Roglic hegyi edzőtáborban, Pogacar a szlovén körön, Carapaz Svájcban, szóval a mezőny szokás szerint nem volt teljes, ennek ellenére az Ineos azért finoman jelezte, akármilyen sorral is utaznak a Tourra, jó eséllyel megint ők lesznek a viszonyítási pont.

A vasárnap véget ért Dauphinén két versenyzőt adtak a dobogóra, még egyet a top 10-be, az összetettet pedig a június 26-án rajtoló Tour de France-ra segítőként utazó, és egyébként a csapathoz 5 év után visszatérő Richie Porte nyerte. Geraint Thomas ugyan bukott az utolsó napon, de láthatóan sem ő, sem Geoghegan Hart nem jár rossz úton.
Kerékpár
Richie Porte: „Jövök eggyel G-nek, de osztanak majd nekem is lapot a Touron”
10/06/2021 08:45
"A Párizs-Nizza mindig is kedves volt számomra, mert az a környék a második otthonom. De a Dauphiné valahogy más. Tényleg úgy érzem magam, mintha Tourt nyertem volna”– nyilatkozta Porte, aki mögött Lutsenko és Thomas zárt a dobogón.
Ezen a versenyen már jó pár alkalommal közel voltam a győzelemhez, volt, hogy az utolsó nap buktam el a trikót, néhányszor második is voltam, de most végre Ineos mezben nyertem, ami elég álomszerű.”
Az Ineos - mint szinte mindig - a Dauphinén is tökéletesen működött, és bár Porte az utolsó szakaszon kényszerűségből elég rossz pillanatban kerékpárt cserélt, majd G bukása miatt egyedül maradt a záró emelkedőre, szépen kontrollálta a versenyt.
"Geraint a Dauphiné rajtja előtt azt mondta nekem, hogy mindent meg fog tenni értem, és ez tényleg így is volt”– mondta Porte, aki legutóbb tavaly januárban, a TDU-n tudott nyerni.

Richie Porte

Fotó: AFP

„Bár G elesett, és van rajta néhány csúnya horzsolás, nem kell izgulni miatta, a Tourra rendben lesz. Remélhetőleg júliusban viszonozni tudom a mostani „szívességet”, és segíthetek neki megnyerni a sárga trikót. Nincsenek illúzióim, attól, hogy most enyém lett az összetett, nem változik meg a szerepem. Mivel tudom milyen, tényleg nincs szükségem a stresszre, én azért vagyok itt az Ineos-nál, hogy segítsem a srácokat. Tao és G is sokat adott nekem ezen a héten, de a Touron minden megfordul, és én következem.”
Arra a kérdésre pedig, hogy mennyire volt durva ez a Dauphiné, Porte viccesen csak ennyit válaszolt:
„Már egy ideje két gyerekes apuka vagyok. Higgyétek el, otthon lenni nehezebb.”
Forrás: Cyclingweekly
Critérium du Dauphiné
Paduné a királyszakasz, Porte-nál a sárga trikó
05/06/2021 14:00
Critérium du Dauphiné
Peák, a bombaerős Ineos és a többiek – előzetes: 73. Critérium du Dauphiné
30/05/2021 12:16