amerikai versenyzője szólóban nyerte az Alpe d'Huezt, és világosan jelezte a mezőnynek, hogy továbbra is verhetetlen.

"Armstrong en difficulté" vagyis "Armstrong bajban van”. Rengeteg sportigazgató reménykedett abban éveken keresztül, hogy ez a mondat végre elhangzik a Tour-rádióban. Egyszer, napra pontosan 20 éve el is hangzott, más kérdés, hogy nem volt igaz.
Lance Armstrong 2001 július 17-én nem csak simán behúzta a Tour de France első igazi hegyi szakaszát, hanem egyúttal óriásit is színészkedett.
Tour de France
"Az ágyához volt kötözve, eszméletlenül" – Armstrong döbbenetes dolgokat mesélt Ullrich állapotáról
29/06/2022 17:30
Merthogy pontosan tudta, hogy kétszeres győztesként akármit csinál, mutatni fogják a kamerák. Így játszani kezdett azzal a céllal, hogy megvezeti a legnagyobb ellenfelét, Jan Ullrichot.
Jóval az Alpe d’Huez lába előtt szándékosan visszacsúszott a mezőny végére, és látványosan szenvedni kezdett. Tisztában volt vele, hogy a kísérőkocsikban ülő sportigazgatókhoz eljutnak a képek, és Ullrich segítői is jól látják. Sőt, Armstrong azt is tudta, hogy a csapatok könnyen képesek (!) lehallgatni a másik rádióját, így szándékosan valótlan infókat mondott a saját autójának.
Előbb persze személyesen jelezte Johan Bruyneelnek, hogy minden, amit innentől kezdve hallani fognak, annak pont az ellenkezője igaz.
A Telekom pedig látván a szenvedő Armstrongot, a sor élére állt, elkezdett tempót menni, bízván abban, hogy végre eljött a pillanat. A csapatfőnök Rudy Pevenage még a francia tv motorosait is megkérdezte, tényleg látták-e szenvedni Armstrongot a sor végén, annyira hihetetlen volt számára az egész. De miután azt a választ kapta, hogy: "Armstrong en difficulté" ("Armstrong bajban van"), sőt még Ullrich segítői is megerősíttették az infókat, a német csapat beindult.
„Valahol belül gyanítottam, hogy az egész csak kamu, és Lance színészkedik. Jannak is ez volt az érzése, de akkor is meg kellett próbálnunk tempót menni” – mesélte évekkel később a Pevenage, a Telekom főnöke.
Bő 13 kilométerrel az Alpe d'Huez vége előtt azonban mindenki számára egyértelművé vált a trükk, és a US Postal megjelent a főmezőny elején.
"Azok után, amit a korábbi kilométerek során láttunk tőle, demoralizáló volt az egész. Amikor Armstrong támadásba lendült, szó szerint elvesztettük a hitünket" - mesélte utólag Udo Bölts, Ullrich egyik segítője.
Hátra maradtunk, de szándékosan. Én és Heras voltunk ott Armstronggal, aki hatalmas színjátékba kezdett. Viszont előbb biztosított minket arról, hogy minden rendben van vele. Elképesztően higgadt volt, egy ilyen éles helyzetben. Aztán arra kért, hogy életem megindulását produkálva vigyem előre.
-mondta Chechu Rubiera, a US Postal korábbi versenyzője.
Armstrong hirtelen megjelent a sor elején, majd jött az a bizonyos hátranézés. Amiről majdnem 20 évig azt hittük, hogy egyértelműen Ullrichnak szólt.
"Őszinte leszek, abban a pillanatban tényleg nem őt néztem” - mondta korábban a The Move című podcastjében Armstrong.
"Készültem a támadásra, de előbb tudni szerettem volna, hogy ha esetleg elfogyok, kire számíthatok, és ki lehet a legközelebbi segítségem. Szóval igazából átnéztem Ullrich vállai fölött, és a szememmel Chehcut kerestem. Tudtam, hogy marha sok van még a hegyből, kicsit őrültségnek is tűnt a támadás, de biztos akartam lenni abban, hogy ott lesz valaki a közelemben. Szóval tudom, hogy ennyi idő elteltével talán meglepőnek tűnik, hisz még egy fotó is készült arról a pillanatról, de tényleg nem Ullrichot néztem."-

Lance Armstrong

Fotó: Eurosport

Armstrongot nem nagyon kellett megmentenie senkinek a támadása után, gyakorlatilag a komplett Alpe d’Huezt lenyomta szólóban, és csak 26 másodperccel maradt el Pantani 1997-es rekordjától.
"Pókereztünk, és nyertem. Ennyi történt"- mondta utólag Armstrong, aki a 2001-es Tour de France első igazi hegyi szakaszán nagyon átverte a Telekomot.
Végül két percet adott Jan Ullrichnak, majd további két egyéni időfutam és egy hegyi szakasz megnyerése után, majdnem 7 perc előnnyel lett övé az összetett.
Az volt a harmadik Tour de France győzelme.
(The Move podcast, The Times)
Kerékpár
Botrányhős sprinterek, csendes hegyimenők – A személyiségen múlna, kiből lesz bajnok?
15/01/2022 18:30
Kerékpár
Tudjuk, mit csináltál azon a nyáron – A doppingoló Tour-győztes, aki egy aranygenerációt inspirált
27/12/2021 16:06