Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Colbrelli: „Jó lenne Van der Poelék ellen csatázni, még ha szenvednék is rendesen”

Bodnár Gergő

Publikálva 09/04/2023 - 09:28 GMT+2

Kevés versenyző mondhatja el magáról, hogy pont a sportág történetének egyik legrangosabb egynaposát tudta utoljára megnyerni profiként, bár Sonny Colbrelli 2021 őszén még csak nem is sejtette, hogy a szívproblémái miatt bő fél év múlva kénytelen lesz visszavonulni.

Colbrelli: "Újjászülettem, kaptam egy második esélyt az élettől"

Utolsó győzelem profiként: Paris-Roubaix.

Kevés versenyző mondhatja el magáról, hogy pont a sportág történetének egyik legrangosabb egynaposát tudta utoljára megnyerni, bár Sonny Colbrelli 2021 őszén még csak nem is sejtette, hogy esélyese sem lesz többet egy ekkora versenyen indulni.
Óriásit fordult a világ Colbrelli körül fél év alatt, nagyjából pont ennyi idő telt az esős-saras Roubaix és a Katalán kör nyitószakasza utáni ájulása között.
„Otthon elég feltűnő helyre tettem ki a győzelemért járó kockakövet, így nincs nap, hogy ne néznék ré legalább egyszer. Rápillantok, elmosolyodom, aztán hozzányúlok a beültetett defibrillátorhoz, és azonnal eszembe jut a Katalán kör. Elég furcsa ezzel a kettősséggel együtt élni.”
Sonny Colbrelli 2021 októberében megnyerte a Paris-Roubaix-t, majd a szívleállása és a bőr alá ültetett defibrillátora miatt kénytelen volt visszavonulni. Mint tudjuk, nem távolodott el a sportágtól és a csapatától, ott volt a Sanremón, és ma is ott lesz segítőként az út szélén. Hol máshol, mint az Arenbergen.
picture

Zokogásban tört ki az egyik legkegyetlenebb Roubaix győztese

Nem sok olasz nyert Roubaix-t, de te köztük vagy. Megtiszteltetés?
Hogyne, nem is kicsi. Meg talán némi kárpótlás is azért a sok lemondásért cserébe, amit beletettem abba, hogy profi versenyző legyek.
Bő fél év telt el a győzelmed és a Katalán kör nyitónapja között. Sokat változott veled a világ ennyi idő alatt?
Néha még el is feledkezem arról, hogy mit ültettek belém és mivel kell együtt élnem, de aztán persze hozzáérek és minden eszembe jut. Nekem is nehéz volt az a pár nap, de a családomnak talán még nehezebb. Doktor Saezzel, aki megmentette az életemet, a mai napig rendszeresen beszélek. Tervezünk is egy közös tekerést.
Kényszerűségből visszavonultál, de mit sajnálsz a legjobban?
Hogy pont a karrierem csúcsán voltam, és valószínűleg lett volna még 2-3 erős évem. Ilyen a világ, ilyen az élet. Egyik pillanatban verhetetlennek érzed magad, aztán a másikban majdnem meghalsz.
Ma végre újra Roubaix.
Igen, ott is leszek a Bahrain második számú autójában. Tetszik a sportigazgatói szakma, mostanság tanulgatom az alapokat. Nem is lenne egyszerű, ha már én vezetnék egy csapatot, hisz a srácok még mindig versenyzőként tekintenek rám.
Mi lesz a pontos feladatod vasárnap?
Kint leszek az út szélén, többször is, és próbálok frissítőt feladni. A tervek szerint megyek ki az Arenbergre. Ez a munka talán jobb is, mint simán a kocsiban ülni, ahol jó pár másodperces késéssel érkezik meg a kép, és némi lemaradásban vagy a valós versenyhez képest. Az út szélén állni viszont teljesen más.
picture

Sonny Colbrelli

Fotó: AFP

A Roubaix után lesz még egynaposod?
Hamarosan megyek a Brabantse Pijlre, amit 2017-ben meg tudtam nyerni, és ott leszek az Amstelen is. Ahol tudok, segítek. Legyen az bármilyen feladat.
Nálad ki most a legnagyobb esélyes?
Erre a versenyre gyakorlatilag lehetetlen tippelni. Nyilván Mathieu és Wout jó lehet, de nem szeretnék közhelyes tippet adni, szóval azok alapján, amit a Sanremón láttam tőle, Gannát mondanám.
Akkor úgy tesszük fel a kérdést: melyik pont lehet sorsdöntő?
Komolyan mondom, hogy ennél a fiatal korosztálynál már ezt sem lehet tudni. Bárhol és bármikor beindulhat a verseny. Alapesetben az Arenberget és az előtte lévő szektort mondanám, de manapság már teljesen kiszámíthatatlan minden.
Pogacar, Van der Poel, Van, Aert, Evenepoel. Jó lenne még ellenük meccselni?
Biztosan, de egyúttal kellően szenvedős is. Amikor ezek a srácok elindulnak, az is kihívás, hogy egyáltalán tartani tudd a kereküket. De ettől még nagyon szívesen megpróbálnám.
(La Gazzetta dello Sport)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés