Ennyi nagy kerékpáros talán még sosem vonult vissza egyszerre.

Te, jó ég, milyen nevek?! Készülünk már rá egy ideje, de azért az, hogy Nibali, Dumoulin, Valverde, Porte és Gilbert nevét így, egy kupacban látjuk a búcsúzók listáján, mégis elég ütős.
Közhely, de hiányozni fognak. Nélkülük a mezőny nem lesz ugyanaz.
Kerékpár
A vártnál hamarabb térhet vissza a szörnyű bukás után Egan Bernal
TEGNAP 18:09
„Természetesen a Girónak hiányozni fog, komoly űrt hagy maga után” – mondta Nibaliról Mauro Vegni, az olasz kör versenyigazgatója. „Meg tudta mozgatni, fel tudta rázni a szurkolókat az ő támadó szellemű stílusával. Lehetetlen lesz őt pótolni. Ráadásul van egy kis gond most az olasz kerékpárban. Nincs most nagy menőnk, aki mögé a drukkerek be tudnának állni.”
Tényleg nem akármilyen versenyzőkről van szó, hisz Nibali Tourt és Girót is nyert, Gilbert és Valverde voltak világbajnokok, Dumoulin szintén Girót, és persze ottvan a sok klasszikus is, ahol főleg a belga és a spanyol villogott nagyon.
Ami érdekes, hogy nem lehet azt mondani, hogy levitézlett bajnokokról van szó, hisz mindannyian értek el nagy eredményeket, még az elmúlt időszakban is. Porte például megannyi próbálkozás után 2020-ban végre dobogós lett a Touron. Az idén betegség miatt volt kénytelen feladni a Girót.
„Nem úgy fejeztem be, ahogy akartam, de élveztem a Girót” – mondta Porte. „Ha így kellett, hogy véget érjen a háromhetes-pályafutásom, akkor ez van, nincs mit tenni. Furcsa, hogy fogynak a napok abból a dologból, ami eddig az életem volt.”

Richie Porte a 2022-es Girón

Fotó: Getty Images

Nibali is remek formában fejezi be, hisz negyedik volt a Girón, Valverdének pedig van három győzelme idénről, valamint második lett a Strade Bianchén és a Fléche Wallonne-on.
Dumoulin az egyetlen, aki úgy hagyja abba, hogy marad bennünk hiányérzet. Persze, az a lényeg, hogy ő maga rendben legyen a dologgal. Amikor 2017-ben Girót nyert, rá egy évre pedig második lett az olasz körön és a Touron is, azt gondolhattuk, fényes karrier áll előtte.
Ezután sérült is volt, majd egy viszonylag jól sikerült 2020-as szezon után kiégésre panaszkodott, és 2021-ben jó ideig nem is versenyzett. Aztán visszatért, érmet nyert egyenkéntiben az olimpián, mindez azonban csak ara volt jó, hogy rájöjjön, nincs már meg benne a megfelelő hajtóerő, hogy folytassa.
„2021 elején csak árnyéka voltam önmagamnak, ezért is döntöttem úgy, hogy szünetet tartok. Most pedig már tudom, hogy nem ez az én utam, éppen ezért egy másik, ismeretlen területre lépek.”

Tom Dumoulin és a Girón szakaszt nyerő Koen Bouwman ölelkezik

Fotó: Getty Images

Bár még sok dolog bizonytalan, az idén várhatóan nem sok kerékpáros vonul vissza, jelen állás szerint 12-en. Ez a szám természetesen még emelkedhet, de bizonyosan nem éri majd el a tavalyit, amikor is majdnem 70-en köszöntek el. Szóval nem a búcsúzók száma a sok, hanem hogy közülük mennyi a klasszis.
Egyikükben sincs különösebb nosztalgia, mindannyian határozott döntést hoztak, és biztosak benne, hogy a visszavonulásnak most jött el az ideje.
„Nem fogom magam meggondolni” – mondta Valverde. „Tudom, hogy a testem 42 éves, bár fejben még csak 23 vagyok. Fizikálisan is jól érzem magam, és motivált vagyok, hogy nyerjek még versenyeket. Büszke vagyok a pályafutásomra. Egy kicsit persze szomorú is vagyok, de alapvetően felszabadult és elégedett. Alig várom az éltem új fejezetét. A haverokkal majd ezután is eljárok kerózni, de nem lesz rajtam eredménykényszer.”

Alejando Valverde

Fotó: Getty Images

Valverde még elindul a Vueltán, Porte pedig a brit körön. Nibali és Dumoulin a Lombardián köszön el, míg Gilbert Belgiumban.
Ezek a srácok több száz versenyt nyertek, rengeteg pénzt kerestek, de alapvetően a kerékpár szeretetéért csinálták, amit csináltak.
via velonews
Kerékpár
Valverde utolsó küldetése: benntartani a World Tourban a Movistart
07/08/2022 08:50
Kerékpár
Peák Barnáéknál folytathatja Tom Dumoulin
07/08/2022 07:53