Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egan Bernal még nem a régi, de újra versenyben van a legjobbakkal

Szabó Bence

Frissítve 09/03/2024 - 13:33 GMT+1

Egan Bernal több mint két éve szenvedett majdnem halálos kimenetelű balesetet, a visszatérés pedig hosszú és fájdalmas út volt számára. Idén tavasszal viszont végre újra jó formába került, a Párizs-Nizzán sem marad el sokkal a legjobbak mögött. A kolumbiai versenyző önbizalma még nem régi, de szerinte léphet még feljebb, és szeretne visszatérni ahhoz a formához, amiben háromheteseket nyerhet.

Bátor szökés és meglepő új sárga trikós a Párizs-Nizzán

Egan Bernal ott van egy World Tour verseny élmezőnyében.
Ha 2021 végén állítottuk volna ezt, abban semmi meglepő nem lett volna. Azóta viszont a kolumbiai versenyző túl van egy majdnem halálos kimenetelű baleseten és egy nagyon hosszú felépülésen, ami során ritkán volt versenyképes bármilyen szintű riválisok ellen. Ez változott idén tavaszra.
Már a szezon első versenyein (Tour Colombia, Gran Camino) is mutatott bíztató jeleket, a Párizs-Nizzán viszont Bernal láthatóan szintet lépett. A dombos negyedik szakaszon alig maradt el az esélyes Remco Evenepoel mögött, míg két nappal később egy brutálisan meredek falat követően is megjött az esélyesek csoportjában. Mondhatnánk, hogy szinte már a régi Bernalt idézte, de nem egészen. A támadás hiányzott.
„Tavaly egy ilyen szakasz során a mezőny végén lettem volna. Most jól éreztem magam az emelkedőn. Szenvedtem, de szerintem mindenki. Az utolsó méterek viszont szinte elrepültek, túl sokáig vártam. A régi Bernal biztosan támadott volna. Nem szabad félnem ettől” - mondta még a szerdai szakaszt követően.
A kolumbiai versenyző nem fél beismerni, hogy az önbizalma még nincs a helyén, az eredmények viszont lassan segítenek visszaszerezni a magabiztosságát. Az is kiderült, hogy az ő kérése volt, hogy egyáltalán elinduljon a Párizs-Nizzán.
„Az igazság az, hogy ő ragaszkodott ehhez a versenyhez. A télen még a Strade Bianchén szeretett volna menni, aztán hirtelen előállt vele, hogy tegyük keretbe a Párizs-Nizzán" - mesélte el Steve Cummings sportigazgató.
Egan Bernal
Márpedig a korábbi Giro- és Tour de France-győztes Bernalnak komoly szava van a csapaton belül, ezt azok a társak is érzik, akik még nem is az Ineos Grenadiersnél tekertek, amikor a kolumbiai csúcsformában volt.
„Egan tett egy újabb lépést afelé, hogy visszatérjen a korábbi szintjére. A bringán és azon kívül is látod rajta, mennyire tapasztalt. Ha ő beszél, mindenki más figyel. Én nem ismertem a régi Bernalt, mert akkor még más csapatban tekertem, de ezen a héten több kérdést kapok róla, mint bárki másról a csapatban. Ez azért sokat mond" - állítja Laurens De Plus.
A belga versenyző szerint Bernal többet szeretne elérni, mint a jelenlegi hatodik helye a Nizzán. Erre még a francia versenyen is van két szakasza, a következő hónapokban pedig egy sor rangos többnapos (Katalán kör, Baszk kör, Romandia) van a programjában. Sőt, rövidesen egy háromhetesen is labdába rúgna, még ha most úgy is gondolja, hogy a jelenlegi formája ehhez még kevés.
„Még vissza kell nyernem a régi önbizalmamat, ez biztos. Ide is elvárások nélkül jöttem. Szerintem inkább a szezon közepére kell összpontosítanom. Ilyen állapotban még sötét ló sem lennék a Touron, ahhoz jobbnak kell lennem. Edzenem kell és fejlődnöm, de a cél az, hogy egyszer újra eljussak arra a szintre.”
Bernal programjában egyelőre hivatalosan a Vuelta szerepel, de az Ineos is nyitva tartja az opciót, hogy elvigyék őt a Tourra. A csapat viszont addig is örül annak, hogy korábbi legnagyobb sztárja újra magas szinten teljesít. Ezzel pedig szerintük mindenki jól jár.
„Egan egy különleges karakter, egy igazi harcos. Jó látni, hogy minden versennyel egyre jobb lesz. A balesete miatt ő most nem olyan, mint bármilyen versenyző, akiről tudjuk, hogy pontosan mire képes. Most mindenki láthatta, hogy mennyit lépett előre. Boldogok vagyunk ezzel.
Ez számára is jó hír, az Ineosnak is, és az egész kerékpársportnak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés