Richie Porte természetesen helyet kap az Ineos félelmetesen erős Tour-sorában. Nem ő lesz a kapitány, de elképzelhető olyan forgatókönyv, amelyben akár még az összetettre is lehet esélye.

Gratulálunk a Dauphiné-győzelemhez, eléggé fel lehetsz most spannolva.
Iszonyú boldog vagyok. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy nyerhetek még versenyt az Ineos színeiben. Ott volt G, ott volt Tao, de kétségtelen, én is egy opció voltam.
Kerékpár
Porte: „Úgy érzem magam, mintha Tour de France-t nyertem volna”
07/06/2021 08:50
A terv valószínűleg az lehetett szombaton, hogy valaki majd támad, miután téged megfogtak.
Igen, de nem volt könnyű az a nap, viszont olyan számokat nyomunk, hogy a többiek csak üldözni tudtak minket. Enric Mas jött velem, de aztán nem dolgozott, amit taktikai szempontból persze értek. Az a helyzet, hogy jó pozícióban vagyunk a Tour előtt. Carapaz még csatlakozik hozzánk a Svájci körről, úgyhogy az biztos, hogy több kártyánk is, amiket szükség esetén kijátszhatunk.
A hetedik kulcsfontosságú szakasz mellett mi volt még kritikus? Az egyenkénti?
Igen, de az nem sikerült igazán jól. Szeretnék én lenni Dennis mellett a másik, aki majd indulhat időfutamban az olimpián. Az volt a baj, hogy túl gyorsan kezdtem, ami aztán az emelkedőkön visszaütött.
Milyen volt az utolsó szakasz? Vezettél összetettben, volt már ilyen korábban, ám akkor mégis elvesztetted a Dauohinét.
Naná, hogy ez átfutott az agyamon. 2017-ben volt ez, de a történtek csak azt bizonyítják, hogy egy ilyen győzelemhez kell egy hihetetlenül jó csapat is. Nem volt sima a dolog, mert nekem például kerékpárt kellett cserélnem, de ott volt Tao, ott volt G, akik segítettek. G még bukott is, de újra felért, és olyan tempót nyomott nekem a végén, amiből senki nem tudott támadni.

Richie Porte nyerte az idei Dauphinét

Fotó: AFP

Az utolsó szakasz után mondtad, hogy nincsenek illúzióid a Touron rád váró szereppel kapcsolatban. Ausztráliában azonban vannak olyanok, akik szerint versenyben lehetsz az összetettért. Mit mondanál nekik?
Aláírtam a szerződést, hogy visszajövök és segítem G-t. Ő segített nekem, hogy megszerezzem ezt a győzelmet, ami karrierem legnagyobb sikere. Jövök neki eggyel, ez a terv. Ugyanakkor persze oszthatnak majd nekem is lapot.
Elvégre Pogacar és Roglic nem üldözhet mindenkit. A csapataik sem olyanok, mint korábban. Persze Pogacar tavaly is csapat nélkül győzött. A Jumbo azonban semmiképp sem tart ott, ahol tavaly, nehéz lesz nekik mindannyiunkat üldözni. Az egyenkéntin meg G egy más szint. A hierarchia alakulását majd úgyis a verseny hozza magával.
Hogy néz ki a felkészülésed a Tourig?
Lesz egy kis pályabejárás, aztán néhány napra hazamegyek Monacóba. Utána jön egy magaslati edzőtábor a Francia Alpokban, egy kis idő a családommal, de utána irány a Tour, majd azonnal Tokió. Szóval elég zsúfolt a dolog.
Jó döntés volt visszajönni ide. Ez egy fantasztikus csapat, és szinte olyan, mintha el sem mentem volna. Bármit is mondanak az emberek, nagyon komoly az összetartás, vasárnap is látható volt, ahogy mindannyian beálltunk egymásért.
(Cyclingtips)
Critérium du Dauphiné
Paduné a királyszakasz, Porte-nál a sárga trikó
05/06/2021 14:00
Critérium du Dauphiné
Peák, a bombaerős Ineos és a többiek – előzetes: 73. Critérium du Dauphiné
30/05/2021 12:16